|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dziwny dźwięk. |
Autor |
Wiadomość |
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-03-2007, 21:03 Dziwny dźwięk.
|
|
|
Od jakiegoś czasu mam dziwny dźwięk dochodzący gdzieś z przednich lub tylnych kół, nasila się gdy jedzie się szybko, brzmi to jakbym miał niewyważone koła albo uszkodzoną opone ale tak nie jest. Prosze o jakąś wskazówke co to może być, czy może to łożysko albo przegub???? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-03-2007, 22:44
|
|
|
"dziwny dźwięk'" to niezbyt precyzyjne określenie... im szybciej auto się toczy to ci coś stuka, klapie? głucho czy jak? piszczy? tłucze się? hmm...
jeśli z prędkością jakieś stukanie czy powtarzalny dźwięk masz proporcjonalny do prędkości i po wysprzęgleniu nadal bez zmian się utrzymuje to po kolei - opony, łożyska, coś na hamulcach (klocki, tarcze), przeguby półosi, coś w skrzyni... wszystko możliwe... opisz to dokładniej to może ktoś skojarzy... |
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-03-2007, 15:28
|
|
|
jeśli przy hamowaniu trzęsie kierownicą lub czujesz coś jakby włączał się ABS - pogięte tarcze hamulcowe |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
arti
|
Wysłany: 22-03-2007, 16:43
|
|
|
Przy hamowaniu może lekko ściąga mi na jedną stronę, dźwięk jest powtarzalny tzn. im szybciej jadę tym szybszy jest takt, przy prędkości 100km/h to takie buczenie jakby coś się do opony przykleiło. Nie trzęsie mi kierownicą, nieściąga kiedy dam na luz i jadę prosto, ale i na luzie jest to słychać. Na razie nie mam czasu zajrzeć co się dzieje ale musze dojeżdzać do pracy, może w wekend obejrze. Martwi mnie tylko to czy samochód mi się bardziej nieuszkodzi??? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 22-03-2007, 18:12
|
|
|
trudno coś powiedzieć, bo zależy od czego to buczenie, jak głośne (stopień zużycia czegoś), ale rozkraczyć się nie powinien najgorszy scenariusz chyba to np jakby poleciał przegub totalnie w pólosi i straciłbyś napęd (ciąg) czy hamował mocno jedną stronę...
pierwsze - sprawdź opony dokładnie, czasem lekka bania (na oponie ) starczy a nie musi być jej widać jak niewielka, może też być od wewnętrznej strony opony (od strony autka znaczy się), może to być jakieś łożysko, mogą być same przeguby w półosiach...
jeszcze jedno - ile masz oleju w skrzyni? nie masz przypadkiem wycieków ze skrzyni, z manszet z uszczelniaczami? jak ci się olej zla ze skrzyni przez wyciek to będzie buczeć i zadbaj o to szybko bo szkoda skrzyni!
i pooglądaj pólosie od skrzyni do koła czy coś gdzieś np nie ociera, pooglądaj gumowe manszety czy nie pęknięte, smar nie wychodzi (wyciska go sia odścrodkowa przez pęknięcia) itp itd, jak możesz weź autko na podnośnik i pokręć kołami ręcznie, poszarp nimi (chwyć koło w 2 ręce), kołami ręcznie góra-dół, lewo-prawo czy jest jakiś luz dziwny, dźwięki... to może już coś wyłapiesz....... |
|
|
Qmaty
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 88 Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-03-2007, 18:14
|
|
|
Ja dwa dni temu wymieniałem łożysko przedniego koła,efektem jego pracy też było właśnie nasilające sie wraz z prędkością buczenie...im szybciej tym głośniej.Po podniesieniu auta i ściagnięciu koła miałem problem ukręcić piastą,to były już chyba ostatnie chwile łożyska Podobny dzwięk może też wydawać kiepskiej jakości opona,nierówno sie zużywajaca... |
|
|
|
|
piotrp
Wiek: 49 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 41 Skąd: Manchester
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-03-2007, 01:05
|
|
|
obstawiija albym lozyska |
_________________ Tempra 2.0 8V SW |
|
|
|
|
striff
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 01:09
|
|
|
łożysko !!! tylko musisz teraz "wyczaić" w którym kole ) |
_________________ Tipo 1.4i DGT KONI / H&R |
|
|
|
|
piotrp
Wiek: 49 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 41 Skąd: Manchester
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-03-2007, 01:16
|
|
|
z tym nie ma problemu akurat... wystarczy dobrze zblokowac auto (coby nie odjechalo)i podniesc jedna strone... zapalamy silnik i wrzucamy 3 to samo robimy z druga strona roznica bedzie slyszalna natychmiastowo... zazwyczaj szybciej zurzywa sie strona prawa..
pozdrowienia |
_________________ Tempra 2.0 8V SW |
|
|
|
|
striff
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 01:32
|
|
|
no chyba że tył hałasuje no ale w takim przypadku jeżeli łożysko już jest bardzo zużyte wystarczy podnieść auto i lekko pokręcić kołem nasłuchując czy nie "szumi" |
_________________ Tipo 1.4i DGT KONI / H&R |
|
|
|
|
arti
|
Wysłany: 24-03-2007, 16:52
|
|
|
Dziś posprawdzałem wszystko, łożyska są ok, koła kręcą się lekko, nie mają luzów.
Za ten dźwięk odpowiedzialne są opony, chyba tak jak ktoś napisał nierówno się zużyły, więc czeka mnie wydatek, ale kupie chyba tylko dwie na przód bo te z tyły mam całkiem ładne jeszcze, a to przez te z przodu mam taki hałas.
może niebędę przekraczał 60km/h to niebędzie nic słychać, bo tak było do tej pory |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 24-03-2007, 20:16
|
|
|
Dla pewności czy to napewno opony przeżuć tył na przód i wtedy będzie wiadomo na 100 % |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 20:42 Re: Dziwny dźwięk.
|
|
|
"buczy" łożysko. może być coś nie tak z oponą. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 20:56
|
|
|
A nie masz czasem zimówek jeszcze? |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|