Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy skrzynia biegów awaria.
Autor Wiadomość
superas 

Wysłany: 12-12-2006, 19:56   Pomocy skrzynia biegów awaria.

Panowie jedno pytanie .Wymieniłem sprzęgło w komplecie wiadomo musiałem rozpiąć skrzynię.Po zrobieniu przejechałem się z 8 kilometrów,wszystko było OK.Następnego dnia żona ruszając z podwórka wpadła do domu mówiąc , że coś jej chrupnęło przy skręcie kół.Sprawdziąłem przeguby,łożyska itp wszystko OK.Doszedłem ,że coś nie tak z mechanizmem różnicowym - miele.Wyjąłem skrzynie biegów i okazało się , że walnoł krzyżak i wysypały się łożyska do środka skrzyni biegów.Mechanizm różnicowy jest na 99 procent uszkodzony.Nie rozbierałem dalej skrzyni , ale co może mnie czekać .Mam nadzieję , że nie będę musiał gibać na szrot po nową , bo nie będzie się opłacało robić starej - pomocy koledzy !

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-12-2006, 21:57   

heh... jak cię tu nie pocieszyć... (zastrzel się :twisted: ;D )...
kilka dni temu komu padł czujnik prędk w skrzyni i troszkę tylko pomieliło no i przy okazji o ile pamiętam dostał w D. różnicowy...
po przemyśleniach...

wiesz co, lepiej obdzwoń szroty i miej już rozeznanie gdzie kupić; jest duża szansa, że wyjdzie taniej; i mniej czasu i mniej nerwów;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

superas 

Wysłany: 12-12-2006, 22:08   Pomocy skrzynia biegów awaria.

Wiesz co nie wiem jakim cudem od czujnika mógł rozwalić mechanizm różnicowy , przecież on jest z plastiku .Jeśli nawet by się rozwalił to by go poprostu zmieliło , tam są zębatki które zatrzyma tylko coś metalowego.Nie wieżę w to? W piątek będę miał czas to rozbiorę skrzynie w mak i się okaże co bylo przyczyną .A tak na teraz proszę o jakieś inne porady panowie , szkoda mi wywałić od 500 do 800 w Bydgoszczy za skrzynie którą i tak nie wiem ile pojeżdżę ?

Michu 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 14-12-2006, 09:55   

Witam. Dokładniej mówiac to mi rozpierdziliło różnicowy heh. Biorąc pod uwage to że cały czujnik został wyrwany i nie wiem jakim sposobem jakieś zęby wycieły gdzieś tak połowę średnicy czyjnika to myśle że jednak jest to wykonalne plastikowych zębow już nie znalazłem wiecej. No i objawy takie same przy skręcie rzeźnia w skrzyni. Ja np. widze dwie opcje albo nowa skrzynka albo zmiana samochodu, osobiście rozgladam sie za nową skrzynią bo naprawa chyba nieopłacalna, w OL znalazłem za 350zł na 2 szrotach. Pozdrawiam

Co by nie było zawsze do przodu ...
     assistance

superas 

Wysłany: 14-12-2006, 16:35   Pomocy skrzynia biegow awaria

No i nie wytrzymalem , wziolem się za to badziewie.Biegi chodzą idealnie tylko to gruchotanie i mielenie.Rozsypało się łóżysko takie igiełkowe jedno z tych trzech.Kawałek wpadł pomiędzy dwie zębatki od mechanizmu różnicowego i uszkodziły jedną.Co za wozwiązanie Włochów jestem pod wrażeniem , żeby części rozpierdzielonego łóżyska wpadły do wnętrza skrzynie kurcze ..... NOBEL Zębatki z mechanizmu poszły do szlifierza , zamówione mam na jutro cały zespół tych trzech łożysk ( cena około 70 zł) i zobaczymy co ztego wyniknie.

Odpowiedz do tematu