|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo dodaje obrotów ; / |
Autor |
Wiadomość |
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-11-2011, 13:38 Tipo dodaje obrotów ; /
|
|
|
Panowie radźcie bo już pomysły mi się wyczerpały. Objaw jest strasznie denerwujący, a mianowicie autko jakby dodawało obrotów. Test zrobiłem w czasie jazdy oraz podczas postoju i kiedy samochód stoi odpalony, pod maską słyszę jakby automatycznie coś dodawało obrotów i auto potrafi lekko szarpnąć, natomiast w czasie jazdy również mi się to zdarza, ale dochodzi do tego szarpanie. Silnik pracuje równo, po czym słychać cichy dźwięk jakby coś dodawało leciutko gazu i na obrotomierzu przeznaczonym do wersji DGT podnosi się jedna kreska po czym wraca do normy, również czuć ' czkanie ' z rury wydechowej. W samochodzie wymieniłem: świece, regulator napięcia oraz pompę paliwa. Cpw oraz sonda lambda wymienione pół roku temu. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną ; / |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
lynx
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 420 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-11-2011, 19:15
|
|
|
silniczek regulacji biegu jałowego |
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
|
Wysłany: 08-11-2011, 20:22
|
|
|
też myślę, żę to może być problem z regulacją wolnych obrotów, ale nie jestem pewien czy to ma wpływ na szarpanie podczas normalnej jazdy. Wiadomo jak się zatrzymasz i ruszasz to obroty falują, przy tej usterce. |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
maxi
|
Wysłany: 08-11-2011, 20:37
|
|
|
Hmmm, dzięki chłopaki za odpowiedź. Walczyłem, walczyłem i udałem się do znajomego mechanika. Przez kure.... kunę, która na moich kablach zrobiła sobie wyżerkę pojawił się właśnie ten problem, tyle że na uszkodzonym kablu wn jeździłem z dobry tydzień, wiec istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozrząd przeskoczył na którymś zębie ; / ale to dopiero się dowiem, bo poważnie muszę przysiąść do tematu, bo auto po tym cyrku pali jak smok. |
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
|
Wysłany: 08-11-2011, 21:49
|
|
|
nie możliwe, żeby rozrząd Ci sie przestawił od braku iskry na cylindrze. Jeśli nie palił Ci na jeden gar to wyraźnie odczuwałeś brak mocy i słabe wkręcanie na obroty. |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
maxi
|
Wysłany: 09-11-2011, 12:33
|
|
|
Dzisiaj gdy rano odpaliłem samochód, z rury wydechowej pojawił się biały dym oraz wyciek, z jednoczesną nierówną pracą silnika, kolejny negatywny objaw, jutro mykam do mechanika. Zobaczymy, co się uda ustalić. Mieszankę spala kosmiczną w dalszym ciągu ; / |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-11-2011, 19:52
|
|
|
maxi napisał/a: | rano odpaliłem samochód, z rury wydechowej pojawił się biały dym oraz wyciek, z jednoczesną nierówną pracą silnika |
po mojemu dramatyzujesz
jak dymi na biało to znaczy że uszczelka pod głowicą ale rano zawsze dymi na biało, a to co ciekło z rury to skroplona para wodna (gorące spaliny + zimna rura = skraplanie)
a obroty szaleją bo krokówka brudna, wykręć ją, rozłóż i pędzelkiem z benzyną ekstrakcyjną przemyj dokładnie, złóż zapnij i będzie dobrze, 15 min roboty.
pzdr miłego rozkręcania |
|
|
|
|
maxi
|
Wysłany: 09-11-2011, 21:46
|
|
|
Świstak, nie dramatyzuje ; / dzisiaj z ledwością toczyłem Tipka na wzniesieniach ; / Silniczkiem krokowym zajmę się jutro. |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-11-2011, 08:42
|
|
|
maxi napisał/a: | dzisiaj z ledwością toczyłem Tipka na wzniesieniach |
to nie krokowy
jak muli to może gdzieś łapie lewe powietrze, jak otworzysz przepustnicę to ma za dużo powietrza i zamula, sprawdź po przewodach,
mówisz że lambdę wymieniałeś, a jaką kupiłeś?? może taką z alledrogo za 115PLNJ jeśli tak to masz sondę lambda do wymiany
a tak na poważnie to najpierw zajmij się tym co dookoła silnika, posprawdzaj przewody od powietrza, przeczyść świece filtr powietrza, wymień filtr paliwa, jeśli to nic nie da to przyczyna tkwi w silniku albo w elektronice, podepnij go może pod kompa (taka przyjemność kosztuje około 50pln) a jeśli to uszczelka pod głowicą (dymienie na biało z rana) to sprzedaj go i kup drugiego... remont jest mało opłacalny. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|