Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o katalizator???
Autor Wiadomość
gawor06 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-12-2006, 23:04   pytanie o katalizator???

witam!
mam taki problem otoz mam w moim tipo 1.4 katalizator, niestety zauwazylem ostatnio ze na biegu jalowym(na luzie :) ) strasznie mi ten katalizator brzeczy jakby chrobocze z poczatku myslalem ze to tlumik na wieszakach sie obija ale zajrzalem pod auto (odpalone) i nasluchiwalem i to napewno katal. chyba jest w srodku popekany (jakby pokruszoony) co mam zrobic na nowy katalizator mnie raczej nie stac a uzywki tez nie naleza do tanich rzeczy co moge z tym zrobic zeby auto nie bylo zbyt glosne???

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-12-2006, 23:08   

Wiec tak, jesli slychac ze popekany to wyjac, przebic na wylot pretem i wysypac zawartosc, zlozyc spowrotem i tyle ;] Napewno nie zaszkodzi a tylko moze uratowac reszte tlumikow, u kumpla w scorpio sie z tym spoznilismy i wywailo pokruszony wklad ceramiczny z katalizotora w reszte wydecho i byl problem, tak zamulilo auto ze nie chcial prawie jechac, polonezy go wyprzedzaly bez problemu ;] [scorpio 2.9 V6]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-12-2006, 23:12   

ew. gdybyś miał mieć problemy na przeglądzie tech czy gdzieś to kup 'atrapę' akatalizatora np w postaci strumienicy; taka z 20-30 zeta strumienica wiele Ci nie da, może nic Ci nie da :) ale przynajmniej będzie wyglądał jak katalizator (maają też takie obudowy) i nikt się nie czepi; zawsze będzie też ciut żwawiej ma odetkanym wydechu, bez kata;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

gawor06 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-12-2006, 09:49   

unknown napisał/a:
...kup 'atrapę' akatalizatora np w postaci strumienicy...

moze podaj/cie jakies linki ze strumnienica do sprzedania najlepiej allegro/lub innych tylko do tipo bo ja jakos znalesc nie moge...

porczek 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-04-2007, 23:08   

Temat trochę stary, ale nowego nie chcę zakładać więc tu się podepnę ze swoim problemem. Otóż jakiś czas temu pozbyłem się kata, nie chodziło o żadne osiągi po prostu o że tak powiem delikatną zmianę dźwięku wydechu - wcześniej zmieniłem tłumik końcowy na Ultera i było że tak powiem bez zmian, jeśli chodzi o dźwięk. Więc katalizator ciach, w jego miejsce rura o takiej samej średnicy jak reszta wydechu i... No właśnie, dźwięk inny, nawet fajny na niskich obrotach, ale na wysokich (pow. 4000) wydech zaczyna świszczeć/piszczeć. Nie ma nigdzie żadnego przelotu, wszystko elegancko pospawane, wychodzi na to ze taki dźwięk wydobywa się z wylotu rury wydechowej... Trochę dziwna sprawa, czyżby z braku kata spaliny szybciej opuszczały układ i przez to takie świsty itp :?: Z tego co czytałem na forum nikt się na coś podobnego nie skarżył.

imemo 
witamy nowego

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 15-04-2007, 12:01   

tez nie mam kata.oprozniony ze 3 lata temu.tlumiki kombinowane-jeden golf,drogi astra.ryczy auto...
pusta pucha po kat robi swoje,a wstawianie rury....efekt prawie ten sam

zajac 

Wysłany: 19-04-2007, 17:30   

siema wszystkim mam pytanie zamierzam przerobic troche układ wydechowy i niewiem co lepiej zrobić mianowicie czy:
1. wyciąć katalizator i w jego miejsce wspawać strumienice i wyrzucic całkiem środkowy tłumik zastąpić go rurą a na koniec jakiś tłumik sportowy
2. w miejsce katalizatora wspawać rure a w miejsce środkowego wstawić strumienice i to zakończyć tłumikiem sportowym
Doradźcie który sposób bedzie lepszy :?:
     Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-04-2007, 19:24   

załóż jeszcze z 8 magnetyzerów i przyklej duuuzą naklejkę PJONIER - będzie git... :roll:

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-04-2007, 20:02   

konikks napisał/a:
załóż jeszcze z 8 magnetyzerów i przyklej duuuzą naklejkę PJONIER - będzie git... :roll:

kolega zajac chyba nie takiej rady oczekiwał... :lalala: :badgrin:
Moim zdaniem wywalanie katalizatora jeśli działa nie ma najmniejszego sensu...
Jeśli chodzi o to która opcja lepsza to na pewno 2 bo nawet żaden producent strumienicy nie poleca jej wstawiać zamiast kata tylko w miejsce tłumika środkowego.

GrzesiekK. 

Wysłany: 19-04-2007, 21:04   

Wywalając katalizator pamietajcie o tym ze zmienia się predkość przeplywu spalin wiec sonda lambda bedzie nagrzewać sie do niższej temp. pracy co za tym idzie ciutke zmienia sie jej charakterystyka [jest scisle zwiazana z temp. sondy niestety] i moze pojawic sie problem przeklamywania wskazan skladu mieszanki ;] Mimo dobrego składu niedogrzana sonda podaje "oszukany" sygnal informujacy sterownik wtrysku. przewaznie przeklamuje w ten sposob ze pokazuje troche uboższą mieszanke niz ona faktycznie jest, komp wtryskowy wydluza czas wtrysku [zwieksza dawke paliwa] i autko bez kata moze palic wiecej niz z katalizatorem ;] Tak sie dzieje w oplach np. Taka przerobka to indywidualna sprawa przy kazdym aucie, jednym wywalenie katalizatora nie przeszkadza, inna glupieja ;]

assistance

porczek 

Wysłany: 19-04-2007, 21:40   

No i ja jestem w grupie tych "głupiejących" :lol: Pali jak smok, chociaż przed wycięciem kata też palił dużo, tylko teraz wszędzie dookoła auta śmierdzi tak jakby nie do końca spaloną benzyną. Ehhh... mnie podkusiło z tym katem. Trzeba będzie chyba spowrotem go wcisnąć na swoje miejsce.

GrzesiekK. 

Wysłany: 19-04-2007, 21:50   

porczek napisał/a:
No i ja jestem w grupie tych "głupiejących" :lol: Pali jak smok, chociaż przed wycięciem kata też palił dużo, tylko teraz wszędzie dookoła auta śmierdzi tak jakby nie do końca spaloną benzyną. Ehhh... mnie podkusiło z tym katem. Trzeba będzie chyba spowrotem go wcisnąć na swoje miejsce.

Najprostsza sprawa to podskoczyc na analizator spalin i zobaczyc jaki jest skład spalin wedle analizatora a co pokazuje sonda, dla diagnosty to 5 minut roboty i bedzie wiadomo.

assistance

porczek 

Wysłany: 19-04-2007, 21:58   

GrzesiekK. napisał/a:
Najprostsza sprawa to podskoczyc na analizator spalin i zobaczyc jaki jest skład spalin wedle analizatora a co pokazuje sonda, dla diagnosty to 5 minut roboty i bedzie wiadomo.

No i tak trzeba będzie uczynić :)

zajac 

Wysłany: 20-04-2007, 09:41   

akj3 napisał/a:
konikks napisał/a:

kolega zajac chyba nie takiej rady oczekiwał... :lalala: :badgrin:
Moim zdaniem wywalanie katalizatora jeśli działa nie ma najmniejszego sensu...
Jeśli chodzi o to która opcja lepsza to na pewno 2 bo nawet żaden producent strumienicy nie poleca jej wstawiać zamiast kata tylko w miejsce tłumika środkowego.

dzięki za podpowiedź

** Dodano: 20-04-2007, 10:46 **
konikks nie wszyscy mają takie upodobania jak ty :lalala:
     Moneta

Odpowiedz do tematu