Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zgasł i nie zapala
Autor Wiadomość
evillysy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-01-2008, 22:52   zgasł i nie zapala

Witam
Dziś wychodząc z pracy odpaliłem samochód na benzynie a po jakiejś chwili przełączyłem na gaz ( zawszę tak robię ) i zacząłem go odśnieżać. Po jakiejś minucie zgasł, dodam że pracował równo i na normalnych obrotach. Spróbowałem go odpalić i nic, zarówno na gazie jak i na benzynie. Paliwo dostaje, iskra jest a ja nie wiem o co chodzi :sciana:
Pomocy!?
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-01-2008, 00:22   

jesteś pewien, że paliwko dostaje? na benzynie próbujesz i idzie?
jesteś też pewien , że zapłon jest ok? może iskra jest ale nie do końca ok? (stan świec, kabli, wariujący czujnik wału, aparat zapłonowy...)...
próbowałeś jak postoi i zmarznie na nowo jak się zachowa? próbowałeś na biegu na pych odpalać co będzie? mogłeś go zalać benzyną i jest teraz zalany to nie odpali ot tak, jedynie na biegu i możliwe, że po dłuższym pchaniu, zakładając, że wszystko jst ok; jednakże jeśli znów będą kłopoty (jeśli odpali) i będzie się dusił/zgaśnie jak się zacznie nagrzewać to się zapłonowi przyjrzyj, np cpw...

inna opcja - szwankują np elektrozaworki od instalacji lp i się miesza benzyna z lpg i paliwko dostaje, ale na takiej mieszance nie odpali...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

luki21 

Wysłany: 03-01-2008, 00:52   

może coś z rozdzielaczem zapłonu (digiplex) też tak czasem mam ale odłączam kostkę poruszam kabelkami i z powrotem podpinam i wszystko działa choć nie zawsze za pierwszym razem

w sobotę np to musiałem moduł wyciągać i przeczyścić styki po tym zabiegu od razu odpalił
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

evillysy 

Wysłany: 03-01-2008, 08:26   

unknown napisał/a:
próbowałeś jak postoi i zmarznie na nowo jak się zachowa? próbowałeś na biegu na pych odpalać co będzie? mogłeś go zalać benzyną i jest teraz zalany to nie odpali ot tak, jedynie na biegu i możliwe, że po dłuższym pchaniu

Nie próbowałem bo wychodziłem z pracy ostatni i nie było nikogo do pomocy, pozatym ciemno i nic nie widać, jedynie sprawdziłem tylko , że jest iskra a pompa daje paliwo.
Musiałem autko pod pracą zostawić całe 25 km od domu:(
Zaraz się zbieram i będę przy nim grzebał

** Dodano: 03-01-2008, 13:59 **
No to zrobione
Okazało się że zalane świece były, wykręciłem wszystkie po koleji, wyczyściłem , ustawiłem przerwy bo były ciut za duże, kable WN tak samo przeczyściłem i wszystko gra.
Na szczęście nic poważnego , 30 minut roboty i po problemie :D
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu