Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SILNIK-WYMIANA
Autor Wiadomość
christian1986dk 
witamy nowego

Wysłany: 02-06-2005, 12:12   SILNIK-WYMIANA

mam spory problem! Amianowice jestem użytkownikiem fiata tipo 1,4Kat DGT z 1989r.

kilka dni temu załozyłem instalacje LPG i w trakcie instalacji zostawiono w gazniku śróbke która dostala sie do silnika i go kompletnie zniszczyła(łoncznie z pęknieciem bloku silnika pzy 3-cim gaze) w tym ukladzie jestem zmuszony do kupienia nowego silnika i pytanie teraz takie: GDZIE i ZA ILE. jestem mieszkancem wawy.

kolejne moje pytanie to czy duzy jest problem z zamontowaniem do mojego auta silnika np. 1,6 czy 1,8. czy tzeba robic jakies pzerobki, czy szkzynia i spzęglo są takie same. bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi na moje pytania.

z pozdrowieniami christian z warszawy.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-06-2005, 14:08   

...jeśli chodzi o kupno to koledzy z Wawy/okolic doradzą, zaś co do wymiany silnika - nie jest to takie proste, było ostatnio na forum, poszukaj.....
niestety , choć chciało by się, to nie tak tylko przełożyć i poskręcać......
dochodzi Ci przeróbka/wymiana podwozi, skrzyni itp.... właściwie większość dołu autka :-) gdyż obecny, przystosowany do 1.4 może nie wytrzymać, inne przeniesienie napędu, inna nieco konstrukcja, inne zawieszenie...... sam silnik będzie cięższy co już wpłynie na zachowanie się autka, a dochodzi jeszcze masa innych rzeczy.....
taniej może wyjść kupić inne używane tipo :-)....
poszukaj na forum, jeden kolega chciał się podjąć wymiany silnika w tipo na większy i przeróbek.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 02-06-2005, 14:28   

Po pierwsze jak masz: czas, nerwy i ochotę to ścigaj gazowników którzy tak wspaniale założyli instalację, że teraz masz do wymiany silnik. Zdaję sobie sprawę, że pewnie wszystkiego się wypiorą i ogólnie sprawa trudna do udowodnienia, ale są róznego rodzaju instytucje ochrony konsumenta i rzeczoznawcy przy PZMOT, może przedstaw tam swój problem i postaraj się uzyskać pomoc.
Co do samej wymiany silnika, z zamontowanien silnika 1,6 nie powinno być problemu, osprzęt(skrzynia, sprzeglo, kolektory, zasilanie, zapłon itd) będzie pasować z silnika 1,4.
Z pozostałymi silnikami(1,8 2,0 2,0 16V) jest dużo większy problem, trzeba wymieniać "połowę samochodu".
Na twoim miejscu szukałbym 1,4 albo 1,6, są to silniki tej samej konstrukcji i nie będziesz miał problemu z zamontowaniem.
Spróbuj poszukać sinika na:
www.allegro.pl
www.presim.pl

Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-06-2005, 15:14   

Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac. Z wiekszymi silnikami jest wiecej zabawy!
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-06-2005, 07:43   

Raku napisał/a:
Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac.

Tylko, ze zdaje sie przelozenia skrzyni sa inne w 1.4 i 1.6...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Jadodada 

Wysłany: 03-06-2005, 10:06   

Jest wielu hurtowników części i podzespołów do Fiata.
Spróbuj uzgodnić warunki z najtańszym w Polsce hurtownikiem, który działa na rynku od 1988 roku i prowadzi części do fiatów: http://www.motoitalia.tra...sp?UserID=23539

Ta hurtownia posiada w wyprzedaży części zamienne do Tipo i Tempra. Możesz kupić za grosze nowe nieużywane całe zespoły lub części, które zostały kupione przez tę hurtownię na wyprzedaży z magazynów Fiata w Bielsku w ubiegłym roku.
Posiada również części używane.

Polecam kontakt z tą hurtownią.

lotarr 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-06-2005, 15:33   silnik

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52422291

Raku 

Wysłany: 05-06-2005, 16:52   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Raku napisał/a:
Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac.

Tylko, ze zdaje sie przelozenia skrzyni sa inne w 1.4 i 1.6...

Pewnie są krótsze, to nawet lepiej będzie szybciej przyśpieszać :P
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-06-2005, 18:02   

Raku napisał/a:
Pewnie są krótsze, to nawet lepiej będzie szybciej przyśpieszać

Zdecydowanie. Wiem bo mam.

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-06-2005, 21:54   

Raku napisał/a:
Tak właśnie! 1.6 wejdzie spokojnie tamten wyjmiesz 1.6 wlozysz, poskrecasz i bedzie dzialac. Z wiekszymi silnikami jest wiecej zabawy!

Trzeba tylko wymienić razem ze skrzynią (ma inne przełożenia) bo inaczej może trochę dziwnie jeździć (ciężko powiedizeć czy gorzej czy lepiej niż 1.6 powinno jeździć) ;-)

Tak jak mówiliście cała reszta zostaje - te same hamulce, amorki itp. itd. Dopiero przy przejściu na 1.8 jest jazda - silnik dużo cięższy i mocniejszy a więc inne sprężyny, amorki, z przodu tarcze wentylowane a nie zwykłe, z tyłu tarcze zwykłe a nie bębny, inny wydech, zupełnie inny osprzęt silnika itp. itd. Generalnie nieopłacalne i dla hobbysty.

Pozdrawiam,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
Pele_Tipo 

Wysłany: 08-06-2005, 23:19   

ale wy problemy robicie

specjalnie sie wklada mniejsze skrzynie zeby byly krotsze przelozenia

Najwieksza rzezba ktora okazala sie plug-in przekladka kumpla do prawie 170konnej astry I (dlubanego c20xe) skrzyni od D.. Espero 1.5

Efekt niesamowity

apacz76 

Wysłany: 09-06-2005, 09:34   

witam ostatnio wymienialem skrzynie w mojej temprze wsadzilem od 1.4 a mam 1.6 i jest dobrze z tego co widzialem autko mialo przejechane okolo60.tys nie wiem czy jeszcze maja silnik
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=54042470
tam jest numer telefonu wiec mozesz zadzwonic
to jest trakt lubelski
pozdrawiam apacz76

[ Dodano: Czw 09 Cze, 2005 09:35 ]
apacz76, ocywiscie czesci sa od tipka

Odpowiedz do tematu