Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Wtrysk
Autor Wiadomość
darooo 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-06-2010, 13:20   [Benzyna] Wtrysk

Przede wszystkim witam forumowiczów , bo jestem tu nowy ....niedawno nabyłem tipolota .
Przechodząc do tematu , otóż mój tipolot ma zamontowany nowiutki monowtrysk , dokładnie całe urządzenie jest jednak jedno ale , na tym monowtrysku co mnie cieszyło wszelkie srubki regulacyjne są zalane zółtą farbą i to dobrze jednak zaniepokoiła mnie taka informacja , jest napisane tą zóltą farbko 1,4 ie .....wygląda na to ,ze monowtrysk jest nowiutki , ale do silnika 1.4 a ja mam 1.6 wszystkie gumowe wezyki powymieniane itd.
Pytanie czy tak może byc , co z dynamiką , co ze zuzyciem paliwa , czy te wtryski jako same urzadzenia wykonawcze maja róznice 1,4 i 1.6 ....czy sam komputer sterownik nie widzi róznicy.
Autko odpala dobrze , trzyma niskie obroty dobrze jak na mój gust troche słabo przyspiesza, miałem kiedyś uno 1.4 i to szło jak rakieta.....a teraz mój tipek 1.6 wydaje mi sie cieniutko .....oczywiscie jest u mnie problem z zapalaniem kontrolki wtrysku jak zauwazyłem już u sporej liczby kolegów.
Kontrolka zapala sie tylko i wyłącznie po pełnym nagrzaniu silnika , nigdy na zimno , jak silnik osiaga temperature pracy , zapala sie kontrolka i trzyma az do zgaszenia , po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu goracego silnika zapala sie po chwili.
Nie ma innych obiawów , nie szarpie nie dławi sie .....ale wkurza zapalona kontrolka ....no i mysle ,ze palić tez by mógł mnie teraz jest jakies 12 l /100 km....to zdecydowanie wiecej niż przypuszczałęm czy to wina wtrysku od 1,4??? i jeszcze jedno pytanie , jak dostać sie do żaróweczek podswietlajacych wskazniki temperatury silnika i zegarka , bo sa spalone
Przepraszam ,ze tak duzo pytan na raz .....ale to tak na goraco , wrażenia z pierwszych kilku dni posiadania tipolka
Dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Dobermannn 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-06-2010, 14:59   

jedynie co mi przychodzi do głowy to możliwy różny wtryskiwacz.
Z właściwie po co wymieniałeś cały monowtrysk ???
Jest jeszcze opcja że jest już sparciała membrana regulatora ciśnienia w korpusie monowtrysku (bo jak sie doczytgałem monowtrysk był używką a nie fabrycznie nowy z pudełka.

darooo 
witamy nowego

Wysłany: 14-06-2010, 15:08   

ja go kupiłem z wymienionym już monowtryskiem , sam tego nie robiłem , stary oryginalny wtrysk lezy w bagażniku ,czemu go wymienił gość? mówił mi ,że sparciała mu jakas gumka i pokazywał mi to , to było gdzieś przy korpusie na zewnątrz.
Wtrysk założony jest nowiutki i pachnący te zólte znaki na srubkach- mówił ,ze tak wyglada fabryczne zabezpieczenie , aby samemu niczego nie regulowac.....nic prawdy sie nie dowiemy , tylko nurtuje mnie , czy to ,ze to wtrysk od mniejszego silnika ma wpływ pozytywny lub negatywny na zuzycie paliwa , bo jak mówie złopie duzo.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 15-06-2010, 09:09   

darooo, mówisz o samym wtrysku czy też o korpusie przepustnicy (na który nakładany jest wtryskiwacz). Bo sam wtrysk z tego co się orientuję nie różni się w 1.4 i 1.6, ale przepustnica w 1.6 ma trochę większą średnicę niż w 1.4. Spalanie masz fatalnie wysokie. W 10l powinieneś się mieścić bez problemów (w mieście).
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

darooo 
witamy nowego

Wysłany: 15-06-2010, 14:37   

Zabardzo sie nie znam , ale generalnie nowe jest całe urządzenie zakładane na kolektor dolotowy upppsss jak dobrze to nazywam , a na to zakładany jest cały filtr powietrza , poza tym całość zdemontowana lezy w bagażniku , dla mnie to jest całe urzadzenie , tak spalanie mam bardzo duże i mysle ,ze to przez to , ze to ta sonda lambda po nagrzaniu silnika wprowadza błąd i sterownik przechodzi w stan awaryjny i pali jak smok.......zapalenie kontrolki wtrysku u mnie jest zawsze jak w zegarku silnik osiaga temperature pracy i wówczas zapala sie kontrolka wtrysku , ponieważ wiem ,ze sygnał z lambdy brany jest pod uwage przez sterownik , po nagrzaniu silnika , domyslam sie ,ze odczyt z niej wprowadza błąd .....spalanie jest nie do zaakceptowania.

Dobermannn 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-06-2010, 22:06   

możliwe że umiera czujnik temperatury silnika i przy rozgrzaniu daje głupią informację do kompa a ten wywala kontrolkę. Trzeba po prostu sprawdzić czujnik lub podjechać na komputer i tam zczytać błędy.

darooo 
witamy nowego

Wysłany: 30-10-2010, 14:35   

Mineło pół roku jak kupiłem mojego tipka , i problem z zapalajacą kontrolką wtrysku wciąż istnieje jednak zmieniło sie troche , to ze ona zapala sie teraz jak chce czesto nawet jak silnik jest zimny , jak sie zapali to juz nie gasnie , ponowne uruchomienie silnika gasi ja na kilka chwil i ponownie sie zapala .
Jest jedno co mnie mocno martwi , nie da sie jezdzic tym tipkiem bo pali jak smok , pali 15 l/100 km on pali jak audi A8 z benzyna 3litrową nie wiem co robic czy to przez ten bład wtrysku ???
Zmieniłem swiece na nowe , jest nowiutki filtr powietrza , są nowe kable a on pali jak swinia , czuc paliwem , niespalonym paliwem po uruchomieniu silnika. Pomocy??

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 30-10-2010, 21:01   

kolego a nie wiesz czy może sonda lambda była wymieniana????możliwe że ona wysyła błędne informacje do komputera i on dalej źle prowadzi dawkę paliwa, nie wiem czy może w 1.4 i 1.6 sondy są takie same???jeszcze jedna recz pali Ci na wszystkie gary????

Odpowiedz do tematu