Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap z 2.0 benz/lpg na 1.9 TD
Autor Wiadomość
KRX 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-04-2009, 20:24   Swap z 2.0 benz/lpg na 1.9 TD

Siemka wszystkim:] Troszke mnie tu nie było :(

Ja mam pytanie: Znalazłem temperówkę o w miarę zdrowej budzie tyle, że ma 2.0 benz/lpg na pokladzie:] Silnik jest uszkodzony - tak pisze w ogloszeniu...ale buda cała...Chciałbym tam wrzucić moje 1.9 TD z mojego "czesia" razem ze skrzynią no i wszystkimi bebechami. Deskę też bym przełożył albo przynajmniej tylko obrotek i wskaźnik turbo...bo dawca też jest w digitalu...i ma szyby i lusterka jak ja...szkoda ze szyberdachu nie ma:(..ale olewam to:]]

Czy zawieszenie trzeba by przekładać?? Co z piastami, zwrotnicami?? Według mnie niby powinno pasować w końcu i to i to ciężkie było :D ale ropniak i benzyniak to troche inne momenty...hmm...a heble?? Czy pompę z układem można zostawić??

Ile może stać sprzęgło do ropniaka?? kompletne?? ja widzialem gdzies za 400 ziko?? nie ma tanszych troszke...

pozdro wszystkich....miłego spotu:D..ja nie wpadnę bo cholernie daleko, z gotówką lipa narazie, no i czesiu nie ma sprzegla....raz sie slizga raz nie...nie wiem czemu...moze jakis olej mi je zalewa??

tymczasem 8) dzieki za odpy jak cosik:D

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-04-2009, 20:51   

KRX, heble z tego co wiem mogą zostać bo , wydaje mi się że zawiechę przód trzeba przekładać bo 1,9 td jest cięższy...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

KRX 

Wysłany: 20-04-2009, 21:20   

no wlaśnie tak też mi się wydawało, że zawiechy w benz a td będą różne skoro trzeba je przekładać...a to oznacza że mogą być inaczej mocowane..i czy budy tempry to były jakoś zunifikowane?? czyli buda wspólna dla wszystkich silników...aby jak najmniej rzeźby...a np. aku w 2.0 to po której stronie jest?? ja mam po prawej patrząc na silnik..a wspomaganie ?? czy przewody np. spasują do pompki od 1.9??

Ja dopiero poznaję to autko

To wszystko ekonomika decyduje..
Rozważam też zabranie z dawcy czego tylko się da z blacharki i wmontowanie do czesia..Tyle, że nie mam zaplecza blacharskiego..oraz czesiowi też podłogę poprawić trzeba..jak w dawcy nie wiem..nie oglądałem jeszcze...w garażu mam kanał i prąd no trochę narzędzi:DD ale kompresora np brak a spawarki wogle nie podłączę bo lokalne dziadki garażowe założyli wszędzie bezpiecznik do 1KW..:((((

a propo opłacalności to lubię to autko, wygodnie mi się nim jeździ i wygląda trochę mniej pospolicie 8)
pzdr600

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-04-2009, 21:35   

aku po prawej, komory są raczej takie same, ty chcesz ze swojego starego auta włożyć wszystko do 2.0? Jak masz kompletnego dawce to do biorcy [2.0] nie powinieneś mieć żadnych problemów, jak coś to zawsze możesz ćwiartkę ze starej tempry wstawić :P

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 20-04-2009, 21:45   

wlew paliwa też pewnie będziesz musiał zmieniać. nie pamiętam o co dokładnie chodzi, ale wiem, że pistolety od diesli i benzyny są inne.chyba właśnie od diesla jest większy i nie pasuje

KRX 

Wysłany: 20-04-2009, 21:48   

no raczej tak..bo dam radę to niejako we własnym zakresie z pomocą kolegi i piwa zrobić. Dokupując jakieś mocno zużyte części...muszę dokręcić tylko jakąś windę do silnika albo chociaż poteżny bloczek i linke z hakiem...W garażu mam taki masakryczny hak wbity w sufit więc tak przypuszczam, że może się przydać...A skoro komory silnika są takie same to napewno poduszki pod silnik TD założę bez problemów do biorcy:]

bak paliwa, prawdopodobnie z przewodami, wlewem to wiadomo że się przełoży - nie mam ochoty bawić się jeszcze z ustawianiem rotopompy:)

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-04-2009, 20:10   

Baku chyba nie trzeba zmieniać, ewentualnie sam wkład bo diesel obchodzi się bez elektrycznej pompy. Poza tym z ciekawostek to np prawa łapa silnika może Ci nie spawować, ale to trzeba sprawdzić. Jesli miałeś oryginał 2,0 to sprężyny z przodu spokojnie wyrobią. Półosie pasują plug&play do skrzyni.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu