Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyłamany czujnik i wężyk od gaźnika
Autor Wiadomość
shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-04-2011, 10:44   Wyłamany czujnik i wężyk od gaźnika

Witam!

Jako iż jestem nowym forumowiczem chciałbym powitać wszystkich serdecznie :)

Przechodząc do tematu, zauważyłem jakiś czas temu, przy okazji różnych prac pod maską mojego Tipo, że jeden z wężyków biegnących od gaźnika do kolektora został wyłamany. Na zdjęciu zaznaczyłem o który mi chodzi. Moje pytanie brzmi: za co ten konkretny wężyk odpowiada? próbowałem go zaślepić, przykładałem w wyłamane miejsce podczas pracy silnika i nie zauważyłem żadnych zmian, stąd moje pytanie. Ponadto czy można gdzieś dokupić ten element który jest wkręcony do kolektora i na którym trzyma się wężyk?

Druga sprawa to wyłamany czujnik (tak mi się wydaje, że to czujnik ;D ) i ponownie pytanie z mojej strony: za co odpowiada ten czujnik? Poprzedni właściciel dał ciała i prawdopodobnie kiedy próbował wykręcić go z kolektora ukręcił sam łeb a gwint pozostał wewnątrz. Potem przykleił to na jakiś klej czy inny silikon :? Krótko: co to jest dokładnie i czy można to dostać po prostu w sklepie, czy może czeka mnie wycieczka po szrotach?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i sugestie :)

Pozdrawiam!

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-04-2011, 11:52   

te czujniki sterują prac silnika w zależności od temperatury, tzn. otwierają się lub zamykają w zależnośco od temp. wody, ten drugi podnosi obroty gdy silnik jest zimny a ten który masz uwalony tak dokłądnie to nie wiem. ale będę miał taki na zbyciu za jakieś 2 tyg :) A wtyczka wygląda jakby szła do grzałki kolektora ssącego (jak silnik ma mniej niż 70* to grzałka grzeje)
     assistance

Kajlon 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-04-2011, 11:54   

To białe z wyłamana końcówką to termo-zawór sterujący siłownikiem pompki przyspieszenia o ile się nie mylę :) Możesz sobie dokleić kawałek plastikowej rurki i podpiąć wężyk. A jeśli chodzi o ten ułamany czujnik to służy on do wyłączania przy danej temperaturze grzejnika w kolektorze ssącym. Polecam wymienić i podłączyć wszystko, będzie mniej problemów z odpalaniem i jazdą w chłodniejsze dni :)

Napisz ogłoszenie w dziale http://forum.tempra.org/kupie-vf10.htm może ktoś posiada takie części.
A witamy się tutaj http://forum.tempra.org/t...t19174,3825.htm

Pozdro
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd
     assistance   Moneta

shwax 

Wysłany: 21-04-2011, 12:49   

Cytat:
Możesz sobie dokleić kawałek plastikowej rurki i podpiąć wężyk.

Z tego co widziałem to właśnie taki patent był tam zastosowany i niestety nie przetrwał próby czasu :( ale z drugiej strony co mi szkodzi spróbować, jeśli nie zda egzaminu to wtedy będę myślał co dalej :)

Cytat:
Polecam wymienić i podłączyć wszystko, będzie mniej problemów z odpalaniem i jazdą w chłodniejsze dni

No taki właśnie miałem zamiar, dlatego pytałem co to dokładnie jest za czujnik aby wiedzieć o co mam pytać sprzedawców :) Tylko martwi mnie ta wymiana, jeszcze nie rozbierałem kolektora bo autko jest mi potrzebne na razie ale chyba nie mam innej możliwości wyjęcia tej ułamanej części jak tylko rozwiercenie jej, tylko czy wtedy nie uszkodzę czegoś bardziej? :?

Kolego brynol69, 2 tyg to trochę za długo jak dla mnie. Planowałem zrobić to raczej na dniach, korzystając z wolnej chwili w te święta, no chyba, że nie uda mi się tego nigdzie dostać to wtedy się odezwę :)

Kajlon 

Wysłany: 22-04-2011, 08:14   

shwax, rozwiercenie to chyba jedyna najszybsza opcja, choć słyszałem o jakiś wy-krętakach z lewym gwintem :> Co do wiercenia, dobrze będzie tak jak pisałeś, zdemontować kolektory ssący i wydechowy, zrobić odwiert nie uszkadzając gwintu i przedmuchać bądź dobrze przepłukać kanał wodny w kol. ssącym co by fafrochy nie krążyły po układzie.
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd
     assistance   Moneta

m.m1981 

Wysłany: 22-04-2011, 20:10   

w ten czejnik na pierszym zdjeciu mozesz zrobic tak jak u mnie jest wkladasz kawalek wkladu z dlugopisu na kleju i smiga jak nowy u mnie juz trzy lata chodzi na takim patencie
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

shwax 

Wysłany: 22-04-2011, 22:50   

Dzięki za rady i informacje, jak będzie chwilka wolna to będę działał :) Co do termozaworu to znalazłem na allegro bardzo podobny. Sprzedawca pisze ze pasuje do Uno, Cromy i Fiorino ale możliwe, że do Tipo też podejdzie, z tym, że to będzie już ostateczność, bo jednak ta pierdółka kosztuje 25zł+ 15 przesyłka :x a paczka dobrego kleju to kilka zł ;D Niemniej jednak gdyby któs był zainteresowany to:
http://moto.allegro.pl/te...1570445612.html

Dzięki raz jeszcze, pozdro :)

Odpowiedz do tematu