Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TurboDiessel gaśnie po zapaleniu
Autor Wiadomość
jokerssxx 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 15-11-2007, 23:06   TurboDiessel gaśnie po zapaleniu

Witam!
Chodzi o: Alfa Romeo 145 1.9 TD -11.1996r. (oczywiście) :lol:
Problem polega na tym:
Gdy zapalam silnik (zimny i po postoju ok 8godz.) a temp. jest minusowa silnik od razu (bez żadnego problemu) zapala i po chwili gaśnie.
To się dzieje nie zawsze. Dzisiaj też tylko zapaliłem (2 razy grzałem swiece)i od razu zgasł. Zapaliłem ponownie i miał ok 600 obr i zgasł - trzeci raz dałem mu gazu sporo zapalił i jak puściłem spadł na 900 obr. i chodził.

Wcześniej tez mi tak robił i wymieniłem filtr paliwa z MAN (jak w instr.) na BOSCH przejechałem może 5 tyś i co znowy by padł filtr.???

Co ciekawe miałem jeszcze takie coś ok 2 tyś km temu --- podczas jazdy przy obr. między 2600 a 3000 silnik się dławił tak jak by go zalewało lub nie miał ropy a gdy przekroczył 3000 obr to juz rwał dalej. Pojechałem do mechanika i mi zwymyślał od turbiny po wtryski. przyjechałem do domu podłączyłem sprężarkę pod przewody koło pompy i dmuchnołem przez filtr do baku -od tamej pory jak ręką odją -wszystko gra!

Ważne -nie mam tego przyśpieszacza co we fiatowskich silnikach jest w termostacie i linka! (mam inny termostat -przyśpieszacz elektryczny i jego brak -wersja włoska a tam ich nie było)

Powiedzcie -czy te filtry BOSCH są takie do D.. czy co? W inst. pisze wyraźnie MAN -ale nie mogłem go dostać...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-11-2007, 23:34   

Robi się zimno. Często w palwie jest woda czy inne substancje "zamulające". Ropa im zimniej tym robi się bardziej gęsta. Na przykład w "opale" który kiedyś był popularny - teraz zapewne też w mniejszych miejscowosciach - wytracala sie w znacznej ilosci parafina ktora skutecznie zamulała filtry.

Co do filtrów BOSCH, chmm trudno mi powiedzieć niestety. W autach ciężarowych u Taty w firmie stosowane są MANN i używa je już od dawna. Ja w Temprze stosuje Filtrony od dawien dawna.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 16-11-2007, 20:30   

jokerssxx napisał/a:
przyjechałem do domu podłączyłem sprężarkę pod przewody koło pompy i dmuchnołem przez filtr do baku -od tamej pory jak ręką odją -wszystko gra!

TO już powinieneś wiedzieć czego szukać albo do czego się dobrać. Wyciag smoka ze zbiornika bo bardzo prawopodobne jest że masz kupe syfu w baku i żywcem sitko zatkało. Ewentualnie jeśli paliwko letnie a lepszy przymrozek to mogła się parafina z ropy wytrącić jak miszko pisał.

JCB 3CX Contraktor

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 16-11-2007, 20:35   

mialem podobnie u siebie, auto gaslo po przejechaniu jakis 200m, udawalo sie odpalic pozniej po chwili i po paru obrotach rozrusznikiem, i tak znowu.. po wyciagnieciu smoka ze zbiornika na sitku bylo kupe klejacego syfu, przeczyszczenie sitka i przewodow i temat zniknal

Odpowiedz do tematu