Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Nie pali 2-gi tłok
Autor Wiadomość
Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-01-2010, 09:08   

Larry075 napisał/a:
rodzynek, Kolega pisał że robił remont głowicy w co osobiście wątpie.

Szczerze mówiąc Twoje posty zwiększają mi ciśnienie :sciana:
To jest forum, tu się pisze o problemach, jeśli piszę, że nie pali mi 2-gi tłok to chyba nie będę Ci zmyślał, że mam nówkę silnik wymieniany na oryginalny 1 tys km temu, prawda? Zależy mi na tym, żeby rozwiązać problem i zmyślanie z głowicą nie miało by najmniejszego sensu...
Więc jeśli nadal masz podważać to co piszę, bo wiem, to lepiej się nie udzielaj w tym temacie już :? :roll:
Niecałe 30tysi temu robione miałem pierścienie na STARE TŁOKI I BEZ SZLIFU oraz uszczelniacze zaworowe(brał olej),a przy okazji wymiana zaworów NA NOWE+docieranie+planowanie głowicy. Przecież30tys to dużo, stąd podejrzenie zaworów. Mogłby być źle ustawione czy coś i się wypalić, tak?

I wierz mi, że nie leczyłem syfa pudrem, a najlepszym przykładem może być głowica.Mechanik powiedział mi, że wystarczy uszczelniacze, bo zawory są ok, ale kazałem wymienić wszystkie.Tłoki i cylindry powiedział mi, że są w bardzo dobrym stanie i nie ma sensu wymieniać. To nie miał być tani remont na sprzedaż, bo powiedziałem żeby robić wszystko to co trzeba.Panewki też mi sprawdzał i wał, bo też miałem wymieniać jakby coś. :roll:

** Dodano: 26-01-2010, 09:09 **
Po prostu zdałem się na mechanika, jego wiedzę i doświadczenie :roll:

rodzynek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-01-2010, 10:23   

Guzik, Twoje problemy wzięły się z gazu - zbyt uboga mieszanka (niskie zużycie paliwa, co cieszy) powoduje wzrost temperatury spalania. A to powoduje wypalanie zaworów wydechowych (one mają najwyższą temperaturę w komorze), rzadziej uszkodzenie tłoka i pierścieni.

I jak Ci się chce - popraw i pisz, że nie pali Ci na drugi cylinder, bo sam tłok nigdy nie będzie palił. A dodatkowo brzmi to bardzo lamersko... ;)

Guzik 

Wysłany: 26-01-2010, 11:24   

rodzynek, być może

rodzynek napisał/a:
I jak Ci się chce - popraw i pisz, że nie pali Ci na drugi cylinder, bo sam tłok nigdy nie będzie palił. A dodatkowo brzmi to bardzo lamersko...

aaa, nie czepiajmy się szczegółów, spacja mi nie działa jak trzeba i pisanie tego posta zajmuje mi kilka minut więc skracam na maksa tekst.

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-01-2010, 20:39   

Różnych ludzi się spotyka na forach i wybacz jeśli Cię do nich przypisałem. Może na tym forum nie tak bardzo ale na innych można spotkać np. samochód po generalce, robione wszystko a później się okazuje jaka jest prawda. Przykro mi tylko że zregenerowana głowica wtrzymuje zaledwie 30tys km nawet przy usprawiedliwieniu zbyt ubogą mieszanką.

Cytat:
a przy okazji wymiana zaworów NA NOWE+docieranie+planowanie głowicy.

A co z frezowaniem gniazd? Były docierane do starych? Nie będe tu nic spekulował, zmierzyłeś Ciśnienie?

Cytat:
Mogłby być źle ustawione czy coś i się wypalić, tak?

Raczej wątpie aby zawór był niedomknięty, ty masz szklanki i w nich płytki zaworowe a one raczej się wycierają i luz się zwiększa, no chyba że zostały między sobą pozamieniane?

Ja naprawde dużo rozumiem, wiem że większość osób jeździ tymi samochodami dokąd się nie rozlecą i dziwne jest aby ktoś inwestował sporą kase. Jeden woli tak a inny inaczej.

Guzik 

Wysłany: 27-01-2010, 18:21   

Frezowanie gniazd to nie wiem już
Nie jestem mechanikiem niestety i niektórych rzeczy nie ogarniam.

Kasy wtedy nie oszczędzałem, a mam nawet faktury i paragony na kwotę około 2 tysie w sam silnik.
Nie sprawdzałem ciśnienia, bo nie było mnie w domu od wczoraj. Jutro się za to zabiorę już.

** Dodano: 31-01-2010, 12:39 **
Chłopaki, dzięki za pomoc i niestety Wasza teza się sprawdziła, bo nie ma ciśnienia na drugim cylindrze(0-zupełne zero).
Przy okazji przepraszam jeśli napisałem coś obraźliwego :red_kartka:

Wyniki pomiaru (od strony rozrządu po kolei):
na sucho i po wlaniu oleju:
- 8,5/9,5
- 0/0
- 10,5/prawie 12
- 11,5/12,5
Teraz myślę, nie wiem czy na części czy jednak robić dalej i być twardym. Mam sentyment do auta.
Być może zaprowadzę do mechanika, ale to nie teraz jeszcze, bo póki co szarpnęła mnie wymiana rozrządu w 2.0 :lalala:

Odpowiedz do tematu