|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Prośba o poradę |
Autor |
Wiadomość |
MGSH

Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 42 Skąd: Brzeg Dolny
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-12-2007, 11:54 [Benzyna] Prośba o poradę
|
|
|
Już jakiś czas poszukuję na fo i od znajomych porady na mój problem (A raczej mojego tipolotu ) A, że zielony jestem okrutnie w mechanice, dlatego wybaczcie jeśli zawracam tylko gitarę
Tipo 1,4 ie + LPG:
Silnik "na zimno" zaskakuje ZAWSZE na 1-2 sekundy i gaśnie. Później chechłam go z 5 sekund i pali. Auto mam od września i tak jest cały czas, nawet na mrozie. Na PB, po odpaleniu na jałowym biegu, pracuje równo i ładnie trzyma obroty. Jednak minie pół minuty i nagle zaczyna autem trzepać, jakby nie paliły wszystkie gary i gaśnie. Nie można go później odpalić - jakby był zalany.
Auto było u mechanika, ale jednego ze "złotych rączek". Niby ustawiał rozrząd (bo auto ogólnie wydawało się słabe), ale po tym trzasnęło w filtr powietrza. Filtr pokleiłem, wymieniłem kable WN, kopułkę, palec, pompę paliwa. Mechanior dał swoje świece BOSCH'a. Moduł Digiplex sprawdzałem w innym tipku i jest sprawny. Gazownik niby ustawił gaz pod ten klejony filtr.
Od wtedy Tipek nie może zrobić więcej jak 3,5 tyś obrotów na innym biegu niż jałowy. Na PB gaśnie, jak opisałem wyżej i podczas jazdy również. Na LPG problem gaśnięcia silnika znika, pracuje równo i cicho. Wtrysk odręcałem, sprawdzałem "na sucho" czy pracuje - rusza się, gdy dodać gazu. Został wyczyszczony i pryśnięty WD40. Pompa na bank podaje paliwo, sika jak wściekła. Powrót PB również drożny.
Nie wiem, czy te dane wystarczą, by coś doradzić, ale będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Z góry dzięki i pozdrawiam. |
_________________ Było => Tipo 1,4 ie + LPG Shrocik
Było => Lanos 1,6 16v + LPG Lanborghini
Jest => Xsara Picasso 1,6HDI Ogórek & Peugot 206 1,4 8v Bąbelek |
|
|
|
 |
zetor

Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 16-12-2007, 22:00
|
|
|
JA mam takie same objawy, ale tylko na Pb. Tzn wszystkie objawy były identyczne + problemy z ogrzewaniem i płynem chłodniczym. Wynik- uszkodzono uszczelka pod głowicą. W tej chwili został mi problem z Pb. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|