|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana wydechu |
Autor |
Wiadomość |
dann
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-08-2006, 14:20 Wymiana wydechu
|
|
|
Z przyczyn naturalnych jestem zmuszony do wymiany tłumika środkowego i tylnego. Pomyślałem więc sobie, że zamontuję jakiś sportowy wydech, macie może jakieś propozycje na coś co fajnie brzmi i jeszcze fajniej wygląda (oczywiście w granicach rozsądnej ceny)?
P.S.
~~ Kompletnie nie znam producentów którzy robią wydechy, tak że jeśli ktoś ma jakąś propozycję, niech poda producenta i model.
~~ Jedyne co chce uniknąć to krojenia tylnego zderzaka, więc tylny tłumik musi pasować w oryginalne wycięcie. |
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-08-2006, 14:49
|
|
|
Masz do wyboru kilka wariantów:
1. Kupujesz dedykowane tłumiki do swojego modelu, niestety robią je renomowani producenci a cena jest z lekka "chora"
2. Wstawiasz samochód do warsztatu i tam robią /dobierają tłumiki.
3. Kupujesz cokolwiek na giełdzie z dużą koncówką i jedziesz do tłumikarza, żeby to jakoś wpasował w istniejący układ wydechowy.
Tak to widzę |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Michael
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-08-2006, 19:10
|
|
|
W warsztacie wymiana tłumika środkowego i końcowego z robotą to 320 zł. Do tego jakaś chromowana końcówka za ok 50 zł i masz całkiem ładnie wyglądający wydech. |
|
|
|
|
thaas
Wiek: 44 Dołączył: 21 Mar 2006 Posty: 35 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 11-09-2006, 19:05
|
|
|
ja właśnie wymieniam tylny tłumik, nie to żeby był niesprawny, ale on po prostu tak buczy przy szerokim zakresie obrotów silnika, że siedząc z tyłu można się nabawić stałej migreny.
tak to jest jak sie kupuje byle jakie gówno, bylo było tanie - tym razem bedzie to z pewnoscia markowy, porzadny tłumik. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-09-2006, 19:49
|
|
|
ja mam ostatniego bosala,wybebeszonego no i rzeczywiście na wyższych obrotach buczy w środku,a w tyle to juz masakra no ale... 150 kucy musi miec lekki wydech |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-09-2006, 21:47
|
|
|
Ja tez się biore za tylny tłumik w sobote bo od tego buczenia bania mnie już boli.A wszystko wygląda OK no i zero rdzy. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-09-2006, 21:56
|
|
|
ja może przez weekend.... wypada wreszcie wymienić. w domu leży i czeka... wychodzi na to, że do tego silniczka nawet zamiast sporttowego przelotowego by sięcuda w wydechu nie działy to seryjny meć najlepiej (rozmiar, długość, jakieś magiczne rezonanse może, cyrkulacja, rozprężanie spalin itp....). a poza tym fajny tłumik to ergh..... minimum dobrze ponad 2 stówy... a zamiast środkowego dospawam do reszt strumienicę, bo też leży to co by nie... jakąś końcóweczkę, coś z dolotem może ciut cut podziubać i się obacy... mimo wszystko np mając środkowy tłumik otwarty jak kwitnący kwiat nie słychać tego w środku w zasadzie... na zewnątrz może trochę tylko... |
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-09-2006, 23:35
|
|
|
ego napisał/a: | ja mam ostatniego bosala,wybebeszonego no i rzeczywiście na wyższych obrotach buczy w środku,a w tyle to juz masakra no ale... 150 kucy musi miec lekki wydech |
lepiej żeby miał dobrze dopasowany
zbyt luźny wydech nie jest dobry dla wolnossących |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
thaas
Wiek: 44 Dołączył: 21 Mar 2006 Posty: 35 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 19-09-2006, 15:07
|
|
|
no i okazało się: stary buczący tłumik to Asmet - stan bdb bez zadnej dziury czy czegos takiego, tfu nigdy wiecej tego badziewia, wymieniony na bosala (160 pln razem z wymianą ) - w końcu zapanował cisza w aucie i slychac tylko silnik |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-09-2006, 19:35
|
|
|
Thaas ja właśnie wywaliłem tłumik bo w autku buczało że łeb pękał.Tłumik oczywiście cały, firmy Asmet.Taraz cisza. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|