|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Duże spalanie, strasznie słaby silnik! |
Autor |
Wiadomość |
qkimaster
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-08-2008, 22:06 Duże spalanie, strasznie słaby silnik!
|
|
|
Mam problem nie wiem co się dzieje z moim tipo 1,6 i.e. od nie dawna ogarnęły go straszliwe słabości zarówno na gazie jak i na benzynie strasznie muli. Auto jak przedtem przyspieszało nie mówie że jakoś super ale przyspieszało a teraz obroty się kręcą, ale auto normalnie jakby nie miało siły jechać. Stało się to mniej wiecej tak po wymianie rozrządu i nie wiem czy to od tego. Zastanawiam się czy da się źle złożyć rozrząd tak żeby działał samochód a czy może to objawiać się osłabieniem? Montował to mechanik ale z mechanikami to też różnie bywa. Dodam że wymieniłem świece, kable zapłonowe, filtr powietrza jest nowy.
A i jeszcze tak dziś próbowałem pokręcić go na obrotach to jak wciska się pedał w podłogę to po przekroczeniu pewnej granicy obrotów tak jakby następowało jakieś odcięcie czy cuś, i to wcale nie dzieje się na czerwonym polu obrotomierza tylko wcześniej. Ogólnie coś jest strasznie nie tak dużo pali, nierówno pracuje silnik, czasami jak się naciśnie gaz to przerywa, tak ogólnie to jest strasznie nie ciekawie bo nie ma czym jechać normalnie, a o wyprzedzaniu to nawet nie ma mowy.
Za każdą sugestie będę wdzięczny! |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-08-2008, 22:10
|
|
|
qkimaster, no pewnie ze rozrzad ma tu duzo rozbierz go i ustaw na znakach fabryczych bo masz pewnie wałek lub wał cofniety o zabek albo 2 ustaw znaki fabryczne kup pasek firmy GATES i tam masz rysunek gdzie znaki itp |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
santoost
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-08-2008, 08:29
|
|
|
albert19912 napisał/a: | qkimaster, no pewnie ze rozrzad |
Zgadzam się z tym |
_________________ Dzięki i Pozdrawiam |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-08-2008, 08:58
|
|
|
Może być to objaw przesunięcia się paska rozrządu lub jego złego założenia. Jak najbardziej idzie źle pasek założyć.
Już przeskoczenie o jeden ząbek powoduje zmulenie auta.
Podjedź może do innego warsztatu i niech sprawdzą, chyba, że drugi raz zaufasz temu poprzedniemu.
Jeżeli sprawa się nie poprawi to będziemy myśleć dalej.
Najlepiej ogranicz do minimum poruszanie się tym autem, złe otwieranie czy zamykanie zaworów powoduje wiele niekorzystnych efektów nawet z wypaleniem zaworów włącznie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-08-2008, 09:29
|
|
|
Tak ja Miszko napisal, ja moge potwierdzic slowa Kolegow...kiedys z ojcem wymienialem rozrzad w naszym Punto....objaw identyczny, okazalo sie ze pasek przestawilismy wlasnie o jeden zabek....
Nie wiem czy masz LPG, ale jesli masz to uwazaj, zeby w wyniku opisywanej przez Ciebie pracy silnika gaz nie cofnal Ci sie do filrta, bo mozesz miec maly trzask... |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
karol_moto
witamy nowego
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 20-09-2008, 19:11
|
|
|
na bank rozrzad , sprawdz dokladnie znaki , ja kiedys w audi 80 pomyliłem sie o 9 zebow , kolizi nie bylo, ale silnik nie odpalał |
_________________ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|