|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kolektor dolotowy (Tipo 1.4 gaźnik) |
Autor |
Wiadomość |
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-02-2008, 23:25 Kolektor dolotowy (Tipo 1.4 gaźnik)
|
|
|
Witam wszystkich. Ostatnio poświęciłem trochę czasu dla Tipa i zauważyłem pewno niepokojącą mnie dziurkę, która znajduje się z tego co rozpoznałem w manualach na kolektorze dolotowym. Oto fotki
Dziurka znajduje się pod gaźnikiem, ale z tego ujęcia zasłania ją gaźnik.
A oto i dziurka, niewielka, pod gaźnikiem.
Z moich obserwacji nie wynika, żeby coś z niej wielkiego leciało czy sie wydostawało, ale wolałbym wiedzieć co i jak. Czy można taką część gdzieś kupić, bo z tego co szukałem to znaleźć nie mogłem, tylko kolektory wydechowe były... Czy może poprostu dać to na spawanie itd?? Co proponujecie i przybliżony koszt, jeśli ktoś wie to proszę o podanie.
Z góry dzięki za info... |
|
|
|
|
adrusek
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 192 Skąd: Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-02-2008, 11:30
|
|
|
proponuje pospawac, zaplacisz ok 10zl za takie cos tylko wczesniej przed zaniesieniem do warsztatu wyczysc te miejsce co ma byc spawane. bedziesz musial sposcic plyn sciagac gaznik. |
|
|
|
|
Sir-Rafał
|
Wysłany: 28-02-2008, 19:12
|
|
|
Pytanko: Czy w Tipo 1.4 gaźnik kolektor dolotowy, a kolektor ssący to jest to samo? Czy ssący tylko dla wtrysku, bo już sam nie wiem... Czego mogę szukać jakby co?? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-02-2008, 16:34
|
|
|
Sir-Rafał, kolektor ssący a dolotowy to jest to samo.Jedni mówią dolotowy a inni ssący jakoś tak się utarło.Szukaj kolektora pod gaźnik bo tam jest jeż a w wtrysku go nie ma. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
enters
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-02-2008, 22:02
|
|
|
od razu demontowac i spawac...eeee
lepiej poxiliną zategowac, szybciorem to zrobisz |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-03-2008, 13:18
|
|
|
zalej klejem i jeździj dalej tam panuje podciśnienie, więc nie wydmucha |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Sir-Rafał
|
Wysłany: 02-03-2008, 15:56
|
|
|
A ten klej to jest pewna sprawa-czasem nie zaklei mi czegoś? Ja tak naprawdę mam w planach w maju wymianę kolektora wydechowego, bo jest w ciężkim stanie i wtedy najlepiej jakbym to zaspawał (bo to chyba rozwiązanie na dłużej). Ale moje pytanie jest wtedy takie: co może powodować ta dziurka? Mniejszy kop, skaczące obroty-takie objawy u mnie się zdarzają...
Jak myślicie? Bo skoro jest podciśnienie to raczej powietrze wpada, czyli mieszanka jest uboższa... Jak tak teraz myślę to fakt jest taki, że te dwie komory spalania od strony dziury, powodowały mniejsze obniżenie obrotów po wyciągnięciu z nich świeć (myk diagnostyczny pewnego "mechanika")... Co o tym wszystkim myślicie?? |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-03-2008, 17:53
|
|
|
dokładnie tak jak piszesz - łapie Ci lewe powietrze i zmienia skład mieszanki, jeśli boisz się zę nalejesz kleju do środka to wytnij z puszki po piwie blaszkę i obklej ją naokoło poxiliną, ośmiorniczką albo nawet czerwonym silikonem, swietny do tego typu celów jest też klej distal |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 10-03-2008, 16:08
|
|
|
Pytanie jest co sie stalo z materialem po ktorym powstala dziura? czyzby go wessalo do srodka? oj nie dobrze |
|
|
|
|
yagi2
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 120 Skąd: Wrocław/Lubin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-03-2008, 16:31
|
|
|
Ja proponuję coś takiego: kit metalowy
szybkie i łatwe w użyciu i chyba lepsze od poxiliny.pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|