Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NAPINACZ - Konina ciag dalszy
Autor Wiadomość
Redd 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 20-04-2006, 16:39   NAPINACZ - Konina ciag dalszy

Jak niektorzy pamietaja na zlocie w Koninie padl mi alternator.
Po dotarciu do Elblaga (dzieki pomocy TTT i "daddy assistance") samochod poszedl na warsztat, rozgrzebali mi alternator, ponaprawiali i skasowali... 180 zl :(

Tymczasem jezdzilem sobie dalej, nie swiadomy faktu, ze alternator byl skutkiem, a nie przyczyna.
Na poczatku grudnia samochod stanal mi na miescie i juz nie ruszyl. Otworzylem maske i z przerazeniem zobaczylem dwucentymetrowa warstwe szronu na polowie silnika...

Samochod zostal odturlany do mechanika - tym razem na szczescie innego. Mechanik poogladal, pozagladal i mnie poinformowal, ze moja pompa wodna wogole nie pracuje i jest do wymiany. (jak czesc z Was o tym wie, chlodzenie w przypadku LPG sluzy za ogrzewanie, stad szron na silniku)

Na moje szczescie, co specjalnie powtorze, ten mechanik znal sie na rzeczy i zaczal mnie przepytywac o wczesniejsze naprawy - wyszedl i moj kochany alternator. Znow pogrzebal, znow popatrzyl i stwierdzil, ze te wszystkie nieszczescia ominelyby mnie gdybym razem z paskiem wymienil NAPINACZ!!!

Moja nieswiadomosc tego faktu kosztowala mnie wymiane pompy wodnej i (!!!) ponowna regeneracje alternatora. Po wstepnych ogledzinach rowniez pasek rozrzadu poszedl do wymiany - tym razem jednak razem z napinaczem.

Po tych wszystkich naprawach, a trafilo sie pare innych tez, zostalem tak doszczetnie splukany, ze place raty do dzis.

OSTRZEZENIE!
JAK WYMIENIACIE PASEK - WYMIENCIE OD RAZU NAPINACZ!!!

Przecietnie napinacz kosztuje ok. 30 zl. Moja nieswiadomosc kosztowala mnie DUZO wiecej. :(

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-04-2006, 17:41   

:doubt: drażni takia sytuacja nieźle, ale niestety prawdziwe...
niektórych rzeczy nie warto przeskoczyć by oszczędzić...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-04-2006, 18:00   

Ja też się przymierzam do wymiany paska.
Powiedzcie co trzeba kupic, by nie zrobić lipy tak jak kolega
Ja planuje:
-oczywiście sam pasek
- napinacz
-pompe wodną
-co jeszcze?
ile kosztuje robocizna, a ile pompa w.???

unknown 

Wysłany: 22-04-2006, 18:44   

pasek ... na forum multum opinii... ja zaryzykowałem Gates'a, coraz powszechniejsze i odobno nie robią syfu, póki co jest OK... ogólnie dobry zamiennik ok 50zł, pochodzi z 60-70 tys km. Orginał z ASO Fiat ponad 100zl pochodzi ponad 100tys km
napinacz różnie, koło 40zł dostaniesz myślę;
robocizna - zlaeży u kogo, czy znajomy :D czy nie, jaki mechanik;
ja znalazłem spoko mechanika, rzeczowego gościa, który i pogada i dał się uprosić , że zrobił przez wieczór/noc wymianę (autko potrzebne było), zrobił super i za 60zł; a namęczył się bo instalka LPG zasłaniała co się dało;
w serwisach krzyczęli od min 90zł w górę za robociznę tą samą.
Pompa nie wiem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 22-04-2006, 19:04   

Pompa nie jest napędzana paskiem rozrządu,więc nie musisz jej wymieniać.
     assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-04-2006, 19:12   

Redd chyba pisze o pasku wieloklinowym napędzającym alternator, pompę wodną a nie o pasku rozrządu.
W tym przypadku lepiej pisać nie o napinaczu tylko o rolce prowadzącej.

Jeśli łożysko w rolce zaczyna padać to popiskuje
     Moneta

unknown 

Wysłany: 22-04-2006, 19:12   

chyba, że chcesz koniecznie ją przy okazji rozbierania obudowy i luzowania pasków wymieniać... jeśli Ci nową trzeba; jeśli tylko rozrząd - to tylko pasek i napinacz starczą i dobry mechanik

assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 22-04-2006, 19:18   

Lekkie nieporozumienie. ;D ;D ;D ;D Ale już wszystko jasne.
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 23-04-2006, 09:23   

No mi mechanik powiedział że przy rozrządzie najlepiej pompe wymienić...
Wiem, ze pompe napędza pasek klinowy, a mechanik nie robił ze mnie wała, bo już sie znamy(stały bywalec) i za robocizne zawsze mniej bierze...

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-04-2006, 09:31   

nie rozumiem co ma pasek rozrządu do pompy wodnej :roll: pompe można wymienic bez ingerencji w rozrząd,przerabiałem już i pompe i rozrząd,więc nie wiem co to ma wspólnego jedno z drugim...może sie mało znam ;D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 23-04-2006, 09:36   

no ja też nie wiem, ale podobno tak zalecaja też do innych marek...Ja sie mało znam ale i tak wymienie pompe a przy spuszczaniu płynu termostat, bo mam wrazenie, że sie nie otwiera do końca(silnik sie grzeje)
P.S Apropo pompy wody:link aukcji

ZielonyTBG 

Wysłany: 23-04-2006, 10:06   

Zaleca sie do innych marek ponieważ "inne" marki (nie wszystkie)mają napędzane pompy właśnie od rozrządu.Ma tak np. Opel Astra 1.7TD.W naszych autkach nie ma to żadnego powiązania.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu