Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie moge zmienić kierunku nawiewu
Autor Wiadomość
adfirek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-04-2006, 21:45   nie moge zmienić kierunku nawiewu

kupiłem Tipo i motyw taki ze pokrętła od temperatury nawiewu i od kierunku nawiewu nie da sie przekręcić..a jak sie przekręci to przeskakuje i dalej dmucha tam gdzie dmuchał poprzedni własciciel stwierdził ze nigdy tego nie przekręcał bo mu było dobrze - mało jezdził miał na szybe i już. i powiedział ze te pokrętła sie mogły zastać. wiec piwerwsze co to zabrałem sie za rozbieranie pokręteł oczywiscie wyskoczyła sprężynka i mała kuleczka której do do dziś nie wiem gdzie włożyć. ale nie ważne.. po ogledzinach badaniu i w ogole stwierdziłem ze max siła i czym kolwiek sie da to tej to oby dwu linek nie da sie przesunąć. zacząłem grzebać dalej czyli zdjąłem ten plastik pod kierownicą i miałem na wierzchu końce oby dwu linek. jedną do zaworu ciepłej wody i druga do kierunku nawiewu..

problem w tym że do zaworu z tego co tu wyczytałem moze ciezko chodzić bo zawór sie spierniczył i ciężko chodzi i poza tym zawsze woda leje sie tak samo czy zmienie polozenie zaworu czy nie (ręcznie bez linki)
ale do reszty gratów to nie wiem. po prostu da sie recznie przestawić ale maksymalnie ciężko nie dziwie sie ze pokrętło nie wyrabiało.

pytanie w związku z tym.. czy ciężko wykręcić całe to wszystko wraz z nagrzewnicą i zobaczyć gdzie sie tam blokuje i co nasmarowac poluzować itp.???? pomóżcie..

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-04-2006, 15:56   

No chyba nic innego nie da sie poradzic. Raczej musisz to rozebrac na czesci wzglednie pierwsze i wtedy zobaczysz co blokuje. A linki wszystko jest ok? Sa wyregulowane i niepourywane?

adfirek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-04-2006, 22:22   

linki wporzadku. jak odpinam linki to strasznie ledwo co moge to reka przesunąć wiec to na pewno nie linki.. powie mi ktoś od podstaw jak to zacząć wykrecać zeby miec cały ten wentylator wraz z tymi kanałami klapkami na stole. co bym mogl zobaczyc co tam sie blokuje

[ Dodano: 13-04-2006, 18:59 ]
wiecie co załatwiłem na szrocie całe to ustrójstwo wraz z nagrzewnicą i wraz z pokrętłami za 100pln. z tipka w super stanie. normalnie nie wiem po co go rozbierają lepszy niz mój :) .. oto pytania..
1. czy warto tyle dać
2. czy ktoś mi napisze jak sie zabrać do wyciągania tego wszystkiego.. czy dam w ogole rade. nigdy tego nie robiłem..
3. jak sprawdzić która nagrzewnica lepsza jak i tak bede miał dwa zestawy na stole to moge zamienić
4. co zrobic aby mi sie woda nie wylała jak to odepne a przypominam ze zawór mam lichy i wątpie ze zamyka do końca.

z góry dzięki jestem nowy i ciesze sie bardzo ze Tu trafiłem jak sie czego naucze to tez pomoge.:) pozdrawiam

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-05-2006, 21:27   

witam
4. podstaw cos aby ci nie zalalo wnetrza
3. podlacz przewod od mkranu do obu i przeplucz. jakies 30 sekund przy pelnym odkreceniu kranu powinno wystarczyc na wyplukanie. sadze ze twoja bedzie wporzadku
2. spokojnie dasz rade. nagrzewnice wyjmiesz wyciagajac ja ale wyciaganiem jest ciezko bo bedzie zawadzac o kolumne kierownicy ale bedac delikatnym i robiac to powoli dasz rade. panel musisz delikatnie porozkrecac i nie pogubic srubek. pamietaj aby sie nie spieszyc bo cos spiepszysz. dasz rade
1. sadze ze jest to standartowa cena. tolerancja wynosic moze +/- 20 zl. zaleznie od regionu. ale sadze ze nie przeplaciles pod warunkiem ze nagrzewnica nie przecieka
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu