|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Obroty :-( |
Autor |
Wiadomość |
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-11-2005, 21:30 Obroty :-(
|
|
|
Wiatm !
Zastanawiam sie od niedawna czemu jakos po uruchomieniu silnika zimnego rano mam wyzsze obroty.
Rano po odpaleniu Tipo 1.4 S (Gaźnik) na ssaniu przejezdzam jakis kawalek i wylaczam ssanie,po wylaczeniu go silnik trzyma obroty troszke wieksze niz 1000 obr/min, a ztego co sie orienutje to silnik powinien miec kolo 850 ale na silniku zimnym troszke mniejsze pewnie.Po przejechaniu jakiejs odleglosci bez wzgledu jakiej, silnik dogrzewa sie do niecalych 70 stopni i te obroty wysokie spadaja do normalnych obrotów.Zastanawia mnei to czy to jest normalne czy moze jest jakas inna przyczyna tego?
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy to jest normalne.A Tipo posiadam dopiero kolo miesiąca.
Pozdrawiam. |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-11-2005, 23:38
|
|
|
Mucha, to jest normalne.
A jest to tzw. polautomatyczne ssanie. Cos jak by podwojne ssanie. Pomimo tego ze sam "zaciagasz", to jeszcze gaznik posiada dodatkowy uklad.
Na zdjeciu, po lewej na dole. Dziala to w polaczeniu z podcisnieniem. Jak autko sie nagrzeje to tloczek "odpuszcza" i wtedy silnik "wskakuje" na swoje wlasciwe obroty.
A to sie znajduje z tylu gaznika po lewej stronie(bo zdjecie jest zrobione z innej perspektywy niz moglo by sie wydawac). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-11-2005, 13:29 Re: Obroty :-(
|
|
|
A u mnie to absolutnie nie dziala Slyszalem kiedys o patencie dotyczacym Favoritki - tam tez jest polautomat i jezdzacy po miescie - dla zmniejszenia spalania to odlaczali. Podejrzewam ze u mnie jest podobnie. Na obroty ma wylacznie wplyw wyciagniecie dzwigienki ssania... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-11-2005, 13:31
|
|
|
U mnie jest tak smao jak Marcin mowi albo odnosze takie wrazenie tlyko dzwigienka ma na to wplyw :-)
Ale sprawdza sie to dobrze wiec sie nie przejmuje zreszta tka jak nie dzialajacym podgrzewaczem ;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 21-11-2005, 19:54
|
|
|
miszko napisał/a: | MuchaA to sie znajduje z tylu gaznika po lewej stronie(bo zdjecie jest zrobione z innej perspektywy niz moglo by sie wydawac). |
miszko a mam pytanko jak odlączyćto ustrojstwo stamtąd?? Bo jednak paliwo trzeba oszczędzać
Pozdrawiam |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-11-2005, 21:12
|
|
|
Mucha napisał/a: | miszko a mam pytanko jak odlączyćto ustrojstwo stamtąd |
Czy to zjada paliwo? Chmm na benzynie to moze ma sens jak sie jezdzi. Na LPG to jedynie zwieksza troche obroty. Jesli jednak nie chce zeby to dzialalo to odepnij podcisnienie lub zdemontuj "ramie" popychajace.
Jesli odepniesz podcisnienie to pamietaj o zatkaniu rurki! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 23-03-2006, 17:57
|
|
|
Miszko mam prosbe abys zrobil fotke tego urzadzonka od polautomatycznego ssania i pokazal na niej ktore to jest bo za bardzo nie widze tego dokladnie. I jak to odlaczyc i co pozniej z tym zrobic.Z góry dziekuje i pozdrawiam. |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-03-2006, 22:16
|
|
|
Mucha, zobacz ten post jest w nim opisane co nieco o gaźniku. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|