Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra 1,9 TDS
Autor Wiadomość
Marko 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 27-12-2007, 18:58   Tempra 1,9 TDS

Witam wszystkich. Od niedawna jestam posiadaczem Tempry. Czy może mi ktoś poradzić jak sprawnie i bez zbyt dużej rozbiórki auta zjąć miskę olejową (bez wyciągania silnika)? Drugie czy może ktoś opisać mi jak wygląda elektryczny czujnik poziomu oleju. Może macie jakieś dokładniejsze rysunki lub fotki miski i osprzętu układu smarowania (niż te w książce "Fiat Tipo i
Tempra). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-12-2007, 13:36   

heh, zdejmowałem nie tak dawno i nie było to specjalnie trudne ale upierdliwe :D
nie pamiętam dokładnie, ale miałem dodatkowe podnośniki chyba, a prawie raczej na pewno, co by nimi czasem podnieść na momen silnik/przekrzywić jak się było gdzieś gorzej dostać, bo miską musiałem coś pokombinować po jej odkręceniu by wyszła;
masz duże szanse, że będą Ci ją trzymać bolce na kole zamach., te bolce które mijają czujnik wału normalnie; może o jakiś z nich zaczepić, więc dociskasz miskę spowrotem i na ułamek sekundy np rozrusznikiem obróć lekko kołem by si bolce przesunęły i w końcu trafisz tak, że miska zejdzie tam; ponadto na środku miski (w komorze znaczy) jest w ksztalcie bodajże L ta pompka czy cuś, dochodzi do dna miski i też trza o tym pamiętać bo przeszkadza w zdejmowaniu... trochę gimnastyki i dasz radę, uważaj tylko by przy odkręcaniu a szczególnie potem dokręcaniu śrub sobie nie pourywać gdzieś
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-12-2007, 21:06   

unknown napisał/a:
masz duże szanse, że będą Ci ją trzymać bolce na kole zamach.

Dwa razy miske zdejmowałem w 1,9TD i nie widziałem żadnych bolców :roll:

Marko napisał/a:
Drugie czy może ktoś opisać mi jak wygląda elektryczny czujnik poziomu oleju.

Jest wkręcony od góry w miske, koło koła pasowego na wale korbowym. Jednak zwykle nie działa, podobno jest to wina oleju, niby ktoś pisał że trzeba zalewać Selenia to wróci do normy ale niezbyt w to wierze. Jeśli wkurza Cię świecąca kontrolka na Check Panel to wylutuj diode i po problemie.

Żeby miske zdjąc to jest sporo gimnastyki ze śrubkami ale da się zrobić bez rozbierania połowy auta, generalnie wystarczą odpowiednie narzędzia.

- spuszczasz olej
- odkręcasz śrubki M6 trzymajace kawałek osłony od koła zamachowego i wyjmujesz tą blaszkę
- wykręcasz czujnik poziomu oleju
- sciągasz z tyłu miski wąż poworotu oleju z turbiny
- lecisz ze srubkami do okoła, problemy się pojawiają koło koła zamachowego bo jest tam ciasno ale cieńkie klucze i daje się zrobić, natomiast prawdziwa udkręka zaczyna się koło łożyska podpierajacego prawą półoś. Szczególny problem jest z jedną śrubką ale trzeba cierpliwie do tego podejść to sa się ją wykręcić a później wkręcić.
- poważasz miskę żeby pusciło spoiwo uszczelniające
- wyjmujesz miskę, wymaga to trochę pomanewrowania żeby chciała wyjść ale generalnie jest to do zrobienia, uważaj tylko żebys nie uszkodził smoka zasysajacego olej do pompy

Montaż w kolejności odwrotnej, wiadomo tylko nowa uszczelka, silikon (nie żałuj, ale ebz przesady), dokręcaj z wyczuciem bo miska to normalny blaszak i łatwo ją odkształcić, później będzie Ci się pociło dookoła.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-12-2007, 22:19   

ach, 'my mistake'.. TD... ale jakby to ktoś kiedyś czytał to będą bolce trzymać... ale w benzyniakach... :P
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Marko 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 31-12-2007, 11:36   

Dzięki Hipo za odpowiedż i za rady, wkombinowałem wąski klucz i miskę mam zdjętą, szykuję się do zakładania.

Odpowiedz do tematu