Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
perzegub
Autor Wiadomość
arekk17
witamy nowego

Wysłany: 19-01-2005, 22:24   perzegub

Witam,nosze sie z zamiarem wymiany przegubu wewnetrznego i do konca nie wiem jak sie do tego zabrac.Prosze o kilka podstawowych rad.Pozdro.
ArekK. Tipo 2.0ie

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-01-2005, 22:40   

Wiec , moze zacznij od przejzenia manuala - do sciagniecia jest ze strony, manual po angielsku, ale obrazki sa w miare czytelne to powinienes dojsc.

A oto co ja robilem

Na wolno stojacym aucie, wez duzy klucz i mocna "wajche" i odkrec srube , ta co jest na samym srodku kola. To ona trzyma przegub i cale kolo ;)

Nastepnie jak poluzujesz srube (trzeba uzyc sily przy odkrecaniu, wiec sie nie boj!) podnies auto do gory. Zdejmij kolo.
Nastepnie zdejmij opaski trzymajace gume chroniaca przegub, odsun ja w glab silnika, tzn. przesun ja na przegubie.

Wtedy ujzysz wnetrze przegubu.
Na polosce przy przegubie powinienes zobaczyc taka zawleczke, musisz ja zdjac, ona trzyma zeby poloska nie wypadla z przegubu.

I teraz tak, mi sie to udalo wcale nie mowie ze tobie ma sie udac.
Skrecilem kola w lewo, wzialem poloske i mocno popchanlem w kierunki skrzyni, starajac sie wypchnac ja , pchalem w kierunku przodu auta.

Mi udalo sie ja tak wyjac. Jesli u CIebie to nie wyjdzie to musisz rozpinac cala piaste, a to jest roboty.
Jak poloske wyjmiesz, to odkrec do konca srube, i poprostu wypchnij przegub w kierunku skrzyni. Wloz nowy przegub, przykrec ale lekko nowa sruba, zaloz poloske, metoda "odwrotna do wyjmowania". Mi sie tak udalo to zrobic. Mozesz tez krecic tarcza to przegub bedzie sie obracal i masz szanse ze Ci wskoczy polos.

Jak polos wejdzie nie zapomnij o zapince!
Teraz nasmaruj to dobrze smarem do przegubów. Tube kupisz w sklepie za pare zlotych.

Zaloz gume ochronna i opaski (ja dalem nowe opaski bo stare zniszczylem).
Teraz przykrec kolo, opusc auto. Wez druga osobe i niech odpali auto i nacisnie hamulec! Ty wez duzy klucz i dokrec MOCNO srube!!!
Nawet mozesz poskakac po kluczu (ja mialem taki duzy, ze szlo wejsc na niego ;) ) Sruba MUSI BYC mocno przykrecona! W ASO tak samo robili ;)

Nastepnie musisz zabezpieczyc srube, poprostu ja "zabij" w miejscu gdzie jest rowek na osce od przegubu.
Poszukaj w tym manualu po angielsku! Tam masz foto!

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-04-2006, 09:50   

mnie ktoś straszył tu i w sumie słusznie, jak się dowiedziałem, że skakanie po kluczuto niekoniecznie najlepsze wyjście, bo sia ma być mocna ale odpowiednia, nie przesadnie duża, co by łożyska w kole nie spsuć z czasem.. chodzi Ci oczywiście o nakrętkę półosi w piaście..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 08-04-2006, 14:56   

ale co by nie mowic tytul posta zajefajny :dance:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Odpowiedz do tematu