Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
koła od poldka
Autor Wiadomość
gulixx 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-12-2006, 15:13   koła od poldka

witam mam pytanie czy koła od poloneza beda pasowac do tipo. Proszę o odpowiedź

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-12-2006, 22:22   

jakie rozmiary felg ludzie montują w Tipo to przegląd na forum masz; 13", 14" 15' nawet 16 i 17 desperaci/zapaleńcy ;D ; drug rzecz - rozstaw śrub; bo nie ma sensu chyba pchćsię w 'pływające' śruby pośrednie dla zniwelowania małych różnic rozstawów, nie jest to najzdrowsze chyba... w tipo masz chyba 4x98, mogę się mylić, ale na forum rozstaw śrub/oznaczenie masz; jakie/z czego ew pasująą też było, to poszukaj, jak chcesz się szybko dowiedzieć; znajdziesz na forum rozstaw (np4x98) to sobie w googlach choćby popatrz (jeśli o poldku nie wspomniano na forum w temacie felg) jaki rozstaw śrub ma polonez; to będziesz wiedział;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 12-12-2006, 23:27   

Z tego co wiem to rozstaw w Poldku jest taki sam 4x98

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 12-12-2006, 23:58   

Fiat ma 4x98mm, Polonez też ma 4x98mm

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-12-2006, 01:26   

Dokładnie tak jak miszko napisał.
Cytat:
Fiat ma 4x98mm, Polonez też ma 4x98mm

Jest tylko różnica w otworze centralnym.W Polonezie jest on większy o 0.5mm.Jeżeli wielkość zacisku hamulcowego pozwoli ci na przykrecenie to nie ma sprawy.
Pare lat do tyłu jak pracowałem w serwisie opon sprzedawalismy do Punto 2 komplety opon zimowych na felgach od Poldka bo w najwęższym rozmiarze na felge 13`` wychodzilo w cenie podobnie jak sama opona zimowa 14``.
Tylko teraz pytanie czy chcesz same felgi założyć czy całe koła.Jeśli chcesz cale koła od poldka to opony będą za wysokie ,mogą obcierać,licznik będzie oszukiwał,auto bedzie mniej stabilne z powodu przeniesienia środka ciężkości i będzie wyglądał jak wóz drabiniasty ale pewnie kierujesz się względami ekonomicznymi i ktoś ma tanio do sprzedania komplet kół zimowych od Poldka.
Widziałem już różne patenty począwszy od opon od Uno w Polonezie a skończywszy na oponach od Audi A4 w Megane1 Coupe.
TUTAJ jest katalog felg stalowych w formacie pdf.

gulixx 

Wysłany: 13-12-2006, 11:49   

dzieki za pomoc

** Dodano: 13-12-2006, 11:51 **
tak znajomy ma komplet kół zimowych opony + felgi, które nie sa mu potrzebne. :D

RYQ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-04-2007, 23:29   

Witam
Temat trochę stary, ale tematyka podobna więc nie będę zakładał nowego żeby nie robić bu..bałaganu ;].
Przed Temprą miałem dwa Poldki i zostało mi po nich sporo opon w tym komplet jeżdzonych niecały sezon. Ojciec porównywał opony z Poldka z kołami z Tempry i stwierdził na oko że opony są węższe o ~2cm. Orientuje się ktoś czy będą pasowały?

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-04-2007, 07:37   

Jaki masz rozmiar tych opon?
Na jakie felgi chcesz je zainstalować?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

RYQ 

Wysłany: 24-04-2007, 21:01   

No właśnie rozmiaru nie znam bo są one w moim rodzinnym mieście.Będę tam dopiero na długi weekend. Były zakładane na standardowe felgi do poloneza. W Temprze mam felgi takie jak na tym zdjęciu :

Są to oryginalne fiatowskie felgi.

polansky 

Wysłany: 25-04-2007, 15:07   

No jeśli są to oponki z Poldka Trucka to tak :D Bo w większości Tempr były standardowo 14" felgi a w zwykłym Poldku standardowe felgi były 13", więc raczej ciężko będzie te oponki naciągnąć na felgi od Tempry chyba, że te alusy to 13-tki, ale ze zdjęcia wyglądają na 14".

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

lordabarth 

Wysłany: 25-04-2007, 21:42   

polansky napisał/a:
No jeśli są to oponki z Poldka Trucka to tak :D Bo w większości Tempr były standardowo 14" felgi a w zwykłym Poldku standardowe felgi były 13", więc raczej ciężko będzie te oponki naciągnąć na felgi od Tempry chyba, że te alusy to 13-tki, ale ze zdjęcia wyglądają na 14".

Myślę że nikt jeszcze nie założył opon od trucka do Tipo.Po pierwsze są dużo za wysokie.Po drugie maja inną konstrukcje przystosowaną pod ciężary.Nie wiem dlaczego ludzie myślą że jak jest 14`` to pasuje.

RYQ 

Wysłany: 25-04-2007, 22:03   

Nie no, nie są od Trucka. Były to zwykłe Caro i Caro+. W takim razie trudno, będzie się trzeba rozglądnąć za nowymi oponami.

polansky 

Wysłany: 26-04-2007, 14:17   

lordabarth napisał/a:
Nie wiem dlaczego ludzie myślą że jak jest 14`` to pasuje.

Bo teoretycznie pasuje, a praktycznie to rzeczywiście nie jest chyba zbyt dobry pomysł, no chyba że ktoś wozi temprą materiały na budowę :lalala: Ale skoro ludzie zakładają 16-tki lub 17-tki to 185 R14 też by chyba weszły ?? (tak mi się wydaje). Ale ponieważ nie znam się aż tak dobrze to nie będę się upierał.

Moneta

lordabarth 

Wysłany: 27-04-2007, 06:14   

polansky napisał/a:
lordabarth napisał/a:
Nie wiem dlaczego ludzie myślą że jak jest 14`` to pasuje.

Bo teoretycznie pasuje, a praktycznie to rzeczywiście nie jest chyba zbyt dobry pomysł, no chyba że ktoś wozi temprą materiały na budowę :lalala: Ale skoro ludzie zakładają 16-tki lub 17-tki to 185 R14 też by chyba weszły ?? (tak mi się wydaje). Ale ponieważ nie znam się aż tak dobrze to nie będę się upierał.

Teoretycznie kolego to "można je przykręcić" a nie "będą pasować".Poza tym 16`` i 17``można złożyć bez problemu jak tylko znajdziesz zamiennik w oponach a nie opony od Trucka (175R14C ).

polansky 

Wysłany: 27-04-2007, 08:27   

Ok. Teraz już będę wiedział, dziękuję za wyjaśnienie.

Moneta

Odpowiedz do tematu