|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra 1,6 problem z benzyną. |
Autor |
Wiadomość |
MiszaWawa
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-04-2011, 02:15 problem
|
|
|
mam tempre 1.6 92r 75KMi mam taki sam problem ja jezdze duzo na LPG i silnik na gazie chodzi normalnie ma dobre odejscie , na benzynie odpala ale nie reaguje prawie na gaz, żeby nie zgasł, trzeba "pompowac" pedał gazu, to wtedy nie zgaśnie, bezpośrednio po rannym odpaleniu przez krótki okres chodził normalnie, jednak po kilkunastu sekundach, może trochę więcej problem się pojawil. Niewiem jaki mam wtrysk czy mam gaznik od czasu jak go kupiłem zrobiłem nim około 20tys km filtra paliwa nie wymieniałem ..Pomoże ktos???
_________________ |
_________________ BYŁo:Peugeot 106 1993r
Jest:Tempra 1.6 i.e. 1992 75KM |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-04-2011, 11:38
|
|
|
Jeśli jest to 1.6 i.e. 75km jak piszesz to wtrysk jedno punktowy. Jeśli chodzi o benzynę to może być kilka rzeczy naraz lub osobno. Sprawdź / wymień filtr paliwa. Zdejmij obudowę filtra (prewencyjnie sprawdź jak wygląda filtr powietrza) i sprawdź jak działa wtrysk powinien rozpylać mgiełkę jeśli leje ciurkiem lub chlapie paliwem, to można go spróbować wyczyścić (najlepiej chemicznie) lub wymienić na sprawny. Wyczyścić śilniczek krokowy przy wtrysku lub jeśli jest nie sprawny wymienić. W dupę dają też czujniki CPP i CPW ale podejrzewam że na LPG wtedy też by był problem. Nie sprawna sonda też może się dołożyć do tej sytuacji. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-04-2011, 10:25
|
|
|
u mnie było podobnie jak kupiłem temprę, w baku było puściutko, poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie
u mnie pomogło czyszczenie wtrysku, dolewałem też co jakiś czas specyfiku do czyszczenia do benzyny firmy STP, i jeszcze u mnie tempra odpalana jest na benzynie i jak załapie temperatury dopiero na gaz, od czasu do czasu w trasie też ją "przegonię" na benzynie
możliwe też, że zatankowałeś lipne paliwo lub możesz mieć go też mało dłuższy czas, a wtedy lubi wytrącić się woda, zatankuj do pełna i wlej trochę denaturatu, ale oczywiście to po czyszczeniu wtrysku i wymianie filtra paliwa |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|