Pęknięta gumowa osłona przegubu-może skleić? |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 16:14 Pęknięta gumowa osłona przegubu-może skleić?
|
|
|
zauważyłem jakieś mikropęknięcia chyba i jakby parę kropelek smaru wyszło... może to połatam, ale nie jest to wtedy dobre i trwałe rozwiązanie....
chodzi o tą gumową osłonę, co to półoś wchodzi do koła/piasty itp?
ja się tylko zastanawiam czy gumową osłonę się da jakoś połatać |
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:05
|
|
|
Raczej nie da sie skutecznie tego zalatac. I lepiej tego nie latac, bo i tak to zapewne kiedys "pusci" i tylko przeguby mozesz "dobic". A wtedy to juz spokojnie wydasz z 100zł na nowy przegub. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:11 Re: Czy gumową osłonę przegubu się da jakoś połatać?
|
|
|
Nie sadze |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:36
|
|
|
ale mnie ktoś bez pytania wyciął i przeniósł :-) ale OK :-)
dzięki za info...
przy okazji właśnie przeglądania działu sprzedam się mi wspomniało, że coś przy osłonie widziałem, dziś to obejrzałem i jakieś mikropęknięcia chyba ma...znaczy nie leje tym smarem grafitowym dookoła, ale z 2-3 kropelki przyklejone na tej osłonie są, więc którędyś musiały wyjść, jakieś mikro dziurki musi powoli mieć... będę musiał więc to kiedyś wymienić...
a jak jush nowy temat ktoś z modów z tego postu zrobił to od razu - orientujecie się po ile taka gumowa osłona chodzi?
i ile z tym zabawy?
półoś wyciągałem z piasty itp choćby przy wymianie łożyska, być może samą półoś uda się wyciągnąć bez odkręcania zwrotnicy od wahacza, kto wie, ale potem - by tą osłonę zdjąć - nawet nie pamiętam - jest tylko nasadzona jakoś i ściągnięta opaskami?
czy nowa po prostu jakoś (po rozpruciu starej czy ściągnieciu) wlezie i tylko napakować do środka ew ubytków "smaru grafitowego" czy jak mu tam? |
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-07-2005, 05:56
|
|
|
Chyba sie da ale to znowu trzeba odkręcić amorek takze na jedno wychodzi |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-07-2005, 07:32
|
|
|
Oslona 15-20 zl, wymiana ok 60 zl. Przygladalem sie wymianie i mechanik odkrecil zwrotnice od amortyzatora. Oslona jest nasadzona i sciagnieta opaskami. Stara najlepiej przeciac.
Widzialem na allegro oslony do ktorych nie trzeba sciagac polosi, ale co to warte? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
edax
|
Wysłany: 29-08-2005, 18:45
|
|
|
unknown, Co to kolega będzie szkłem dupę wycierał? Nowe manżety są po 25 zeta, wymianka samemu 2 godzinki i jakie dobre pyfko podczas pracusi... |
_________________ edax |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-08-2005, 20:40
|
|
|
edax napisał/a: | unknown, Co to kolega będzie szkłem dupę wycierał? Nowe manżety są po 25 zeta, wymianka samemu 2 godzinki i jakie dobre pyfko podczas pracusi... |
hyhy słuszna uwaga |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 29-08-2005, 21:30
|
|
|
edax napisał/a: | unknown, Co to kolega będzie szkłem dupę wycierał? ... |
hmm no każdy robi to co lubi
a poważnie to wymieniać tylko na nowe - koszty malutkie a i człowiek może być spokojny o przeguby. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 30-08-2005, 21:56
|
|
|
Cytat: | unknown, Co to kolega będzie szkłem dupę wycierał? ... |
bez przesadyzmu, ja się przy okazji pytałem w innym temacie o wyciek-kropelki z osłony, bez pytania mod/admin zrobił z tego ten tu osobny temat :-)
te 20z czy nawet więcej oczywiście mogę dać za osłonę..... byłem ciekaw jaki koszt... trzeba też cyba do tego jakiś smar grafitowy może dokupić i napchać też trochę, prawda?
z drugiej jednak trony zastanawiam się, czy nie odłożyć ciut i kupić jakąś tańszą używaną półoś całą, nie bawić się w samą osłonę, bo coś mi cichutko czasem nadal cyka z praej i wygląda na to że przegub.... ale to kwestia do sprawdzenia.... |
|
|
edax
|
Wysłany: 03-09-2005, 01:22
|
|
|
unknown, Nie ma co, zmienisz tylko manżetę i git, niech se cyka. |
_________________ edax |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-09-2005, 08:23
|
|
|
komlet gum do lewego przegubu z manzeta kosztuje 74 zl w IC
Nowa polos ponad 2 stowy
uzywka ok 100-120zl
sam przegub 60-70zl
jednak na uzywanej polosi manzety nie musza byc w idealnym stanie
jak bede rozbieral auto na czesci to bede mial takowa polos do sprzedania z manzeta ktora przejechala od nowosci 100km |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 12-11-2006, 12:40 Re: Pęknięta gumowa osłona przegubu-może skleić?
|
|
|
unknown napisał/a: | zauważyłem jakieś mikropęknięcia chyba i jakby parę kropelek smaru wyszło... może to połatam, ale nie jest to wtedy dobre i trwałe rozwiązanie....
chodzi o tą gumową osłonę, co to półoś wchodzi do koła/piasty itp?
ja się tylko zastanawiam czy gumową osłonę się da jakoś połatać |
Chcesz zaoszczędzić :) To wymień calą oslone przegub troszeczkę kosztuje :)
'Pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 12-11-2006, 14:26
|
|
|
nie odkopuj trupów niepotrzebnie a co do mnie to pytałem wtedy dawno czy komuś sklejona jakoś wytrzymała; ja wymieniłem to już dawno; zastanawiało mnie tylko ile wytrzyma (bo smar, tłuszcz) takie połatanie; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|