Jakich części unikać? |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-04-2007, 15:29 Jakich części unikać?
|
|
|
W tym temacie chciałem zapoczątkować dyskusje na temat jakich części nie kupować do Tipo lub Tempry, gdyż są nie warte swojej ceny i szybko ulegają zużyciu lub popsuciu.
Ja jakieś 7-8 miesięcy temu pokusiłem się na amortyzatory DACO do Tempry.
Cena była okazyjna. Niestety mocno się na nich przejechałem. Do dzisiaj od kupna, amortyzatory są praktycznie do wyrzucenia. Przebieg to około 15-20tys. km.
Niedlugo wczesniej kupowalem amortyzatory firmy Magneti Marelli (na przód) i okazały się one o niebo lepsze.
Krążą opinie po forum, ale może lepiej zebrać to wszystko w jeden temat
Tak więć z mojej strony, unikajcie amortyzatorów firmy DACO!
Zdjęcie zapożyczone z jakiejś aukcji. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-04-2007, 22:27
|
|
|
z tego co słyszałem to klocki tomexy... zedrą się zaraz a przy tym tarcze może czasem, no i są do D...
amorki delphi też ponoć słabo z trwałością...
wahacze - było na forum, chyba cofab?
przewody zapłonowe - janmory przodują w upalaniu się, chyba, że ktoś trafi na dobrą serię
tanie paski rozrządu conti ew pechowe serie gates'ów.. rozrząd to ryzykowne oszczędności... |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-06-2007, 21:32
|
|
|
unknown napisał/a: | z tego co słyszałem |
Ale proponowałbym umieszczać tutaj konkretne informacje
Ze swojej drogi odradzam zakupu amortyzatorów WAY ASSAUTO - po kilku tys. km zaczeły stukać i nadawały się na śmietnik. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 12-06-2007, 22:09
|
|
|
dobra, źle się wyraziłem słyszałem i czytałem; słyszałem od dwóch znajomych co już tomexów nigdy nie kupią a nim to napisałem to jeszcze na forum już kilka osób _wcześniej_ wspominało o tomexach... w momencie gdy to wpisałem były to klocki do D... przynajmniej wersje dla T/T prędzej ździerały czasem tarcze niż same się ścierały... a efektywność hamowania była nie za dobra... tak to bym nie pisał...
za to coś nowego bym dopisał, niestety 'bezmarkowe' ale w tym wypadku to nieważne; kolega miał przypadek z kopułką; kupił zamiennik... typowy, jakich pełno, w zasadzie są identyczne w większości... nie dość, że kolejność kabli byla pomieszana na kopułce (oznaczenia, trzeba było po zorientowaniu się patrzeć na orginalną kopułkę) to jeszcze niby dobrze siedziała, ale auto nie chciało na tym dobrze palić i chodzić...
pojechał po orginalną kopułkę, jak się okazało chyba 3 czy 6 zł droższą tylko (kwoty rzędu 20-30 zeta) i po problemie... to tak jakby ktoś miał na nieorginalnej 'dziwne przypadki'... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-06-2007, 00:12
|
|
|
To i ja się dopiszę.Unikajcie łączników stabilizatora firmy HART.To na pewno bo sam kupiłem ten badziew i już musiałem nowe kupić.
Ale podobno trzeba uważać na tą firmę HART.Jest to sieć hurtowni i po prostu ktoś dla nich klapie taniochę a to się wiąże z jakością. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-06-2007, 20:41
|
|
|
Uwaga zielny pownien dostac nobla
Kupilem laczniki stabilizatora firmy HART jakies 7 miechow temu dizsiaj przy wiekszej dziurze bylo BUM i uwaga rozerwalo lacznik stabilizatora na oczku !!!
HART - lacznik stabilizatora - szajs!! |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Matizz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-06-2007, 23:36
|
|
|
Ja natomiast odradzam zakup silnika krokowego, przez allegro od użytkownika: „SWIATCZESCI” występującego jeszcze pod nazwą „JGK”. Cena tego cuda to 139zł, , a rzeczywistości to może warte jest max 10zł, biorąc pod uwagę jego żywotność
Przyczyny, widać na foto po 2 miesiącach eksploatacji, aż cud ze odnalazłem te części ukryte gdzies w zakamarkach na silniku.
Przez ten silniczek to miałem niezłe jaja : K-L-I-K
POZDRO |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-06-2007, 22:15 Sprzegło (made by Yazda)
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Z góry przepraszam za nowy temat ale myślę że może sie przydać. Jakieś 2tyś km temu poleciał mi różnicowy w skrzyni założyłem "nową" no i wymieniłem sobie sprzęgło i docisko jako że przejechało 200tyś km. No i do rzeczy chciałem przyoszczędzić kupiłem polskiej firmy sprzegiełko dokładniej Yazda. Przejechało 2tyś km i się rozsypało dzisiaj zwalałem skrzynie wyjałem docisk, rozpadło sie dosłownie na wszystkie możliwe kawałki wszystko lezało oddzielnie (docisk nie był pokrzywiony). Załatwiłem sobie komplet nowy Luk-a za 220zł chyba nieźle. Bawiłem sie dzisiaj od rana ale samochód stoi już pod domkiem.Chciałem ostrzec przed tanimi zamiennikami-2tyś km szczególnie polskiej firmy Yazda. Chyba że ktoś chce profilaktycznie zwalać skrzynie co jakiś czas, ja np mam już tego serdecznie dość. Pozdrawiam wszystkich. To tyle co chciałem przekazać |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-06-2007, 13:13
|
|
|
W odpowiednim dziale jest odpowiedni topic w którym pisze o częsciach i producentach których należy omijać. Może jakiś moder sie trafi to by przeniósł post we własciwe miejsce. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
|
Wysłany: 29-06-2007, 13:18
|
|
|
Michu, reklamuj sprzegło i zarządaj zwrotu kasy. |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-06-2007, 14:21
|
|
|
jeśli masz paragon albo fakturę to grzej do sklepu i zareklamuj to badziewie a jak dostaniesz nowe to sprzedaj no chyba że ci reklamacji nie uznają bo powiedzą że zniszczone z twojej winy |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-06-2007, 18:41
|
|
|
Tak paragon to podstawa no i to rozleciane sprzęgło , reklamacje muszą ! przyjąć i rozpatrzyć (to wszystko na piśmie) jak odmówią (myślę że będzie rozpatrywał producent ) to niestety sąd ale warto wszcząć procedurę ,to nic nie kosztuje zawsze możesz podeprzeć się ile kosztuje robocizna w serwisie i ew. zrezygnujesz ze zwrotu kosztów wymiany, niech oddadzą kasę tylko za sprzęgło. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-06-2007, 21:27
|
|
|
Yazda
i pojechane...
ale nazwa |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 30-06-2007, 23:22
|
|
|
Sorry was bardzo przepraszam za zły dział, ale kiepsko z czasem stoje i go do dzisiaj nie zauważyłem . Sprzęgiełko zareklamowałem ale mój znajomy sprzedawca powiedział żebym sie nie łudził, raczej może być ciężko, bo niby gdyby sprężyna pekła albo coś takiego ale ono sie rozpi... na kawałki i mogą mi wmawiać że docisk pokrzywiony był albo takie tam podobne, choć zastanawiam się jak docisk może być pokrzywiony .......... No cóż chciałem przyoszczędzić na sprzęgle heh Ważne że nie daje mechanikom zarobić i sam zmieniałem (2 raz niestety) to jedyny plus ze wszystkich minusów hehe. Pozdrawiam kolegów
Moderowany: | przeniesione, poprawione, OK, ale na przyszłość staraj się pisać/dopisać we właściwe miejsce |
|
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
Adam2012
witamy nowego
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 06-10-2008, 11:16
|
|
|
Witam!
jakie są opinie na temat firmy LDM ??? produkje świece żarowe |
|
|
|
|
Miko-Why
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 20-02-2009, 02:10
|
|
|
Czy ktos moze sie wypowiedziec o firmie; Herzog Germany, zamirzam kupic ich przeguby: AUKCJA daja rade? |
|
|
|
|
|