|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
SILNIK-WYMIANA |
Autor |
Wiadomość |
christian1986dk
witamy nowego
Wiek: 38 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 1 Skąd: warszawa-bielany
|
Wysłany: 02-06-2005, 12:12 SILNIK-WYMIANA
|
|
|
mam spory problem! Amianowice jestem użytkownikiem fiata tipo 1,4Kat DGT z 1989r.
kilka dni temu załozyłem instalacje LPG i w trakcie instalacji zostawiono w gazniku śróbke która dostala sie do silnika i go kompletnie zniszczyła(łoncznie z pęknieciem bloku silnika pzy 3-cim gaze) w tym ukladzie jestem zmuszony do kupienia nowego silnika i pytanie teraz takie: GDZIE i ZA ILE. jestem mieszkancem wawy.
kolejne moje pytanie to czy duzy jest problem z zamontowaniem do mojego auta silnika np. 1,6 czy 1,8. czy tzeba robic jakies pzerobki, czy szkzynia i spzęglo są takie same. bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi na moje pytania.
z pozdrowieniami christian z warszawy. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-06-2005, 14:08
|
|
|
...jeśli chodzi o kupno to koledzy z Wawy/okolic doradzą, zaś co do wymiany silnika - nie jest to takie proste, było ostatnio na forum, poszukaj.....
niestety , choć chciało by się, to nie tak tylko przełożyć i poskręcać......
dochodzi Ci przeróbka/wymiana podwozi, skrzyni itp.... właściwie większość dołu autka :-) gdyż obecny, przystosowany do 1.4 może nie wytrzymać, inne przeniesienie napędu, inna nieco konstrukcja, inne zawieszenie...... sam silnik będzie cięższy co już wpłynie na zachowanie się autka, a dochodzi jeszcze masa innych rzeczy.....
taniej może wyjść kupić inne używane tipo :-)....
poszukaj na forum, jeden kolega chciał się podjąć wymiany silnika w tipo na większy i przeróbek..... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-06-2005, 14:28
|
|
|
Po pierwsze jak masz: czas, nerwy i ochotę to ścigaj gazowników którzy tak wspaniale założyli instalację, że teraz masz do wymiany silnik. Zdaję sobie sprawę, że pewnie wszystkiego się wypiorą i ogólnie sprawa trudna do udowodnienia, ale są róznego rodzaju instytucje ochrony konsumenta i rzeczoznawcy przy PZMOT, może przedstaw tam swój problem i postaraj się uzyskać pomoc.
Co do samej wymiany silnika, z zamontowanien silnika 1,6 nie powinno być problemu, osprzęt(skrzynia, sprzeglo, kolektory, zasilanie, zapłon itd) będzie pasować z silnika 1,4.
Z pozostałymi silnikami(1,8 2,0 2,0 16V) jest dużo większy problem, trzeba wymieniać "połowę samochodu".
Na twoim miejscu szukałbym 1,4 albo 1,6, są to silniki tej samej konstrukcji i nie będziesz miał problemu z zamontowaniem.
Spróbuj poszukać sinika na:
www.allegro.pl
www.presim.pl |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-06-2005, 07:43
|
|
|
Raku napisał/a: | Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac. |
Tylko, ze zdaje sie przelozenia skrzyni sa inne w 1.4 i 1.6... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 03-06-2005, 10:06
|
|
|
Jest wielu hurtowników części i podzespołów do Fiata.
Spróbuj uzgodnić warunki z najtańszym w Polsce hurtownikiem, który działa na rynku od 1988 roku i prowadzi części do fiatów: http://www.motoitalia.tra...sp?UserID=23539
Ta hurtownia posiada w wyprzedaży części zamienne do Tipo i Tempra. Możesz kupić za grosze nowe nieużywane całe zespoły lub części, które zostały kupione przez tę hurtownię na wyprzedaży z magazynów Fiata w Bielsku w ubiegłym roku.
Posiada również części używane.
Polecam kontakt z tą hurtownią. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
lotarr
Województwo: Łódzkie
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 18:02
|
|
|
Raku napisał/a: | Pewnie są krótsze, to nawet lepiej będzie szybciej przyśpieszać |
Zdecydowanie. Wiem bo mam. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-06-2005, 21:54
|
|
|
Raku napisał/a: | Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac. Z wiekszymi silnikami jest wiecej zabawy! |
Trzeba tylko wymienić razem ze skrzynią (ma inne przełożenia) bo inaczej może trochę dziwnie jeździć (ciężko powiedizeć czy gorzej czy lepiej niż 1.6 powinno jeździć) ;-)
Tak jak mówiliście cała reszta zostaje - te same hamulce, amorki itp. itd. Dopiero przy przejściu na 1.8 jest jazda - silnik dużo cięższy i mocniejszy a więc inne sprężyny, amorki, z przodu tarcze wentylowane a nie zwykłe, z tyłu tarcze zwykłe a nie bębny, inny wydech, zupełnie inny osprzęt silnika itp. itd. Generalnie nieopłacalne i dla hobbysty.
Pozdrawiam,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 08-06-2005, 23:19
|
|
|
ale wy problemy robicie
specjalnie sie wklada mniejsze skrzynie zeby byly krotsze przelozenia
Najwieksza rzezba ktora okazala sie plug-in przekladka kumpla do prawie 170konnej astry I (dlubanego c20xe) skrzyni od D.. Espero 1.5
Efekt niesamowity |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 09-06-2005, 09:34
|
|
|
witam ostatnio wymienialem skrzynie w mojej temprze wsadzilem od 1.4 a mam 1.6 i jest dobrze z tego co widzialem autko mialo przejechane okolo60.tys nie wiem czy jeszcze maja silnik
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=54042470
tam jest numer telefonu wiec mozesz zadzwonic
to jest trakt lubelski
pozdrawiam apacz76
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2005 09:35 ]
apacz76, ocywiscie czesci sa od tipka |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|