Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Jak poprawić dynamikę silnika - poprawiona
Autor Wiadomość
mzajac 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 18-02-2014, 19:06   [Benzyna] Jak poprawić dynamikę silnika - poprawiona

Witam wszystkich od niedawna posiadam tipo 1.4 benzyna na jednopunkcie kiedyś już miałem takie auto tyle ze w gazie i powiem szczerze ze tamto dużo lepiej jeździło chodzi mi o moc. egzemplarz który nabyłem jeździ ok ale wrażenie spełnia jakby silnik miał jakąś blokade :) myślę zeby przełożyć kolektor z tamtego silnika na początek (posiadam cały tamten silnik) i nie wiem czy to cos da czy nie i tu miałbym prośbe o jakieś porady co zrobić zeby to troszke lepiej jeździlo i jeszcze ostatnio jak postoi noc rano przy odpaleniu gaśnie trzeba go dobrze gazować żeby zaskoczył obroty i odzywają sie dziwne dzwięki spd kierownicy jakby coś żecholiło jakis bulgot nawet niewiem jak to nazwać.
ps. napisałem nowy temat bo po przejrzeniu kilkunastu nic konkretnego nie znalazłem a chodzi mi o konkretne porady co zrobić by ulepszyć

** Dodano: 19-02-2014, 16:42 **
widze ze nikt nie wie bardzo co doradzic zeby poprawic dynamikę silnika ....trudno

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-02-2014, 06:32   

Zamiast cokolwiek ulepszać sprawdziłbyś w jakim stanie technicznym jest silnik. Być może dokonuje żywota, a katowanie na zimno tylko przyspiesza cały proces. Zacznij od sprawdzenie ciśnienia na każdym z cylindrów, oraz sprawdź ciśnienie oleju w przedziale obrotów 900-5000 obr/min. na zimnym i rozgrzanym do 90 st. (warsztat lub kup manometry ok 60zł każdy) Przekładka kolektora nic nie da. Zrób przegląd stanu wałków rozrządu czy nie są wtarte i dokonaj regulacji luzu zaworowych. Kup coś do czyszczenia wtrysków i zalej cały bak. Przepal autko na jakieś trasie. Wymień świece, kopułkę palec i kable jak dawno tego nie robiłeś. Kompresja powinna być na poziomie 12-13bar na cylinder wtedy jest ok. Pomiar robi się na rozgrzanym silniku przy pełnej otwartej przepustnicy. Jedź na jakiś warsztat lub kup sobie stetoskop dla mechaników i osłuchaj dół silnika czy nie dzwonią panewki. Jak tak to kaplica = remont. Jak to zrobisz możemy gadać o dalszych modyfikacjach, bez sprawnego silnika zapomnij.
     assistance   Moneta

mzajac 

Wysłany: 20-02-2014, 12:48   

ok dzięki wielkie na info zaraz zabieram sie do pracy bo tak jak pisałem niedawno go kupiłem dosłownie od dziadka a on nim bardzo nie jeżdził ostatni prawie ciągle stał z tego co mowi w rzie czego mam ten 2 silnik on był po remoncie tylko ze 5 lat leżał bez uzytku najwyzej cos pokombinuje z niego i bede pisał jeszcze raz dzięki

pawcio0706 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 20-02-2014, 13:37   

sprawdź jeszcze czy na pewno dobrze masz ustawiony rozrząd na znaki. Wczoraj właśnie zmieniałem pasek na nowy i miałem przestawiony o 1 ząbek a różnica w dynamice auta jest bardzo duża

mzajac 

Wysłany: 20-02-2014, 15:58   

w najblizszych dniach rozbiore swoj silnik sprawdze bo troszki mi czas nie pozwala dzisiaj ale fajnie ze ktos odpisał sprawdziłem stary silnik co mam tez 1.4 w nim robilem remont pare lat temu i tak lezał ale mysle ze nic w srodku nie powinno sie zepsuc z lezenia jak cos to z 2 zrobie jeden bo che jeszcze puźniej mam pare pomysłów na drobne zmiany w moim tipo :) bede pisał na bierząco co i jak

** Dodano: 11-05-2014, 15:43 **
Witam ponownie,
Wymieniłem silnik na 2 taki sam też 1.4 który leżał u mnie 7 lat(silnik w tedy był po remoncie), co najlepsze silnik odpalił za 1 razem :D :D :D szok hehe, przerobiłem dolot założony stożek, i jeszcze jestem w trakcie przerabiania układu wydechowego tzn: wyciołem środkowy tłumik ale jeszcze to nie to czekam na przesyłke z tłumikiem sportowym końcowym i myślę o wyrzucenia kata i bedzie cały przelot. ale jestem w szoku ile lepiej teraz jeżdzi aby jeszcze muszę popracować nad wolnymi obrotami bo troszki dziwnie .na dniach zrobie zdjęcia dolotu może komuś sie pomysł przyda

Odpowiedz do tematu