Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Turbo do 1,6
Autor Wiadomość
Mayones84 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-02-2008, 16:00   Turbo do 1,6

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa założenia turbiny do 1.6 DOHC.

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-02-2008, 17:44   Re: Turbo do 1,6

Mayones84 napisał/a:
Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa założenia turbiny do 1.6 DOHC.

Tak jak do każdego innego silnika ....

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

miszko 

Wysłany: 23-02-2008, 18:49   

Chałupniczą metodą raczej dużo nie osiągniesz. Założenie turbo to nie tylko dołożenie suszarki, praktycznie wszystko musisz przygotować do dodatkowych uzyskanych koni, poczynająć od spraw mechanicznych, a kończąc na komputerze.

Mayones84 

Wysłany: 23-02-2008, 20:51   

Jak wyglądają modyfikacje to sprawa jasna. Chodziło mi raczej o informacje typu czy kolektor wydechowy czy sprężarka moze pasuje od 2.0 i takie ogólne wskazówki. Moze sie ktos pokusił o założenie turbo do tego modelu. Jednostka napędowa jest podobna do 2.0. A no i własnie jak z mapami czy moze drugi wtrysk.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-02-2008, 21:28   

Musisz zrobić nowe kolektory praktycznie, poza tym trzeba zmienić pompe oleju na mocniejszą, pompe paliwa na mocniejszą, dodać chłodnice oleju i IC, większą chłodnice cieczy by sie zdało, poza tym komputer ze stroić od nowa do turba. A na koniec się okaże że wszystko guzik warte bo sprzęgło nie wytrzyma i padnie albo skrzynia.

JCB 3CX Contraktor

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-02-2008, 21:56   

Tak jak do każdego innego silnika ....

Kolega Mayones84 liczył chyba na konkretniejszą odpowiedź, jak ktoś ma kogoś zbyć to lepiej nic nie pisać. Ja ci niestety nie pomogę bo nie miałem odczynienia z turbo, poza jazdą. Też bym chętnie usłyszał jaką turbinę najlepiej, jakiś opis instalacji z czego turbina mogła by pasować itp.
     assistance   Moneta

Zgredek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-02-2008, 23:59   

Olej temat bo tylko się narobisz,umoczysz kasę a i tak dobre 2.0 Cie pojedzie ze świateł.
Lista do zrobienia jest długa a przyrosty nie proporcjonalne do wydatków.Jak robić to nin 2.0 chyba że mniejszą pojemność ale japońską lub małą pojemność w małym i lekkim samochodzie.Finansowo wygląda to tak że bez 5tyś nie zaczynaj.Kwestja kondycji motoru

Seryjne T3 jest za duże do silnika 1.6 no chyba że chcesz by sie budziła przy 4tyś.
Nie wiem w jakie moce celujesz ale sprzęgło pewnie też wiele przyrostu nie wytrzyma,pomijam trakcje itd

Dodatkowy wtrysk nie jest dobrym sposobem(zawsze gdzieś bedzie ubogo)jak już to tylko 4szt.Seryjne ecu nie ogarnie mapy pod turbo więc pozostaje tylko strojenie na swiniaku

Zrobienie dobrego turbo na seryjnych gratach by przyrost oscylował w granicy 100% względem mocy fabrycznej to koszta ok 10tyś zł(o ile seryjny spód wytrzyma)dalsze przyrosty przy silniku N/A można uzyskać zakówając silnik

I nikt mi nie powie że da sie taniej-przetestowane!!!!!!!!!!

Hipo-70% gadzetów wymienionych przez Ciebie nie jest wymagana a skrzynie naprawde wiele potrafią znieść.Sprzęgło zawsze można wymienic na mocniejsze,wzmocnić docisk lub poprostu wsadzić spieka....

Mayones84 

Wysłany: 24-02-2008, 10:01   

No własnie o to mi chodziło Zgredek. Co od czego pasuje. Dodaję że motorek bedzie chodził w 126p, i raczej skonczy sie na dośc mocnych modyfikacjach ale bez turbo. Przynajmniej bedzie miał lepszy dół:) Pozdro i dzięki za informaje

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-02-2008, 10:46   

A nie lepiej posiłkować się częściami z lancii delty 1.6 DOHC turbo, po co odkrywać ameryke na nowo ?
Kupujesz taką lancię i możesz się bawić.

Moneta

Zgredek 

Wysłany: 24-02-2008, 11:04   

Mayones,chwila moment.Jak chcesz to wsadzić do malucha to warto sie jednak zastanowić.Jeśli chodzi o fiaty to specem nie jestem ale jeśli podasz mi symbol silnika to mogę Ci ogarnąć co,jak i za ile.Maluch jest lekki więc nawet 140km może zrobić z niego torpede.
Romano-pewnie najpierw trzeba znaleśc i wyremontować.Masz pojęcie jak cięzko znalesć tłoki pod turbo?

romano 

Wysłany: 24-02-2008, 11:29   

Zgredek napisał/a:
Masz pojęcie jak cięzko znalesć tłoki pod turbo?

Pełnego tego, "tylko" kwestia kasy.
Tylko mi bardziej chodziło o wykorzystanie tylko osprzętu z silnika lancii i zrobienia soft-turbo.

Jeżeli chodzi o malucha to sprawdzonym rozwiązaniem jest wsadzenie fiatowskiego SOHC i uturbienie go.
Jeździ już kilka takich maluchów jeden jest, z tego co wiem na seryjnych bebechach 1116cm3 z zastavy i wystrojony na 115KM.
Fiatowskie SOHC są dosyć wdzięcznym materiałem do przeróbek.

Moneta

Zgredek 

Wysłany: 24-02-2008, 11:55   

W takim razie OK jednak często już nie o kase chodzi tylko o dostęp do gratów
Fakt że zrobienie fiatowskiego 1.1 jest łatwiejszym wyjściem ale z drugiej strony takie 1.6 powinno zniesć więcej.Co do tego motoru z Zastawy to często płynie a chodzi o to by cały patent śmigał bezawaryjnie

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-02-2008, 12:57   

romano napisał/a:
A nie lepiej posiłkować się częściami z lancii delty 1.6 DOHC turbo, po co odkrywać ameryke na nowo ?
Kupujesz taką lancię i możesz się bawić.

Teoretycznie jest to najprostsze rozwiązanie , tym bardziej , że Delta Turbo zasilana była nie wtryskiem , tylko gaźnikiem ciśnieniowym , ale znajdź taką na sprzedaż w cenie poniżej 1 000 Euro ...
     assistance

romano 

Wysłany: 24-02-2008, 20:21   

romano napisał/a:
W takim razie OK jednak często już nie o kase chodzi tylko o dostęp do gratów
Fakt że zrobienie fiatowskiego 1.1 jest łatwiejszym wyjściem ale z drugiej strony takie 1.6 powinno zniesć więcej.Co do tego motoru z Zastawy to często płynie a chodzi o to by cały patent śmigał bezawaryjnie

Wszystko zależy od podejścia, wiadomo, że jak się ma samochód za kilka stów to się nie będzie robić wszystko profi, tylko metodą garażową home-made, ważne żeby jeździło i był fun.
Oczywiście jak ma to mieć ręce i nogi i pewność, że silnik nie wybuchnie i ma się kasę, to się buduje wszystko od podstaw na nowych częściach z remontem silnika włącznie.
Na całe szczęście jest miejsce zarówno dla zapaleńców uturbiających po kosztach jak i dla tych, którzy robią to profi.

Cytat:
Teoretycznie jest to najprostsze rozwiązanie , tym bardziej , że Delta Turbo zasilana była nie wtryskiem , tylko gaźnikiem ciśnieniowym , ale znajdź taką na sprzedaż w cenie poniżej 1 000 Euro ...

Nie przypuszczałem, że te lancie są w takich cenach i tak trudno dostępne, jak przeglądałem ogłoszenia to już łatwiej dostać 2,0 8v turbo niż 1,6 turbo, pomijając oczywiście ceny.

Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-02-2008, 20:36   

Zgredek napisał/a:
Hipo-70% gadzetów wymienionych przez Ciebie nie jest wymagana a skrzynie naprawde wiele potrafią znieść.Sprzęgło zawsze można wymienic na mocniejsze,wzmocnić docisk lub poprostu wsadzić spieka....

Zapominasz tylko o tym że jak pominiesz 70% gratów które wypisałem to po jednym nieumiejętnym uzyciu tego uturbionego pojazdu nada sie on na złom niestety. Mam tu na myśli tylko i wylącznie skutki jakie pociagnie za sobą temperatura.

Poza tym skrzynia z 1,4 czy 1,6 nie jest wcale taka mocna jakby Ci sie wydawało nie wspominam już nawet o sprzęgle. A obudowa sprzegła jest na tyle mała że wcale nie bedzie łatwo coś tam dopasować żeby przeniosło tą moc na koła. Dodatkowo w tych wesjach masz z prawej strony długą półoś bezpośrednio od skrzyni do koła co powoduje spore skręcanie półośki a w efekcie przy mocnym zrywie podbijanie koła do góry i szarpnięcia.

Więc jesli robić to robić dobrze albo nie robić wcale :D i sądze ze się ze mną zgodzisz w tym wzgledzie.

JCB 3CX Contraktor

Zgredek 

Wysłany: 25-02-2008, 07:42   

Jasne że jak robic to dobrze z tym że chłopdnica oleju itd nie są potrzebne i wiem to z doświedczenia a nie z teorji.Spora część wymagana gadzetów wymagana przez "tunerów'jest zbędna a tym bardziej przy niewielkim doładowaniu.0.5bar z niewielkiej suszarki to naprawde nie jest nic strasznego dla silnika N/A.
Fakt że jest mało miejsca w obudowie sprzęgła też nie jest niczym strasznym(można zrobić mocne sprzęgło na setrji).
Co do półosi to mowa jest tu o maluchu więc raczej fabryka odpada a jeśli kolega jest na tyle łepski że potrafi wsadzić 1.6 do malucha i jeszcze to uturbić to z takim fantem napewno sobie poradzi

mav25 

Wysłany: 04-03-2008, 19:41   turbo

czesc,podziwiam cie za checi,przerobic silnik na doladowany i jeszcze wsadzic go do malczana...kumpela miala wsadzony silnik od pandy do malczana i przeróbki nie byly duze a odejscie bylo niezłe-moze to jest lepsza droga...silnik doladowany ma wzmocniona konstrukcje-tloki-wal-glowica.sadze ze wpakujesz pieniadze w bloto ale jest to moja prywatna opinia-bez urazy.pozdraw.

Odpowiedz do tematu