Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY ! Nie odpala !!!
Autor Wiadomość
wujo1965 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-05-2007, 07:33   POMOCY ! Nie odpala !!!

Witam.
Dziś rano chciałem jechać w drogę i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wsiadłem,odpaliłem,autko popracowało ok. 10 sekund i zgasło. No i niestety po raz drugi uruchomić się nie dało :sciana: :sciana: :sciana:
Kręciłem aż do wyładowania akumulatora i nic :sciana:
Przeczyściłem wszelkie możliwe styki,sprawdziłem iskrę (jest ok)wykręciłem i przeczyściłem świece (były tylko mokre ale bez żadnego syfu). Silniczek mam 1,4 gaźnik +LPG LOVATO.Nie odpala ani na gazie ani na benzynie :sciana:
Proszę o ewentualne sugestie bo nie wiem co mu zrobić a potrzebuję dziś pojeździć.
Z góry dziękuję.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-05-2007, 11:14   

w gaźniczku nie ma raczej wielkich niespodzianek...

jak jest tylko paliwko i iskra to musia zapalać, najwyżej potelepie się czy pochodzi jak traktor jak coś jeszcze innego siądzie czy się np zapcha, ale odpali... skoro do uzyskania mieszanki dochodzi Ci powietrze i paliwko, a świece z paliwka masz mokre to może to jednak być problem z zapłonem, a konkretnie CPW... to byłby kolejny z wielu taki typowy przypadek....
możesz mieć iskrę 'na oko', ale np jest jedna na kilka a pozostałe zapłony 'wypadają', tzn. co obrót koła nie jest tyle zapłonów ile powino być, nie na wszystkie świece, ponadto iskra może być też 'gorszej' jakości jak coś jest z akumulatorem, cewką, kopułką (rozdzielaczem), kablami i samymi świecami, ich stanem...

ale to skoro tak nagle przestało odpalać, nie stopniowo 'ze stratą jakości' :D to coś Ci musi przerywać zapłon lub go zniekształcać, jak CPW właśnie, ewentualnie rozdzielacz (kopułka) czy kabel do niego czy cewka, ale najczęściej CPW. Najlepiej dorwać na próbę taki na podmianę na chwilę czy zapali...

zakładam cały czas, że paliwko Ci dochodzi , benzyna na przykład, pompa coś pompuje, nieważne już jakie ciśnienie itp ale czy dochodzi i świece mokre są z benzynkowej mieszanki; bo nawet jak tu coś nie tak to do samego zaskoczenia i potelepania się chwilę silnika nim zgaśnie wystarczy... do zapalenia, by jakkolwiek trochę paliwka poszło...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

wujo1965 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-05-2007, 18:03   

No i trochę się wyjaśniło.

To że nie chciał odpalić spowodowane było awarią kopułki. Iskra okazała się zbyt słaba i z rozruchu były nici :lalala:
Natomiast na gazie (poza kopułką oczywiście) odpalenie uniemożliwiała padnięta membrana w parowniku.

unknown dzięki bardzo za podpowiedzi :)
unknown napisał/a:
a konkretnie CPW... to byłby kolejny z wielu taki typowy przypadek....

trochę mnie tym zestresowałeś bo przy dzisiejszej temperaturce powietrza,tak mnie zmuliło że zanim ochłonąłem to go chwilkę poszukiwałem :badgrin:
No ale na szczęście wszystko zakończyło się pomyślnie(poza wyrwą w kieszeni) :lalala:

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu