|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
URWANE POKRĘTŁO CZY CO |
Autor |
Wiadomość |
7650
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-03-2006, 19:29 URWANE POKRĘTŁO CZY CO
|
|
|
Dwa dni temu chciałem zwiękrzyć temperature nagrzewania wnętrza i podczas kręcenia pokrętłem poczułem opór, ale kręciłem dalej i w efekcie chyba coś popsułem . Teraz nagrzewnica się nie otwiera , a jeśli już to tylko chyba troszkę , bo w samochodzie zimno, albo troche nagrzewa. Gałka chodzi normalnie, ale tylko do pewnego miejsca ,a później już lekko . CO TO MIOŻE BYĆ ??? Może zaciął się zawór nagrzewnicy , a może pokrętło się urwało ?? Jak do tego się dobrać ??? Jak to sprawdzić ??? Może ktoś to robił ??? Proszę o pomoc DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI |
_________________ TIPO 1,4 B/G |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 01-03-2006, 19:37
|
|
|
Pewno linka sie zerwala od zaworu nagrzewnicy. A dostac sie do tego jest prosto. Pod kierownica masz przykrywke taka duza tam jest chyba 5 srub 3 na gorze 2 na dole.Odkrec ta pokrywe i po prawej stronie bedziesz mial wszystko jak na dloni.Musisz zobaczyc co sie stalo. Pozdrawiam. |
|
|
7650
|
Wysłany: 01-03-2006, 19:51
|
|
|
dzięki ,ale jak by całkowicie się zerwała to nic by nie otwierała, a ona otwiera troche zawór ,ale nie do końca i w sumie to zimno jest w samochodzie |
_________________ TIPO 1,4 B/G |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-03-2006, 21:15
|
|
|
Zajrzyj od spodu od strony kierowcy taj jak pisze mucha.
Zobaczysz dżwignie zaworu. Mozesz ruszać pokrętłem i patrzeć co sie dzieje.
Odkręć linkę od dźwigni i pchnij ją dalej palcem.
Jak pójdzie to zawór OK i rozkręcaj panel z pokrętłem. Jak nie pójdzie a z luźną linką pokrętło będzie działało to masz padniety zawór.
Ogólnie 20 minut i wiesz co masz skiszone. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-03-2006, 08:24
|
|
|
Pewnie linka, jak pisali wczesniej, albo ramię zaworu gdzies peklo czy cos.
Tak jak jabko pisal, rozbierz plastiki tutaj na wysokosci prawego kolana kierowcy i tam znajdziesz zawor od nagrzewnicy wraz z linka od pokretła. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-03-2006, 03:20
|
|
|
Kolego miałem ten sam preoblem!Tak jak koledzy pisza wyze musisz rozebrac plastiki pod kierownica!Tam jest zawór mało tego>pokretłem otwierasz zawór od którego idzie ciegno do góry i otwiera klapke która osłania nagrzewnice!!ztej klapki wystaje taki cienki hujek i on sie złamał,zawór sie otwiera a klapka nie!!!!!!!!!!Na 100% |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
Mariusz1976
witamy nowego
|
Wysłany: 08-03-2006, 09:01
|
|
|
kamilsitek1983 napisał/a: | Kolego miałem ten sam preoblem!Tak jak koledzy pisza wyze musisz rozebrac plastiki pod kierownica!Tam jest zawór mało tego>pokretłem otwierasz zawór od którego idzie ciegno do góry i otwiera klapke która osłania nagrzewnice!!ztej klapki wystaje taki cienki hujek i on sie złamał,zawór sie otwiera a klapka nie!!!!!!!!!!Na 100% |
Mam pytanie odnośnie tego hujka co sie urwał bo mam tena sam problem.
W czasie mrozu otwierałem nagrzewnice i coś pusciło i to wlasni to coś co otwiera wlot powietrza z zewnątrz. Znalazłem to cudo i udało mi sie wkręcic wkręta w to co ś i mogę teraz to zablokować ręcznie tzn. po odpaleniu silnika i włączeniu dmuchawy nurkuje pod kierownice i zamykam to ale po każdym wyłączeniu silnika bodz zmniejszeniu dmuchawy otwiera sie to cudo i leci zimne powietrze. i nie wiem czy mozna wymienic to czy trzeba wymieniać wszystko co jest pod kierownicą łącznie z tymi przekierowaniami na szyby nogi czy wnetrze samochodu. Zawór do nagrzewnicy jest napewno dobry bo grzeje sie w srodku jak to zamnkne tylko jest to uciążliwe bo mam tylko dwie opcje ZIMNO lub CIEPŁO.
Pytanie 1: Czy można to jakoś naprawić (nie kleić)
Pytanie 2: Czy można to całe pudło co jest w nim nagrzewnica wyjąć z samochodu i rozebrać aby dostać się do środka czyli tej klapy co się otwiera i zamyka
Dziekuje za podpowiedzi |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-03-2006, 16:31
|
|
|
Juz tłumacze!!!Ja miałem zamiar wyje..ac tą klapke ale nie miałem czasu,rozkreciłem prawie wszystko i zrezygnowałem bo ciezko to rozkrecic!!!Dobrałem sie do dupy od tyłu tam gdzie jest połaczenie obudowy nagrzewnicy z obydowa wentylatora,odchyliłem obudowe nagrzewnicy włożyłem reke i wyciagnałem to klapke,pózniej zablokowałem ja drutem i grzeje jak nowe!!!!!!Dużo pier..lenia z tym!!!!ZROBIŁEM TO METODA CHAŁUPNICZA,ale mam ogrzewanie,kiedys jeszcze raz to rozkrece wyciagne nagrzewnice i wypieprze ta klapke całkiem!!!Po co ona jest to ja tego nierozumiem przeciez jest zawór i zamyka obieg ciepłej wody,i powietrze zimne na lato też bedzie,troszke pózniej bo wiadomo zanim nagrzewnica ostygnie!!Pozdrawiam jak naprawicie to sie pochwalcie!Miłej pracy!!!
[ Dodano: 13-03-2006, 00:58 ]
i jak naprawiliscie????? |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
pawelgdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-11-2006, 19:50
|
|
|
Jak sie do tej klapki od drugiej strony dostac?
Moge ze szczegolami prosic bo nie wiem gdzie wentylator itd.
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1,4DGT benz.+gaz (wtrysk 1-punktowy) |
|
|
|
|
onyx
|
Wysłany: 06-11-2006, 06:04
|
|
|
najl;piej wymien nagrzewnice mam jedna sprawna za 45zl oddam |
_________________ Wszystkie czesci do tipo konkurencyjne ceny email tipo10@op.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|