|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z silnikiem 1.6i - Pomocy ! |
Autor |
Wiadomość |
Joy_Pawel
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 13:09 Problem z silnikiem 1.6i - Pomocy !
|
|
|
Witam !
Odpala z rana gdy jest roszke zimno i jest wszystko Ok chodzi równo , wystarczy ze rusze to chwilkie szarpie silniem jak wzucam bieg 2 i chodzi jak czołg , nie pali rowno dodaje na max gazu i zaczyna byc wszysko ok ! Jadąc po miescie wzucam na luz gaśnie silnik , nawet jak jest silnik ciepły . Sparwdziałem opor na czujniku temeratury , zrobiłem reset , sparawdziłem przewody i świece są ok , palec wyczysciłem , tylko mam problem z silniczkiem krokowy bo jest tam taki płaskii szeroki 4 Pinowy BOSCH - Fotka ( http://photos.allegro.pl/...169/176641690_1 )
nie da się go rozebrać ? silniczek jest na zaczepy i juz polamałem bo sie dobierałem do srodka ale go nie otwarłem . Probowałem pryskać WD-40 w czesc pod kapturkiem i nic nie ma poprawy .
Moze ktos poradzi co zrobic !
Czy to wina silniczka krokowego ?
Pomocy ! |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-03-2007, 20:44
|
|
|
Da się go rozebrać tylko potrzeba dużo rąk.A co z filtrem paliwa A jak Ci zgaśnie to zapala bez problemu |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-03-2007, 21:31
|
|
|
a masz pewność , że z zapłonem jest ok wszystko i pod obciążeniem dopiero to wychodzi (po przegazówie się uspokaja)? bo to czasem też może być objaw czujnika położenia wału bądź przeskoków iskier na jakichś lipnych kablach zapłonowych |
|
|
Rudigreg
Wiek: 54 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 13 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 25-03-2007, 09:10
|
|
|
Sprawdź wydajność pompy paliwa.
Podobne objawy miałem.
Po wymianie pompy jest teraz ok. |
_________________ Rudigreg Tipo 1.6ie + gaz |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-03-2007, 09:22
|
|
|
Tu masz zdjęcie krokowego w srodku
http://byq.del.pl/KRC/silnik_krokowy.JPG
Może być to pompa paliwa, sprawdz kable od czujnika położenia przepustnicy. Jestem ciekaw jakąz najdziesz przyczyne to napisz bo też walcze z tym problemem, tyle ze w clio. Efekt jest taki ze jak oszukam kompa ze silnik ma 0 st C(rezystor) to silnik ładnie sie wkręca i nic nie szarpie.
PS> Jak co mam krokowca takiego do sprzedania |
|
|
|
|
Joy_Pawel
|
Wysłany: 25-03-2007, 11:46
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | Da się go rozebrać tylko potrzeba dużo rąk.A co z filtrem paliwa A jak Ci zgaśnie to zapala bez problemu |
Dzieki za rade co do silniczka krokowego , wiec musze go odtworzyc . Fltra paliwa nie patrzyłem . Gaśnie mi nieraz w czasie jazdy jak dam na luz , ale odpali jak wrzce jakis bieg i jade dalej . Ale na postoju jak jest ciepły i odpalam go nieraz długo i jak jade troszke szarpie po chwili jest dobrze poznej znowu gasnie jak jade ale na ciepłym silniku .
Czujnik połozenia wału
Ja znalazłe wtyczke koło akumulatora . Jakis opór tam powinien byc ? |
|
|
|
|
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-03-2007, 12:29
|
|
|
Sprawdź sobie silniczek krokowy i przewody, może jest gdzieś przebicie, mi tak gasł jak się rozgrzał bo miałem przebicia na cewce i przewodach. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 25-03-2007, 20:56
|
|
|
jaki opór CPW? hmmm... gdzieś było na forum, ja jednak nie jestem zwolennikiem tej metody, bo zmierzony opór daje Ci powiedzmy tylko taką informację, że coś przez czujnik przechodzi, że nie jest całkiem martwy, niekoniecznie Ci powie o jego stanie; jedyna pewna maetoda na C.P.W to albo sprawdzać oscyloskopem albo podłożyć inny sprawny czujnik; opór możesz mieć identyczny jak co poniektórzy mierzyli a czujnik tylko czasem wariuje, co któryś zapłon (impuls) 'wypada' z cyklu bo czujnik powiedzmy jakby nie kontaktuje... tego tak nie sprawdzisz... obyś znalazł usterkę, może to coś prostszego, ale jeśli nie masz pewności co do czujnika - spróbuj załatwić 'zastępczy' na próbę, tak tylko sprawdzisz... |
|
|
sqnix
Wiek: 40 Dołączył: 28 Lut 2007 Posty: 149 Skąd: Ostrołęka-Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 26-03-2007, 00:50
|
|
|
unknown, W MAcu pracujesz czy co??? |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 26-03-2007, 06:46
|
|
|
nie, w obecnej chwili nadal przy elektronice, ale w branży łączności tym razem |
|
|
Joy_Pawel
|
Wysłany: 27-03-2007, 14:18
|
|
|
arti napisał/a: | Sprawdź sobie silniczek krokowy i przewody, może jest gdzieś przebicie, mi tak gasł jak się rozgrzał bo miałem przebicia na cewce i przewodach. |
Silniczek krokowy jest juz OK ! Ale jednak gasnie na luzie przy jezdze , wiec teraz kable zostają .
** Dodano: 28-03-2007, 00:08 **
Joy_Pawel napisał/a: | arti napisał/a: | Sprawdź sobie silniczek krokowy i przewody, może jest gdzieś przebicie, mi tak gasł jak się rozgrzał bo miałem przebicia na cewce i przewodach. |
Silniczek krokowy jest juz OK ! Ale jednak gasnie na luzie przy jezdze , wiec teraz kable zostają . |
Teraz jak jest zimny silnik odpalam i wszsytlo chodzi Ok ! Nie gasnie ! Ale jak dojdze do 90 stopni zgasze silnik i za jakis czas odpale jedze ale nieraz zaczyna szarpac i wtedy gasnie na luzie . |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|