Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
URWANE POKRĘTŁO CZY CO
Autor Wiadomość
7650 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-03-2006, 19:29   URWANE POKRĘTŁO CZY CO

Dwa dni temu chciałem zwiękrzyć temperature nagrzewania wnętrza i podczas kręcenia pokrętłem poczułem opór, ale kręciłem dalej i w efekcie chyba coś popsułem . Teraz nagrzewnica się nie otwiera , a jeśli już to tylko chyba troszkę , bo w samochodzie zimno, albo troche nagrzewa. Gałka chodzi normalnie, ale tylko do pewnego miejsca ,a później już lekko . CO TO MIOŻE BYĆ ??? Może zaciął się zawór nagrzewnicy , a może pokrętło się urwało ?? Jak do tego się dobrać ??? Jak to sprawdzić ??? Może ktoś to robił ??? Proszę o pomoc DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI

Mucha 

Wysłany: 01-03-2006, 19:37   

Pewno linka sie zerwala od zaworu nagrzewnicy. A dostac sie do tego jest prosto. Pod kierownica masz przykrywke taka duza tam jest chyba 5 srub 3 na gorze 2 na dole.Odkrec ta pokrywe i po prawej stronie bedziesz mial wszystko jak na dloni.Musisz zobaczyc co sie stalo. Pozdrawiam. :lol:

7650 

Wysłany: 01-03-2006, 19:51   

dzięki ,ale jak by całkowicie się zerwała to nic by nie otwierała, a ona otwiera troche zawór ,ale nie do końca i w sumie to zimno jest w samochodzie

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-03-2006, 21:15   

Zajrzyj od spodu od strony kierowcy taj jak pisze mucha.
Zobaczysz dżwignie zaworu. Mozesz ruszać pokrętłem i patrzeć co sie dzieje.
Odkręć linkę od dźwigni i pchnij ją dalej palcem.
Jak pójdzie to zawór OK i rozkręcaj panel z pokrętłem. Jak nie pójdzie a z luźną linką pokrętło będzie działało to masz padniety zawór.
Ogólnie 20 minut i wiesz co masz skiszone.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-03-2006, 08:24   

Pewnie linka, jak pisali wczesniej, albo ramię zaworu gdzies peklo czy cos.
Tak jak jabko pisal, rozbierz plastiki tutaj na wysokosci prawego kolana kierowcy i tam znajdziesz zawor od nagrzewnicy wraz z linka od pokretła.

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-03-2006, 03:20   

Kolego miałem ten sam preoblem!Tak jak koledzy pisza wyze musisz rozebrac plastiki pod kierownica!Tam jest zawór mało tego>pokretłem otwierasz zawór od którego idzie ciegno do góry i otwiera klapke która osłania nagrzewnice!!ztej klapki wystaje taki cienki hujek i on sie złamał,zawór sie otwiera a klapka nie!!!!!!!!!!Na 100%

Mariusz1976
witamy nowego

Wysłany: 08-03-2006, 09:01   

kamilsitek1983 napisał/a:
Kolego miałem ten sam preoblem!Tak jak koledzy pisza wyze musisz rozebrac plastiki pod kierownica!Tam jest zawór mało tego>pokretłem otwierasz zawór od którego idzie ciegno do góry i otwiera klapke która osłania nagrzewnice!!ztej klapki wystaje taki cienki hujek i on sie złamał,zawór sie otwiera a klapka nie!!!!!!!!!!Na 100%

Mam pytanie odnośnie tego hujka co sie urwał bo mam tena sam problem.
W czasie mrozu otwierałem nagrzewnice i coś pusciło i to wlasni to coś co otwiera wlot powietrza z zewnątrz. Znalazłem to cudo i udało mi sie wkręcic wkręta w to co ś i mogę teraz to zablokować ręcznie tzn. po odpaleniu silnika i włączeniu dmuchawy nurkuje pod kierownice i zamykam to ale po każdym wyłączeniu silnika bodz zmniejszeniu dmuchawy otwiera sie to cudo i leci zimne powietrze. i nie wiem czy mozna wymienic to czy trzeba wymieniać wszystko co jest pod kierownicą łącznie z tymi przekierowaniami na szyby nogi czy wnetrze samochodu. Zawór do nagrzewnicy jest napewno dobry bo grzeje sie w srodku jak to zamnkne tylko jest to uciążliwe bo mam tylko dwie opcje ZIMNO lub CIEPŁO.
Pytanie 1: Czy można to jakoś naprawić (nie kleić)
Pytanie 2: Czy można to całe pudło co jest w nim nagrzewnica wyjąć z samochodu i rozebrać aby dostać się do środka czyli tej klapy co się otwiera i zamyka

Dziekuje za podpowiedzi

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 08-03-2006, 16:31   

Juz tłumacze!!!Ja miałem zamiar wyje..ac tą klapke ale nie miałem czasu,rozkreciłem prawie wszystko i zrezygnowałem bo ciezko to rozkrecic!!!Dobrałem sie do dupy od tyłu :D tam gdzie jest połaczenie obudowy nagrzewnicy z obydowa wentylatora,odchyliłem obudowe nagrzewnicy włożyłem reke i wyciagnałem to klapke,pózniej zablokowałem ja drutem i grzeje jak nowe!!!!!!Dużo pier..lenia z tym!!!!ZROBIŁEM TO METODA CHAŁUPNICZA,ale mam ogrzewanie,kiedys jeszcze raz to rozkrece wyciagne nagrzewnice i wypieprze ta klapke całkiem!!!Po co ona jest to ja tego nierozumiem przeciez jest zawór i zamyka obieg ciepłej wody,i powietrze zimne na lato też bedzie,troszke pózniej bo wiadomo zanim nagrzewnica ostygnie!!Pozdrawiam jak naprawicie to sie pochwalcie!Miłej pracy!!!

[ Dodano: 13-03-2006, 00:58 ]
i jak naprawiliscie?????

pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-11-2006, 19:50   

Jak sie do tej klapki od drugiej strony dostac?
Moge ze szczegolami prosic bo nie wiem gdzie wentylator itd.
Pozdrawiam

onyx 

Wysłany: 06-11-2006, 06:04   

najl;piej wymien nagrzewnice mam jedna sprawna za 45zl oddam

Odpowiedz do tematu