Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

 SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie pracuje na Pb, na gazie idealnie. (Pilne)
Autor Wiadomość
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 15:42   Nie pracuje na Pb, na gazie idealnie. (Pilne)

Witam!
Problem dzieje się w Tipo 1.4 i.e. problem polega na tym, że silnik nie chce pracować na benzynie, a jak już chodzi to dymi na czarno i niebiesko. Na gazie zachowuje się tak jak powinien.
Poprzedni właściciel zrobił pompkę paliwa na włącznik, gdyż jak tłumaczył, jeździł tylko na gazie.
Później wyszło, że wtrysk leje, więc zostawiłem to w spokoju. Trafił mi się drugi Tipiacz, w którym wszystko działało ale był zgniły, więc zapadła decyzja i przełożeniu silnika. Silnik przełożony, a dalej dzieje się tak, jak na starym silniku. Silnik jest sprawny, do warsztatu przyjechał na benzynie.
Potrzebuje podpowiedzi co może powodować tą dolegliwość. Mechanik obstawia pompkę paliwa.
W poniedziałek będziemy ew. wymieniać pompkę ale nie jesteśmy pewni czy to coś da.
  
 
 
kamilsitek1983 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 34
Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 760
Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-10-2014, 16:13   

Na początek warto sprawdzić filtr paliwa (znajduje sie przed prawym tylnym kołem pod plastikową czarną osłoną.Jeśli jest ok to wymieniaj pompe.
mario50o napisał/a:
gdyż jak tłumaczył, jeździł tylko na gazie
mogło być w baku sucho i pompa sie zatarła.
Czy po przekeceniu kluczyka słychać jak pompa pracuje?
_________________
aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg
     assistance   Moneta
 
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 16:22   

Po kupnie w baku nie było aż tak sucho żeby pompa się zatarła.
Żeby uruchomić pompkę trzeba włączyć zapłon, a później przełączyć włącznik (taki zwykły od lampki w domu). Pompka pracuje, słychać. Poza tym od kiedy wiedziałem, że wtrysk leje to włączałem ją na chwilkę, żeby tylko zalać trochę benzyny, odpalić i dalej na gazie.
Filtr sprawdzimy, ale jak pisałem dopiero w poniedziałek.
Da się podpiąć Tipo pod komputer? Jeśli tak to jaka wtyczka?
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 16:52   

Pierwsza rzecz to przywróć właściwą instalację - czyli wyrzuć ten wyłącznik i staraj się jeździć nie na rezerwie . pompę paliwa można sprawdzić manometrem - dla Twojego silnika powinno być 100 kpa utrzymane przez 2 minuty . pod kompa da się podpiąć , ale jest małe ale - potrzebny jest stary lap. np. CA6100 i euroscan PIC na 2 porty COM a to już graniczy z cudem bo bardzo mało mechaników to ma - ja mam ale masz do mnie kawał drogi :(

** Dodano: 04-10-2014, 17:55 **
myślę że regulator ciśnienia w pokrywie wtrysku poleciał - pewnie poprzedni właściciel jeździł dla oszczędności tylko na gazie i.... albo zapiekła się membrana , albo pękła i nie otrzymuje prawidłowego ciśnienia wtryskiwacz
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 17:09   

Silnik mam wymieniony na sprawny. Jeździł na benzynie do czasu wyjęcia go z budy więc wtrysk jest w porządku.
pit14, podpowiesz gdzie jest gniazdo? Jak nie znajdę w okolicy mechanika z odpowiednim kompem to pomyśle nad podróżą.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 17:28   

gniazdo jest tam gdzie i komp - z prawej strony pasażer , w nogach masz takie pudełko na 2 śrubki - tam jest moduł wtryskowy (komp) a przy nim jest złączka na 3 piny z 2 przewodami podpiętymi - czarny i chyba czerwono - biały
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 17:30   

Ok. Dzięki.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 17:35   

to że silnik masz wymieniony nie oznacza że wszystko wróci do normy - pytanie ? - czy wymieniłeś silnik z osprzętem ? czy sam silnik ? . Jeśli zostawiłeś swój osprzęt to masz coś w nim uszkodzone i wygląda mi to na regulator lub zasyfiony- zapieczony wtryskiwacz

** Dodano: 04-10-2014, 18:39 **
....... i nie oczekuj cudów po podpięciu tego modułu do kompa , bo on ma chyba z 7 pozycji diagnozy , ale błędy da się wykasować i pokazuje nawet zapamiętane
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 17:40   

Wtryskiwacz z całą przepustnicą był przełożony.
Nie było ruszane to co jest na ścianach komory silnika i po za nią.
No chyba, że coś mechanik przełożył, a ja o tym nie wiem.
O który regulator Ci chodzi?
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 17:47   

właśnie o to - pokrywę nad przepustnicą , ale były chyba 3 (a na pewno2) różne wtryskiwacze do tego modelu i pasowałoby sprawdzić czy nr wtryskiwacza się zgadzają

** Dodano: 04-10-2014, 18:56 **
[quote="mario50o"]
Później wyszło, że wtrysk leje - a jak to Twój mechanik stwierdził w benzyniaku ? :lol: ciężko jest stwierdzić na monowtrysku , bo przy wypięciu cpw chyba nie działa i pompa paliwa , a wskazane jest go odpiąć , żeby moduł zapłonu nie poleciał
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 18:10   

To stwierdził jeszcze inny mechanik, ale mniejsza o to.
Po prostu zdjął puszkę filtra powietrza, włączył zapłon, pompkę i benzyna się lała ile chciała. Był ciągły strumień.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 20:59   

czyli nie rozpylał - wina układu wtryskowego - wtryskiwacz (88%) , regulator ciśnienia , albo pompa
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-10-2014, 21:03   

Dzięki. Będziemy sprawdzać.
Zdam relacje. :)
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-10-2014, 21:06   

... ale jeśli dymi na benzynie to podejrzewałbym sondę lambda - przy gazie sonda nie działa

** Dodano: 04-10-2014, 22:07 **
o ile osprzęt silnika był wymieniony na 100%
     assistance   Moneta
 
 skype
 
Qmaty 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 88
Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-10-2014, 22:54   

Wymień komputer silnika,założę się że to on nawala.Miałem taką samą historię w moim tipku.
  
 
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-10-2014, 18:01   

Też tak myślę. Pójdę jutro na złom i wykręcę z dawcy.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-10-2014, 18:17   

mario50o napisał/a:
Też tak myślę. Pójdę jutro na złom i wykręcę z dawcy.
może z takimi samymi błędami ? - najpierw usuń błędy w swoim później sprawdź który się powtórzył , a jeśli nie łączy się komp z modułem to może być zalany wodą , sprawdź czy nie masz dziury w podszybiu - śrubokręt i naciśnij mocno - czasem jest tak że odpływ wody jest zapchany to woda stoi za rantem i tu przegniwa - może woda dostała się na moduł ?
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-10-2014, 18:28   

O właśnie. Coś mi przypomniałeś. Szyba mi przeciekała w prawym dolnym rogu i widocznie coś z komputerem się stało.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-10-2014, 20:38   

wyjąć moduł - rozebrać - wysuszyć - przemyć denaturatem - wysuszyć ponownie - złożyć - podpiąć - i dalej śmigać :)

** Dodano: 05-10-2014, 21:42 **
a ... zapomniałem przed złożeniem sprawdzić stan ścieżek druku i elementów elektroniki
     assistance   Moneta
 
 skype
 
GrimlocK 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Sie 2012
Posty: 56
Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-10-2014, 09:31   

Mi dwa dni temu pojawił się identyczny problem, co ciekawe zbiegło się to w czasie z uszkodzeniem cewki zapłonowej...wtryskiwacz leje paliwo strumieniami, nawet po odłączeniu kabla od niego. Podejrzewam uszkodzony regulator ciśnienia paliwa, w środę wymiana, dam znać co było zepsute :)
  
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-10-2014, 20:25   

Sprawa się wyjaśniła. Uszkodzony komputer. Po wymianie odpala i jeździ prawidłowo. Jedyne co mnie zastanawia to to, że pompka przestała reagować na ten włącznik i nawet na centralkę przez co nie jest możliwa jazda na LPG.
Jutro podjadę do gazownika. Może coś zdziała.
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 464
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-10-2014, 21:18   

Sam wymieniałeś czy ktoś Ci wymieniał ? - do modułu jest doprowadzony przewód elektr. gazu (chyba w pin8(cppP ) często gazownicy nie lutują tylko skręcają przewody (na chryja) może jest wypięty lub słaby kontakt
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mario50o 



Wiek: 22
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 51
Skąd: Węgrów
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-10-2014, 20:09   

Wszystko się wyjaśniło. Ktoś przerobił instalacje aby dało się jeździć na uszkodzonym komputerze. Był źle podłączony przekaźnik i jakieś dodatkowe podłączenia do instalacji.
Dzięki za pomoc. :)
_________________
Był: Fiat Tipo S 1.4 i.e. 1991r
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Tanie klucze do gier, cd keye, prepaidy

Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.

Server uptime: 250 days
Network load