|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
dymi na czarno, dusi się, gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-04-2009, 19:33 dymi na czarno, dusi się, gaśnie
|
|
|
witam mam taki mały cholernie uciążliwy problem, mianowicie kiedy odpalam auto wchodzi na wysokie (około 2500) obroty, po pewnym czasie obroty się wyrównują a nawet spadają do 600 (około) auto chodzi nie równo (to raczej wina krokowca, ale to wiem) po dodaniu lekko gazu zaczyna nim trząść (tak jakby pracował na 3 cyl.) po mocniejszym dodaniu gazu przestaje go trząśćkiedy znów pozwolę obrotom spaść to go telepie (i tak dopuki sie nie zagrzeje chociaż do 55-60 stopni, kiedy wyjeżdżam na drogę (na wysokich obrotach) auto przyspiesza ładnie i nagle coś go zamula (jakby nie dostawał paliwa) obroty spadają mimo coraz mocniejszego wciskania gazu pojawia się czarny dym, aż w końcu auto gaśnie, odpalam auto, obroty są malutkie (300-400) i powoli sie podnoszą i chodzi już lepiej ale też telepie autem i jak już rusze to znów zamula itd aż w koncu tak jakby dostał mieszanki i wyskakuje jak z procy i można jechać już normalnie.
ot taki problemik, nie jest to nic poważnego bo tak się dzieje już bardzo długo i auto jeździ i nic mu się nie dzieje ale to bardzo uciążliwe zwłąszcza w mieście.
co to może być?
pozdrawiam |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 20-04-2009, 19:44
|
|
|
Świstak, tak się dzieje na PB czy LPG ? standardowo filtry czyste ?
** Dodano: 20-04-2009, 20:44 **
Świstak napisał/a: | tak jakby pracował na 3 cyl |
wychodziło by na świece kable itp |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-04-2009, 19:45
|
|
|
Magiczny nebieski czujnik i sonda lambda do sprawdzenia, masz za bogata mieszanke [czarne dymienie] i zalewa silnik. Na forum duuuuzo jest o tym juz napsiane, uzyj szukajki |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:00
|
|
|
Luczu, na PB
Luczu napisał/a: | filtry czyste ? |
no nie przesadzaj... przecie wiadomo, kable mają z 5 tysięcy km
GrzesiekK. napisał/a: | masz za bogata mieszanke |
to samo powiedział mi kolega "mechanik". wolałem się upewnić, już wiem co z tym zrobić
a czy lambda może szaleć jeśli mam że tak powiem "bur...l" w katalizatorze ? tzn mam kat. ale w środku chyba ktoś grzebał bo jest tak chamsko pospawany... |
|
|
|
|
yagi2
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 120 Skąd: Wrocław/Lubin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:18
|
|
|
Świstak napisał/a: | a czy lambda może szaleć jeśli mam że tak powiem "bur...l" w katalizatorze ? tzn mam kat. ale w środku chyba ktoś grzebał bo jest tak chamsko pospawany... |
Raczej nie,bo lambda jest przed katalizatorem jak ktoś go chamsko zaspawał,to pewnie wydłubał środek,bo był zapchany.Raczej nic innego z katalizatorem nie można zrobić.Mój też dostaje czkawki,tzn. dusi go ale tylko na pb i tylko na początku,po prze gazowaniu już jest ok,ale to pewnie wina pompki paliwa. |
_________________ TIPOllot,1.4i.e+LPG BRC Just Junior |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 23-04-2009, 20:31
|
|
|
panie panowie, problem rozwiązany, chodził na 3 gary, mulił sie, dusił i gasł bo, i tu uwaga: uszczelka filtra powietrza była przecięta i wyszczerbiona... łapał lewe jak siemasz ale jest już nowa oryginalna prosto z salony za jedyne 19,26PLN i tryka jak siemasz... jeszcze chyba tylko lambda do wymiany i wąż do założenia
i fura marzenie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|