|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Skrzypiąca skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
Adonay
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-04-2007, 17:34 Skrzypiąca skrzynia biegów
|
|
|
No właśnie...nie mam z nią żadnych problemów oprócz tego, że skrzypi. Co jest za to odpowiedzialne ? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 17-04-2007, 21:49
|
|
|
ale jak ? podczas ruchu drążka (zmiany biegu) coś skrzypi? czy sprzęgło może przy wy/za/sprzęglaniu czy podczas jazdy taki dźwięk z jej okolic?
jeśli podczas zmian to może masz do wyczyszczenia i przesmarowania cięgna (wodziki) po kolei od drążka (pod autem oczywiście) idąc do samej skrzyni, ich łączenia...
ewentualnie jeśli jakieś się wyrobiło/skrzywiło (biegi mogą źle wchodzić, płyciej, głębiej wtedym, zgrzytać) to może ocierać któreś o coś.. ale raczej czyszczenie i smarowanie; tak samo sam drążek może, 'półkulki' pod mieszkiem; ewentaulnie przy zmianie biegów jak Ci skrzypi spod maski, to może być zerwana poducha, wtedy wydaje niekoniecznie metaliczne skrzypienie, a przy tym mogą biegi krzywo chodzić; mi taka poducha tak skrzypiała dziwnie i tak się dźwięk rozchodził, że nawet mechaniory różne nie mogły zlokalizować skąd ten odgłos, aż sam znalazłem... |
|
|
Adonay
|
Wysłany: 18-04-2007, 06:42
|
|
|
Dzięki, pewnie chodzi o smarowanie, bo biegi wchodzą jak trzeba, a sam skrzyp przypomina nienaoliwione drzwi No to niedługo zabiorę się do roboty |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|