Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnice w budowie skrzyń biegów
Autor Wiadomość
mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 21-02-2005, 17:55   

To nie można dokręcić? Czy to spowoduje całkowite uszkodzenie?
Jeśli jest luz i winne jest łożysko koła to po dokręceniu hałas na początku powinien ustać. Wtedy potwierdzę na 100%, że to łozysko.
Tak czy siak muszę zmienić łożysko, wiec może lepiej jest zepsuć to do końca i być pewnym niż wymienić i żeby dalej był hałas.
Czecho i Grafit: Grzechotanie słyszalne na postoju w skrzyni biegów ustaje po naciśnięciu sprzęgła. Jest to bardziej dzwięk uszkodzonego łożyska i dodatkowo słyszalne czasami grzechotanie trybów pewnie spowodowane przez luźny na łożysku wałek.
Moje pytanie jest następujące: Czy łożysko może być powodem we wrzyceniu II i grzechoczącym R? Jeśli tak to chyba lepiej samemu ją rozłożyć i zmienić łożyska
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-02-2005, 18:19   

Powiem ci mkaminski 100

, że ten objaw tykającego łożyska ,a jak wdusisz sprzęgło ustaje to jest to bardzo częste Winne jest któreś łożysko w skrzyni ale nie od sprzęgła. Od sprzęgła jest uszkodzone jeśli tyka jak wdusimy sprzęgło!!

Mam identyko objaw własciwie od przebiegu 0 km we fiacie palio ,tyka w skrzyni jak wdusze pedał sprzegła jest idealna cisza bo praca idze w tym momencie na łożycho oporowe sprzęgła !! rozmawiałem z fachurą i powiedział mi że narazie nie ma co skrzyni wywalać mimo że sprzegło jest komplet nówka ma 1 tys kulniete .Bo mam to włąsciwie od nowosci hehe i sie przezwyczajiłem do fiatów już.Mowa o tykaniu .Gaz w podłoge i po sprawie :lol: :lol: Nie zamartwiaj sie takimi drobiazgami !!tylko smigaj 8)

Co do łożysk kół!!
Dokręcenie nie da nic łożysko sie zatrze :evil: i po sprawie bedzie. To nie jest moim zdaniem metoda ,ja na odległość czuje łożysko ale to bym musiał luknąc z bliska i zrobić przejażdżke . Poza tym sądze według opisów że to jednak łożysko jeśli zawiecha jest 100% ideał a masz luz to winowajcą jest łożycho!!! 8) 8) 8) 8)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-02-2005, 19:44   

mkaminski100 napisał/a:

Moje pytanie jest następujące: Czy łożysko może być powodem we wrzyceniu II i grzechoczącym R? Jeśli tak to chyba lepiej samemu ją rozłożyć i zmienić łożyska

Predzej mial bys problemy z wrzuceniem wszystkich biegow a nie wybranych. To jest problem z synchronizatorami i samymi zebatkami wyrownujacymi predkosci niz z lozyskiem.

mkaminski100 

Wysłany: 21-02-2005, 20:11   

Tak też myślałem. Dzięki Miszko. CHyba kupię drugą skrzynię, założe i wtedy będę próbował naprawić moją. Jak naprawię to którąś będę miał na zapas lub sprzedaż :D
A teraz kolejne pytanko: gdzie tanio kupić łożysko koła, czy można pokusić się o jakiś zamiennik (CC, SC??) lub (co mnie najbardziej nęci) kupić łożysko wg numeracji u producenta łożysk (SKF czy podobne).
Moje autko to 1.6, prod III.93, posiada ABS.
Nowe łożysko to 83zł, a to wg mnie dużo i wiem, że wielu znajomych kupowało te same łożyska u producenta i za łożysko płacili grosze w porównaniu do "części samochodowej" jaką jest...łożysko :)

No i na przyszłość: Gdzie za 150zł mogę kupić piastę tylnego koła z ABSem? Wszędzie gdzie się pytałem to koszty były min 400zł. Wiem, że to jest cena oryginału, ale może jakieś zamienniki.
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 21-02-2005, 21:08   

Właśnie SKF są w okolicach 80 złszt!! tańsze to nie polecam!! 8)

czecho 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-02-2005, 21:20   

mkaminski100 napisał/a:
(...) ale może jakieś zamienniki.

na sąsiednim forum AC jeśt świerzy wątek o łożyskach i piastach... podobno pasuje od UNO (również do tarcz/ABS) i kosztuje 60PLN.
zapytaj o szczegóły kylo.lu

mkaminski100 

Wysłany: 21-02-2005, 21:23   

POwiem inaczej. WIem, ze jeśli pójdziesz do sklepu motoryzacyjnego po łożyska do Lanosa to sprzedadzą Ci za jakieś 100zł. Jeśli pójdziesz do sklepu sprzedającego łożyska i kupisz łozysko tylko po numeracji to kupisz je za ok 25zł. Takie samo łożysko, tylko w motoryzacyjnym jest jako część do samochodu, a w sklepie mechanicznym jako zywkłe łożysko. Własnie zastanawiem się czy tak nie można zrobić...
no i jak to wygląda z innymi "braćmi" czy nie pasują łożyska od młodszych? (Uno, CC SC lub podobne?)
Co to AC? Auto Centrum?
     assistance   Moneta

czecho 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-02-2005, 07:49   

mkaminski100 napisał/a:
Co to AC? Auto Centrum?

tak. miałem na myśli www.tipo.autocentrum.pl
wątek pod tytułem "Mam pytanie o trwałość łożysk kół."

Gilus 

Wysłany: 22-02-2005, 11:01   

Mkaminski nie łam się chłopie! Zła passa na pewno minie! Tylką przebrnij przez nią. Mamy samochody z tego samego roku i też momentami, jak patrzę na mojego Tipolota, to mam ochotę wziąć taki duży kamień...
Z zakupem skrzyni biegów to się jeszcze wstrzymaj. Nie jestem tak oblatany w sprawach mechanicznych jak wy, ale z doświadczenia z Iveco wiem, że gdy buczenie pojawia się przy pracy na luzie i likwiduje je wciśnięcie sprzęgła, to winna nie jest skrzynia, a docisk sprzęgła. Zbadaj sprawę pod tym kątem, a może zaoszczędzisz i pieniędzy i nerwów.
Pozdrawiam.

Gilus 

Wysłany: 22-02-2005, 11:06   

A co do piasty tylnego koła, to przerabiałem ten temat miesiąc temu. Najtańszą taką nową piastę z tarczą ABS znalazłem za 300zł, a najdroższą zaoferowano mi za 550zł!!! Kombinowałem też w kierunku wymiany samego łożyska, ale okazało się, że raz; wymiana nie jest możliwa, dwa nowe łożysko SKF wycenili na 400zł - paranoja. Skończyło się tym, że zakupiłem używaną piastę od Tempry na szrocie za 80zł :D

GRAFIT 

Wysłany: 22-02-2005, 11:13   

:x :x
No ja się nie zgodze mam całe kompletne nowe sprzegło valeo w palio tyka w skrzyni a jak wdusze sprzegło to cichnie. Winne jest łożysko skrzyni!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Jeśli sprzęgło jest uszkodzone hałasuje jak je w dusisz!!!!!!!! bo w tedy ono
pracuje!!!!!

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-02-2005, 17:08   

tempra-grafitmetalic napisał/a:

No ja się nie zgodze mam całe kompletne nowe sprzegło valeo w palio tyka w skrzyni a jak wdusze sprzegło to cichnie. Winne jest łożysko skrzyni!!!!!!!

Panowie! Moja skrzynia tez halasuje zaraz po uruchomieniu silnika zwlaszcza jak jest zimno (przestaje po wcisnieciu sprzegla). Przy okazji wymiany sprzegla (komplet!) zlecilem mechanikowi wymiane lozysk w skrzyni. Halasuje dalej :lol: Ja sie tym nie przejmuje, polecam sie przyzwyczaic. :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Kairan 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 22-02-2005, 21:17   

dzisiaj przetestowalem autko :) rozbujalem go na 4rce mi mialem predkosc okolo 130 na 5tym biegu przy 4.5-5tys obrotow autko zachowuje sie jakby mialo 50km a nie 150 nie wiem co sie dzieje i chyba wymienie skrzynie albo sprzeglo kompletne...bo tarcza jest nowa firmy Kager oraz docisk i lozysko mialem valeo w dobrym stanie na wiosne chyba kupie kompletne sprzeglo i sprawdze lozyska w silniku i skrzyni bo ktores jest do niczego i nie wiem ktore bo po wcisnieciu sprzegla halas maleje tak jakby halasujace lozsko sie zatrzymywalo a jak odpuszcze sprzeglo znowu ten dzwiek jest...

Gilus 

Wysłany: 22-02-2005, 21:59   

tempra-grafitmetalic napisał/a:
:x :x
No ja się nie zgodze mam całe kompletne nowe sprzegło valeo w palio tyka w skrzyni a jak wdusze sprzegło to cichnie. Winne jest łożysko skrzyni!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Jeśli sprzęgło jest uszkodzone hałasuje jak je w dusisz!!!!!!!! bo w tedy ono
pracuje!!!!!

Istnieje jeszcze taka rzecz jak docisk sprzęgła, który kiedy jest zużyty, to generuje hałasy własnie przy niewciśniętym pedale. Nie bedę się upierał przy mojej tezie - powtarzam to, co mi kiedys mechanik powiedział i na logike rzecz biorąc ma to sens.

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 22-02-2005, 22:29   

Kompletne sprzeglo tzn. tarcza i docisk. Nie polecam wymiany samej tarczy.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 22-02-2005, 23:47   

sąmą tarczę można wymienić - docisk się wymienia dla pewności gdyż moga popękać sprężynki talerzowe - takie blaszki. W 80% przypadków hałasowania na wyciśniętym sprzęgle jest odpowiedzialne łożysko wyciskowe - taki trochu metaliczny chroboczacy dzwięk, jeżeli uszkodzone są łozyska główne skrzynki to dzwięk jest suchy raczej stłumiony. - jeżeli te łożyska są uszkodzone to można jeździć aż do złomowania - nic się nie stanie.

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 23-02-2005, 09:32   

Tomilee napisał/a:
W 80% przypadków hałasowania na wyciśniętym sprzęgle jest odpowiedzialne łożysko wyciskowe - taki trochu metaliczny chroboczacy dzwięk.

OK, ale wymieniac to, czy z tym jezdzic?
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 23-02-2005, 12:23   

Smigać tak i koniec!! Co do sprzęgła wymieniam na komplety nowe tylko!!!całe!!
Sama tarcza jest nie oplacalna w wymianie ,pozatym sprzegła valeo komplet to smiech :lol: :lol: :lol: ta cena!! w poznaniu do fiata tempra np komplet vALEO
250zł całe,nowe ,orginalne,valeo,Dlatego sądze że warto całe nowe i spokuj na długi okres czasu. :lol:
Co do tykania to nie zgadzam się Gilus!!! jak tyka i się wdusi sprzegło i cichnie,to nie jest to od sprzegła.Bo mam tak na nowym i miałem na tym co padło.Nowiccy stwierdzili że wina stoi po skrzyni mianowice łożyska lub łożysko w niej.
I ja się z nimi zgadzam!!

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 23-02-2005, 13:54   

Po co zmieniać cały docisk sprzęgła jeżeli ten co był jest wyeksploatowany w 20%, czy ktoś z was starł tarczę sprzęgła do końca ? czy może wymienia się bo coś tam nie gra!. Na łożysku wyciskowym co hałasuje można jeździć aż jakiegoś dnia po prostu nie wciśniesz sprzęgła ot tyle. W sumie skrzynka biegów jest dość prosta w naprawie więc możesz ją rozebrać pooglądać, podumać, podumać i naprawić. Jeżeli uszkodzone są same łożyska to można dobrać takie nie koniecznie od fiata i wyjdzie w miarę tanio.

GRAFIT 

Wysłany: 23-02-2005, 14:56   

No nie wiem czy jest taka prosta skrzynia z tego co widziałem w warsztatach nie jest to bułka z masłem!! :lol:

mkaminski100 

Wysłany: 23-02-2005, 15:10   

Nie wiem czy rozumiem, ale czy mówisz, że nie warto wymieniać docisku tylko jeździć, aż padnie? No i w najgorszym przypadku naprawić skrzynie?
Jeśli tak to chyba nie wiesz jakie są koszta robicizny. Policz. Wymiana tarczy raz, potem w końcu wymiana docisku, a i może naprawa skrzyni. Nie wspomnę o postoju na środku nikąd bo nie można dalej jechać.
Czy to wg Ciebie jest oszczędność?
     assistance   Moneta

Radzio_wawa 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-02-2005, 17:35   

Ja starłem tarczę sprzęgła do końca - była gładka i się błyszczała. :supz: Objawy: zupełnie jakbym miał automat, tylko, że ciężko było przyspieszyć.
Co do skrzyni, to też mi się zepsuła i ją wymieniłem na taką z krótkimi przełożeniami - facet mi tłumaczył, że to jest najkrótsza skrzynia w historii tempry, no i coś w tym musi być, skoro auto już nie bardzo chce mi się rozpędzać powyżej 150. Uprzedzając ewentualne pytania: nie mam pojęcia od jakiego modelu i silnika jest ta skrzynia. Ja nie wnikam, ważne, że działa.

Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl
     Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 23-02-2005, 17:58   

No to maxa masz słabego ,może przyśpiecha lepsza jak ma krótkie przełożenie.Ja na 4 biegu kręce ponad 160km na godzine.Na max szłem 195km /h na autostradzie :D

Radzio_wawa 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-02-2005, 18:42   

Tak na marginesie mówiąc, trochę boję się szybko jechać, bo mi zaczyna wibrować cały samochód. Wraz z prędkością zaczyna się to nasilać i nie bardzo wiem co to jest. Niedawno wymieniłem tarcze i klocki, po zmianie opon na zimowe nic sie nie zmieniło. W zawieszeniu nie ma luzów. Macie jakies teorie na ten temat? Może to łożyska - na zakręcie lekko szumią przednie koła.

Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl
     Moneta

Kairan 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-02-2005, 19:13   

takie male pytanko czy skrzynia od zwyklego 2.0 bedzie pasowala do mojego 2.0 16v ? ciekaw jestem bo rozwazam kupno takiej bo moja to chyba nie jest od 2.0...

Odpowiedz do tematu