Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wibracje przy ruszaniu...
Autor Wiadomość
pp187 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-08-2006, 22:03   Wibracje przy ruszaniu...

Witam,

zauważyłem dzisiaj w swoim Tipo następujące objawy: przy ruszaniu (oczywiscie z jedynki), kiedy sprzegło znajduje się w pozycji "tuż przed kompletnym schwyceniem", samochodem wstrząsają wibracje, przy czym nie pochodzą one z samego silnika, który pracuje płynnie. Objawy zapewne wskazują na zużycie bądź zaoliwienie sprzęgła, ale dziwi mnie, że pojawiły się tak z dnai na dzień :roll: . Przy czym godny uwagi jest fakt, że w moim mieście (jak zresztą w całej Polsce) od dwóch tygodni niemilosiernie leje deszcz, powietzre jest bardzo wilgotne, a kiedy wchodzi się do auta zamkniętego w garażu, czuje sie we wnętrzu dużą wilgoć. Czy wymienione obajwy mogą mieć związek z jakimś zawilgoceniem? Staram się oszczędzać sprzęgło i nie chce mi się wierzyć, zeby tak nagle się "zajechało" (samochód ma na karku dopiero 60 tys. km).

Pozdrawiam wszystkich :)

YaSIu 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-08-2006, 23:23   Re: Wibracje przy ruszaniu...

Cytat:
przy ruszaniu (oczywiscie z jedynki), kiedy sprzegło znajduje się w pozycji "tuż przed kompletnym schwyceniem", samochodem wstrząsają wibracje, przy czym nie pochodzą one z samego silnika, który pracuje płynnie

Stawiam na poduszki silnika i skrzyni - raczej one będą powodem szarpania

Mucha 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-08-2006, 17:55   

Jestem za YaSIu. U mnie jest tak samo ale niestety brak czasu na wymiane tych 3 sztuk :( Pozdrawiam. :sciana:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-08-2006, 18:13   

Sprzęgło objawia się tym, że jak już się "rozgrzeje" to nie powinno szarpac. Jak jest zimne i ruszasz od rana z jedynki to bardzo szybko mozna to wyczuc.Tuż przy pełnym puszczeniu pedala sprzegła powinienies czuc take uskoki. Sprobuj w tym czasie dodac gazu. Sprawdz tez poduszki jak pisali przedmowcy. Chociaz na poduszkach autko powinno zawsze tak robic.

pp187 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-08-2006, 14:30   

Hmm, no dzięki za porady :) . Generalnie dziwne objawy ustąpiły wraz z ustaniem ulew. Samochodzik chyba się wysuszył i wrócicł do normy. Sorry, ze tak upieram się przy mojej "meteorologicznej tezie" ;) .

Pozdrawiam :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-08-2006, 20:04   

to nie są takie całkem dziwne tezy; jak wczoraj z Zakopca wracałem i były momentami mega ulewy, nikt nie jechał prawie, ludzie stali i czekali, tylko ja amfibią :D sunąłem powoli bo woda podchodziła nad progi to raz czy dwa tak mi autko zalało, że aż się wystraszyłem (tzn w taką dziurę-kałużę wpadłem); po drugim zalaniu tylko na czwórce autko jechało minimalnie dziwniej z piszczącym cichutko dźwękiem; się rozgrzało, wyschło i ustało;

BTW: drogi niektóre są tam tak do D, że w tych koleinach jak się woda przelewa rzuca autem na wszystkie strony, a niektóre dziury niewidoczne pod wodą są tak głębokie, że można tak zalać auto, że się zostane na tym deszczu... paranoja...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu