Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Urwane mocowanie silnika + skutki uboczne - koszta i naprawa
Autor Wiadomość
Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 24-02-2010, 19:05   

ciechu napisał/a:
krzychTIPOspeed napisał/a:
Leśniczy, poprostu kuzynka ktora wczesnij nim jezdzila miala mecha "złota rączka " i ku*wa teraz sa efekty.
ale mechanik raczej tych uszkodzeń nie dokonał. Wpływu żadnego na to też nie miał.

miał wpływ i to duży, bo zamiast mówić że coś jest do wymiany i trzeba wyłożyć kasę, sugerował że może to zrobić tak, że "będzie spokój na jakiś czas" i to są właśnie efekty takich napraw

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-02-2010, 19:06   

Leśniczy, w 100 % sie zgadzam :)

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 24-02-2010, 19:09   

Leśniczy napisał/a:
sugerował że może to zrobić tak, że "będzie spokój na jakiś czas"

To nie wina mechanika, tylko osoby, która u takiego auto zostawia :P Ja bym nie zostawił auta u mechaniora, który by mi z takim tekstem wyjechał ;)
Takie moje skromne zdanie :D

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 24-02-2010, 19:12   

egon., to kuzynka robila wiec jej to zwisalo. a ja teraz odczuwam :( Moze kiedys sie skoncza te naprawy .... :(

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-02-2010, 22:52   

Może wypowiem się co do amorzytatorów i ich wymiany, ściągacze to koszt około 30zł sztuka na allegro więc na przyszłosć i tak by się przydała, a poza tym warto się zabezpieczyć, i to bardzo prosto, pamiętacie te opaski np. do spinania przewodów? takie plastkowe zaciskowe z ząbkami? To wyobraźcie sobie że są takie tylko 200 razy większe, szerokość 3 cm i długość z metr i kosztują chyba 70gr sztuka. Pamiętam jak wystrzeliła mi sprężyna gdy zakładałem na amora w garażu i wybiła oświetlenie nad warsztatem to założyłem takie trzy i troche skręciłem ściągaczem, troche przyciągnełem opaski. Naprawde luks się robi i każdy nawet niedoświadczony użytkownik samochodu bez zbędnego niebezpiezeństwa sobie z tym poradzi. Później np. wkładamy taką ściśniętą sprężyne do samochodu, wszystko przykręcamy i na koncu rozcinamy, wszystko się ułoży.

ps. z blaku laku nawet i kawał druta dobry jako zabezpieczenie.

Leśniczy 

Wysłany: 25-02-2010, 00:12   

no tak ściągacze za 30zł sztukę ? życzysz komuś śmierć Larry075, ? tyle samo weźmie mechanik za wyjęcie sprężyn bez ryzyka że ktoś zrobi sobie krzywdę. plastikowe opaski zaciskowe lub drut również są bardzo fachową metodą. jeśli juz posuwamy się do tak drastycznych metod lepiej użyć "cybantów" - metalowe opaski skręcane nakrętkami.

egon. napisał/a:
To nie wina mechanika, tylko osoby, która u takiego auto zostawia :P Ja bym nie zostawił auta u mechaniora, który by mi z takim tekstem wyjechał ;)
Takie moje skromne zdanie :D

nie bądź w szoku. tylko tacy zapaleńcy i miłośnicy naszych fiatów serwisujemy auta u dobrych fachowców lub robimy sami w miarę możliwości. większość starych aut ludzie serwisują u pana janusza* w stodole, a dobrych zakładów trzymają się z daleka bo drogo . lub też nie serwisują wogóle i czekają aż auto sie rozpadnie.

*pan janusz aka. złota rączka, majster, magik - np. ostatnio u mnie w mieście zawody wygrał pewien pan który w nissanie ( tył zawieszenia ) przyspawał sprężynę do wahacza :D

KrzychuB 

Wysłany: 25-02-2010, 05:41   

I juz mam poduszke, :yahoo: upolowalem wczoraj lewa strone, ORYGINAŁ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=937175541 teraz czekam z niecierpliwoscia jak to przyjdzie :yahoo:

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-02-2010, 09:59   

egon., to kuzynka robila wiec jej to zwisalo. a ja teraz odczuwam :(
nie kupuje się auta od kobiety :lalala: Tym bardziej, kiedy się ją zna i wie że jej to "zwisa" :P Swoją drogą proponuję Ci zajechać na kanał i posprawdzać jeszcze elementy zawieszenia, układu kierowniczego, hamulców. Lepiej wiedzieć czym się jeździ.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 25-02-2010, 16:07   

ciechu napisał/a:
egon., to kuzynka robila wiec jej to zwisalo. a ja teraz odczuwam :(
nie kupuje się auta od kobiety :lalala: Tym bardziej, kiedy się ją zna i wie że jej to "zwisa" :P Swoją drogą proponuję Ci zajechać na kanał i posprawdzać jeszcze elementy zawieszenia, układu kierowniczego, hamulców. Lepiej wiedzieć czym się jeździ.

nie wiedzialem ze miala takiego magika, to wyszlo pozniej. zawieszenie pozostale jest zmienone bo dawalem nowe kompletne wahacze. z tylu nowe hamulce, oraz zestaw naprawczy wahacza. ale jak bede robil te poduche to powiem mechowi zeby sprawdzil ine poduchy w jakim sa stanie :)

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-02-2010, 22:37   

Cytat:
no tak ściągacze za 30zł sztukę ? życzysz komuś śmierć Larry075, ? tyle samo weźmie mechanik za wyjęcie sprężyn bez ryzyka że ktoś zrobi sobie krzywdę. plastikowe opaski zaciskowe lub drut również są bardzo fachową metodą. jeśli juz posuwamy się do tak drastycznych metod lepiej użyć "cybantów" - metalowe opaski skręcane nakrętkami.

Wcale te opaski to nie druciarstwo, z ciekawości poleciałem do garażu a że kupiłem sobie parase 2,5T sprawdziłem jej wytrzymałość i nie byłem w stanie jej urwać, zrobiły się tylko w białe w miejscach dotyku z prasą. Metode z drutem podałem z "braku laku". A pozatym znajdź mechanika który za 30zł wymieni amora bo nie męczył bym się bez przyczyny, zdziwił byś się gdybyś chciał zrobić to profesjonalnie a tu mechanior z drutem wyskoczy :lol:

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-02-2010, 00:50   

,,mechanior'' w profesjonalnym warsztacie użyje profesjonalnego ściągacza, który jest narzędziem wielorazowym w przeciwieństwie do plastikowych opasek którymi moim zdaniem można mocować kable żeby nie latały albo kołpaki, ale nie sprężyny. Larry075, z całym szacunkiem, ale mnie nie namówisz na takie coś.

Leśniczy 

Wysłany: 26-02-2010, 01:17   

jelcyn napisał/a:
,,mechanior'' w profesjonalnym warsztacie użyje profesjonalnego ściągacza, który jest narzędziem wielorazowym w przeciwieństwie do plastikowych opasek którymi moim zdaniem można mocować kable żeby nie latały albo kołpaki, ale nie sprężyny. Larry075, z całym szacunkiem, ale mnie nie namówisz na takie coś.

dokładnie, ponadto w dobrych zakładach mechaniki wcale nie jest tak drogo jak się co nie którym wydaje. u mnie w mieście przykładowo serwis fiata wcale nie bierze więcej za części i robotę niż "normalne" zakłady mechaniki. co w sumie nie zmienia faktu że również są partaczami :)

obecne mam zaprzyjaźniony profesjonalny warsztat gdzie akurat sprężynę wraz z górnym mocowaniem by mi wymienili za 30zł :)

po za tym każdy warsztat by za taką usługę policzył max 50-zł więc po co się bawić w opaski, ściągacze z allegro, które są dość nie pewne i ogólnie brudzić sobie ręce skoro wyjdzie na to samo

KrzychuB 

Wysłany: 04-03-2010, 09:11   

I poducha wymieniona :D autko juz znow moze smigac. ale za jakis czas mam do wymiany poduche pod skrzynia i silnikiem jednak :sciana: Do tego dokrecili mi jeszcze zwrotke i narazie trzyma sforzen i juz nie stuka :D

Guzik 

Wysłany: 04-03-2010, 11:42   

chcesz poduchy pod silnik i skrzynie praktycznie nowe? Kupiony komplet(3 sztuki) 4 miechy temu z czego pojeździłem 3 miesiące i się rozleciał silnik...

KrzychuB 

Wysłany: 04-03-2010, 12:54   

Guzik, Poszlo do ciebie PW w tej sprawie ;)

Odpowiedz do tematu