|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] wymina gaźnika pomocy!!!! |
Autor |
Wiadomość |
spirool
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 13:36 [Benzyna] wymina gaźnika pomocy!!!!
|
|
|
kupilem gaźnik na allegro 32-34 tlde poszedlem do auta przyrownac i jest taki sam tylko ten nowy(uzywany) ma powrot i dodatkowo jeszcze jeden wezyk przy podstawie gaznika nada sie zamiast starego ? jak to podlaczyc? help bo juz jestem bliski zalamania ;///
2 zdjecia :
Moderowany: | Wrzuciłem obrazki do nas. |
|
_________________ Temperki Super Autka ;]]] |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 14:07 Re: wymina gaźnika pomocy!!!!
|
|
|
spirool napisał/a: | kupilem gaźnik na allegro 32-34 tlde poszedlem do auta przyrownac i jest taki sam tylko ten nowy(uzywany) ma powrot i dodatkowo jeszcze jeden wezyk przy podstawie gaznika nada sie zamiast starego ? jak to podlaczyc? help bo juz jestem bliski zalamania ;/// |
Witaj
Ja rownież kupiłem gaźnik na allegro i stary gaźnik ma powrót a ten kupiony na allegro nie ma powrotu
Może się zamienimy?? |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 14-08-2007, 19:42
|
|
|
czy ktoś wie co to jest na 2 zdjęciu zaznaczone strzałka i gdzie ten weżyk idzie? do czego ?? i czy gaźnik który kupiłem ten z odpływem nadmiaru benzyny da sie zamontować w miejsce mojego starego który jest bez odpływu benzynki i bez jednego wężyka zaznaczonego strzałka na 2 fotce.Wybaczcie za moje ciągłe pytania ale meczy mnie to ze kupiłem gaźnik i prawdopodobnie niepasujący ;/ piszcie jeśli coś wiecie na temat tych dwóch rodzajów gaźników może ktoś już przerabiał tą sprawę ??? |
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:35
|
|
|
spirool napisał/a: | czy ktos wie co to jest na 2 zdjeciu zaznaczone strzalka i gdzie ten wezyk idzie? do czego ?? |
to nie wezyk tyko przewod, idzie on od czujnika krancowego polozenia przepustnicy, miedzy innymi styk ten steruje zespolem cut-off odcinajacym paliwo przy hamowaniu silnikiem gdy calkowicie puszczamy gaz |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:50
|
|
|
witam dziękuję za odpowiedz ,na zdjęciu może niedokładnie zaznaczyłem tą strzałkę ale chodzi mi właśnie o wężyk. Na zdjęciu (gaźnik kupiony)są trzy wężyki w moim gaźniku starym sa tylko 2 niema tego 3 na górze od czego on jest i gdzie jest podłączony? |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 21:38
|
|
|
Bedzie pasował, Będziesz musiał dać wąż od pompy paliwa od razu do gaźnika, pomijajac tą "puszkę" ktora jest na przegrodzie, a do tej "nowej" końcówki w gaźniku od powrotu paliwa przyłączycz waz idący spowrotem do baku - też wychodził z tej puszki na przegrodzie a co do tego trzeciego wyjścia z przodu to je zaślep, to jest od podciśnienia i jeśli nie jest podłączone to trzeba zaślepić, a ten luźny wężyk wepnij w to białe coś. |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 14-08-2007, 22:48 ok dzięki za nadzieje;]
|
|
|
ale zawsze jest jakieś ale, ta puszka na przegrodzie to jakiś filtr tak ? jeśli go ominę to nie będzie żadnego problemu? jeszcze muszę coś wykombinować w którym miejscu dać elektrozawór odcinający dopływ benzyny do gaźnika bo mam gaz.Na starym gaźniku zawór ten odcinał benzyne idąca z tej puszki do gaźnika a nadmiar tzn to co nie poszlo do gaźnika a dała pompka to wlasnie z tej puszki (filtra)wracało do zbiornika. moze naplatałem tu troche ale zastanowie sie nad tym czy ktos wogle cos takiego robil ???? |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-08-2007, 09:26
|
|
|
Kurde, nie myslalem o gazie, a wtedy nie mozesz dać poprostu elektrozaworu na przewod, bo na gazie by pompa pompowała aż by coś pizło. Jest jeszcze możliwość zostawienia wszystkiego tak jak jest, i wtedy jeszcze zaślepisz powrót paliwa z gaźnika, nic się nie stanie, bo jeśli pływak zamknie zawor w gaźniku to nadmiar zamiast uciekać przez powrot z gaźnika, będzie wracał przez tą oryginalną puszkę. A co do tej puszki to tam nie ma żadnego filtru, filtr paliwa jest, w okolicy alternatora, musisz dojść po wężu, i też warto go wymienić, nawet jak jeździsz na gazie, ale benzyna ciągle krąży, kosztuje ok 5zł |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 15-08-2007, 10:33
|
|
|
czyli dobrze myslalem że z gazem będzie gorzej to zrobic ;/ gdzie filtr paliwa jest to wiem;].
to mam jeszcze jedno pytanko gaźnik jest z aluminium tak ?? a gdyby tak zaspawac aluminium te dwa otwory od powrotu i tego podcisnienia??? bo lepszy sposob zaślepienia nie przychodzi mi do glowy ;/ |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-08-2007, 11:35
|
|
|
Ja mam tak.
Musiałbyś wyjąć te rurki ze swojego i wtedy dopiero spawać. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
spirool
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|