|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pomocy! skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof A.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2006 Posty: 100 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 22:15 Pomocy! skrzynia biegów
|
|
|
Panowie mam pytanie. Od pewnego czasu coś zaczęło głucho hurgotać w moim tipku.
Objawy są takie że kiedy ruszam to do prędkości 50, 60 km/h niewiele słychac, jest prawie ok.Ale potem jest coraz gorzej.Biegi wchodzą mięciutko więc nie wiem co mam robić,gdzie szukać przyczyny.Hałas jest niezmnienie taki sam nie ważne czy jadę na biegu czy naluzie.Myślałem że to może łożyska z przodu bo z tyłu nówki ale nie-ich stan jest bardzo dobry.
Tarcze również.Podnosząc auto na lewarku koło kręci się lekko(prawe i lewe).
Czy jesteście w stanie podpowiedzieć czy to może być skrzynia czy raczej kierowac się w stronę półosiek i piast. Czy jest możliwe żeby skrzynia hałasowała tam samo na biegu i na luzie? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-09-2006, 21:31
|
|
|
hmm.. a może coś w stronę rozleciałego sprzęgła? tarcza coś ten tego , coś odstaje o się tłucze, szura...? |
|
|
Krzysztof A.
|
Wysłany: 02-09-2006, 22:18
|
|
|
Panowie chyba jednak łożysko.Upewnie się jak je zmienie.
Wyeliminowałem wstępnie skrzynię ponieważ wyje tylko przy podniesionym lewym kole, więc mechanizm różnicowy raczej zdrowy.Ewentualnie łożysko na skrzyni ale wycie wyraźnie dobiega z koła a na przegubie jest minimalny luz i nie ma mowy szczelaniu przy skręcie.Ale zobaczymy po wymianie. |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-09-2006, 07:54
|
|
|
Gruchotało mi w 1,4 zaraz po sprowadzeniu. Zajżałem czy jest olej, i niespodzianka. Prawie nic niebyło. Wlałem nowy i przestało.
Narazie jest dobrze więc nie bede jej ruszał |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
Krzysztof A.
|
Wysłany: 04-09-2006, 08:04
|
|
|
U mnie Mobil (pełny stan) tego staram sie pilnować.Biegi wchodzą elegancko. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-09-2006, 22:43
|
|
|
A mi powoli skrzynka pada.Biegi wchodzą z oporami,dość dobrze wytarty synchronizator drugiego biegu i huczy na piątym biegu zwłaszcza przy małych prędkościach.Pewnie łożysko pada. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|