Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dusi sie na LPG
Autor Wiadomość
Psotnik 

Województwo: Other
Wysłany: 04-01-2009, 12:54   Dusi sie na LPG

Witam.Mam problem z Tipo 1.4 i.e z 1990.Ogolnie mowiac nie ma pelnej mocy po dodaniu gazu na full.Silnik jakby sie dusil i nie dostawal tego co mu potrzebne.Mysle ze to parownik bo jest juz zuzyty i ma membramy sztywne ale nie jestem pewien bo nie chodzi na benzynie.Dzis bede wymienial parownik na nowy i jesli to sie nie zmieni to nie wiem co jest.Probowalem naprawic tez pompe paliwa ale nie moge sie do niej dostac.Czytalem na forum ze jest do niej dostep pod tylnym siedzeniem ale niestety w moim tipolocie nie ma tam dostepu...Dodatkowy problem to brak kanalu i te cholerne mrozy....Jezeli ktos mial podobny problem to prosze o info.

Gość wisisz mi piwo!
     assistance

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2009, 13:23   

Psotnik, może mieszanka za słaba lub filtr gazu i/lub powietrza zawalony. Jak już masz nowy parownik to go wymień ale można by najpierw stary wyczyścić i filtry (gazu i powietrza) sprawdzić no i oczywiście na regulację podjechać.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-01-2009, 13:25   

Psotnik, troszkę to dziwnie robisz jak dal mnie.Chcesz naprawić gaz mimo że silnik nie pracuje na benie.No ale to Twoja sprawa.Co do pompy paliwa to chyba źle szukałeś,bo dekielek do pompy paliwa jest za tylnymi siedzeniami i jest dostępny z bagażnika.Dokładnie to za kołem zapasowym po prawej stronie,tuż za oparciem tylny foteli.
Sprawdź też przekaźnik i bezpiecznik od pompy paliwa.Znajduje się on przy silniku na ścianie grodziowej pod czarnym plastikiem.
Ale pasowało by wymienić przy okazji prac przy układzie paliwowym filtr paliwa.Dostęp do niego jest od spodu auta,i znajduje się on mniej więcej przed tylnym prawym kołem,zasłonięty czarną plastikową osłoną.Koszt to jakieś 10-12zł.
Jeżeli będziesz wymieniał parownik,to wymień też filtr gazu i powietrza bo dużo to nie kosztuje,a może tylko pomóc. 8)Oglądnij stan kopułki i przewodów wysokiego napięcia,oraz wykręć świece,wyczyść i ustaw odpowiednią przerwę.T akurat kosztuje tylko paręnaście minut więc się opyla. :D :D
     assistance   Moneta

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2009, 13:26   

o ile pamiętam (chyba że sie mylę) to pompa paliwa jest w baki i dostęp jest z bagażnika za kołem zapasowym-taka czarna plastikowa klapka- zdejmujesz ją i tak masz kilka nakrętek bodajże 6 i wyjmujesz wszystko do góry tylko uważaj bo te szpilki często sie ukręcają.

** Dodano: 04-01-2009, 13:27 **
kurcze ZielonyTBG, byłeś pierwszy ale dobrze myślałem.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-01-2009, 13:34   

Sucre79, to Ty byłeś pierwszy przed moim postem hehe.A co do pompy to żeby ją wyjąć,trzeba odkręcić taką dużą plastikową nakrętkę i wtedy całość wychodzi do góry.W naszych autkach zbiornik paliwa jest plastikowy,więc tu nie trzeba się martwić o te chore szpilki.Kiedyś w Żuku wszystkie ukręciłem hehe :D :D
     assistance   Moneta

Psotnik 

Województwo: Other
Wysłany: 04-01-2009, 19:50   

No panowie zrobiłem!Chodzi jak należy nie dusi się na gazie.Parownik wymieniłem wyregulowalem tak jak pisano na postach i ok.Co do tej pompy to zajmę się tym jutro i dam znać. Pozdrawiam.

Gość wisisz mi piwo!
     assistance

Odpowiedz do tematu