Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dławi sie jak gwałtownie wdepne...
Autor Wiadomość
MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2007, 21:03   dławi sie jak gwałtownie wdepne...

dzisiaj załozyłem sobie nowy gaźniczek bo stary ciekł z kazdej strony i przy okazji tymczasowo zdjąłem LPG (butle wyjałem, centralke odłączyłem, benzyna idzie bezposrednio do gaźnika, tylko reduktor został, bo mi sie nie chciało wyciagać, a mysle ze na lato wrocę do lpg)
no i wszystko pieknie samochod lepiej jeździ, trzyma rowne obroty, odpala do dotyk, tylko jak np z pod swiateł chcę mu wdepnąć to sie dławi, nawet zgasnie, trzeba pomału dawac gazu i sie ładnie wkręca... Co moze być przyczyna tego duszenia? pomóżcie...
P.S. nowy gaźnik jest czysty, nie zapchany, był rozebrany i dokładnie wyczyszczony...

Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-01-2007, 21:38   

Przypuszczam, że problem jest w układzie wzbogacenia mieszanki niestety żeby to zdiagnozować należy rozebrać gaźnik i posprawdzać pompki przyśpieszające, drożność kanałów, dyszy wzbogacające i "wtryskiwacze"
Ale na początek posprawdzaj rzeczy podstawowe czyli szczelność wężyków od podciśnienia, czy nie bierze lewego powietrza itp.

Moneta

unknown 

Wysłany: 04-01-2007, 23:01   

dokładnie, wężyki warto i pompeczki, choćz tymi gorzej i ich membrankami... ale przede wszystkim ten obecny gaźnik - w jaakim stanie wewnątrz - wyczyść z syfów, a szczególnie dysza wolnych obrotów i okolice... ponadto - jak masz uwalony elektrozaworek odcięcia paliwa (cut-off) bądź idzie tamtędy lewe powietrze to możesz mieć taki efekt... no i jeszcze od biedy jak problem z komorą pływakową -przestawione no i całkiem od biedy jak może dolot zapchany... sprawdź w/w w takiej kolejności

** Dodano: 05-01-2007, 21:27 **
nie doczytałem jakoś - piszesz, że nowy gaźnik czysty... a czy na pewno?starczy raz jakiś syf z dolotu lub pechowe jakieś paliwko i jakiś szlam, paproch coś przytka i problem... jeszcze co do elektrozaworka - tam normalnie nie ma powietrza, ale jak jest źle dokręcony a by ruszany - przy gwincie może ciut powietrza iść... ale to coś jak zduszanie faktycznie... sterowanie przepływem....może komora pływakowa?a właśnie - jakieś są różnice jak auto stoi bardzo pochyło, z górki czy pod górkę i tak ruszysz?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 06-01-2007, 22:01   

unknown napisał/a:
z górki czy pod górkę i tak ruszysz?

No właśnie jakos mniej elastyczny sie zrobił, bo koło domu zawsze przy skrzyzowaniu pod lekką gorke z zatrzymania z 2-jki ruszałem, a teraz to nie da rady, tylko z jedynki... Mocy mu nie brakuje, tylko trzeba delikatnie "cisnąć" a potem leci jak burza...

A czy to może byc wina plywaka? jak sie go ustawia?

unknown 

Wysłany: 06-01-2007, 23:32   

sprawdź najpierw w/w,czystość gaźnika,bo mogło starczyć jedno tankowanie na stacji no-name i zastanie się syfu jak jeździłeś na LPG, potem zainteresuj się koniecznie stanem wszelkich uszczelek między warstwami gaźnika i pod gaźnikiem, potem zainteresuj się też elektrozaworkiem no i te dziwaczne pompki przyspieszające - mająswoje membranki - bodajże sterowane podciśnieniami, więc wężyki od podciśnień w typowych miejscach gdzie pękają sprawdź przynajmniej; pływak - od biedy może tak; właśnie sam jestem ciekaw, ale powinien mieć wpływ może, a także powinny być różnice stojąc z/pod górkę a na prostym; a jak jego się ustawia (w zas. to dwa połączone pływaki) to musisz poszukać, gdzieś na forum był rysunek+opis...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 07-01-2007, 09:15   

syf z Lpg odpada, bo ten gaźnik nigdy nie widział gazu, dlatego tymczasowo zdjąłem gaz u siebie, żeby sie nacieszyć 100% benzyną...
Pompeczki też sprawdzałem , ich uszczelki (membranki) są elastyczne, nie są skruszone i sa całe i szczelne. Węzyki od podciśnień wymieniłem, jeszcze dałem na nie opaski tak, ze na 100% szczelne.
A w sumie te pływaki to nie ma sensu czhyba ustawiać bo one tylko zamykaja dopływ benzyny do komory, jak się napełni, a ta zawsze jest pełna.
Chyba jutro pojade do jakiegoś mechaniora i będe strugał pajaca, ze nie wiem o co chodzi to niech sobie go przy mnie poogląda...

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-01-2007, 12:50   

Nie no Mikus poziom paliwa to podstawa a nie jakaś tam pierdoła.Nie dawno zapodałem na forum skan jak się ustawia poziom,więc poszukaj i sprawdź czy masz wszystko w porządku.
Jeśli dobrze pamiętam,bo bardzo dawno nie grzebałem przy gaźnikach to na ściankach gardzieli nad przepustnicą są bardzo małe otworki od układu przejściowego które polecał bym skontrolować i bardzo dobrze przedmuchać.
EDIT:
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu