|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie sa oznaki ze niedlugo trzeba zmienic sprzeglo? |
Autor |
Wiadomość |
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-12-2010, 08:10
|
|
|
KrzychuB, wyszło w końcu co nie tak z tym chrobotaniem?
Wczoraj na mrozie -10stC po puszczeniu sprzęgła na luzie też miałem taki chrobot. Jak nacisnę pedał sprzęgła - cichnie. Pytanie - co to jest? Jak łożyska na wałku sprzęgłowym, to kicha..skrzynia ma 146tys km, coś szybko padła.
Jak olej w skrzyni się rozgrzał, ucichło nieco ale nadal słychać róznicę na luzie na/bez sprzęgła.
A odnosnie plamek oleju - jak kapie, znaczy jest. Jak nie kapie, może znaczyć szczelny lub oleju nie ma wogóle :] |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-12-2010, 21:42
|
|
|
BeerfaN napisał/a: | po puszczeniu sprzęgła na luzie też miałem taki chrobot. Jak nacisnę pedał sprzęgła - cichnie. |
w tipo tak miałem, silnik 1.4, zrobiłem z klekoczącym łożyskiem oporowym jakieś 30k km.... w Uniaczu 1,4 (identyczny motor jak w tipo) zaś klekotało delikatnie za to zaczęło sie ślizgać i opadać... w końcu łożysko się urwało i skończyło się sprzęgło, 20km od domu, smród jak sku***syn, łożysko, docisk i tarcza (komplet) 250pln firma luk/valeo/sashs... jeden pomiot, cena orientacyjna bo do tego silnika jest 3 rodzaje sprzęgła... zdjęcie skrzyni drugie 250PLN.
ale spoko, jak klekocze to sie nie łam... to włoch, nie psuje sie szybko we włoskim jak coś nie klekocze, nie skrzypi albo nie trze, to znaczy że to:
1) albo nie włoch
2) albo włoch ale popsuty
** Dodano: 29-12-2010, 21:46 **
BeerfaN napisał/a: |
A odnosnie plamek oleju - jak kapie, znaczy jest. |
nie dolewaj trocin nasyp, przestanie kapać bo wsiąknie w trociny i przestanie klekotać tylko sprzedaj auto od razu bo możesz do sklepu nie dojechac |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-12-2010, 23:08
|
|
|
z tym szumieniem też tak mam jak dużo na minusie. Ale to nie zawsze a jak już to tylko jak z rana odpalony i trwa około 1 minuty |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|