|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wibracje przy ruszaniu... |
Autor |
Wiadomość |
pp187
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-08-2006, 22:03 Wibracje przy ruszaniu...
|
|
|
Witam,
zauważyłem dzisiaj w swoim Tipo następujące objawy: przy ruszaniu (oczywiscie z jedynki), kiedy sprzegło znajduje się w pozycji "tuż przed kompletnym schwyceniem", samochodem wstrząsają wibracje, przy czym nie pochodzą one z samego silnika, który pracuje płynnie. Objawy zapewne wskazują na zużycie bądź zaoliwienie sprzęgła, ale dziwi mnie, że pojawiły się tak z dnai na dzień . Przy czym godny uwagi jest fakt, że w moim mieście (jak zresztą w całej Polsce) od dwóch tygodni niemilosiernie leje deszcz, powietzre jest bardzo wilgotne, a kiedy wchodzi się do auta zamkniętego w garażu, czuje sie we wnętrzu dużą wilgoć. Czy wymienione obajwy mogą mieć związek z jakimś zawilgoceniem? Staram się oszczędzać sprzęgło i nie chce mi się wierzyć, zeby tak nagle się "zajechało" (samochód ma na karku dopiero 60 tys. km).
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
YaSIu
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 154 Skąd: Świdnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-08-2006, 23:23 Re: Wibracje przy ruszaniu...
|
|
|
Cytat: | przy ruszaniu (oczywiscie z jedynki), kiedy sprzegło znajduje się w pozycji "tuż przed kompletnym schwyceniem", samochodem wstrząsają wibracje, przy czym nie pochodzą one z samego silnika, który pracuje płynnie |
Stawiam na poduszki silnika i skrzyni - raczej one będą powodem szarpania |
_________________ Był Mercury Cougar V6 3.8 --- jest Tipo 1.6 LPG 835C1000 już ponad 270kkm. |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-08-2006, 17:55
|
|
|
Jestem za YaSIu. U mnie jest tak samo ale niestety brak czasu na wymiane tych 3 sztuk Pozdrawiam. |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-08-2006, 18:13
|
|
|
Sprzęgło objawia się tym, że jak już się "rozgrzeje" to nie powinno szarpac. Jak jest zimne i ruszasz od rana z jedynki to bardzo szybko mozna to wyczuc.Tuż przy pełnym puszczeniu pedala sprzegła powinienies czuc take uskoki. Sprobuj w tym czasie dodac gazu. Sprawdz tez poduszki jak pisali przedmowcy. Chociaz na poduszkach autko powinno zawsze tak robic. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
pp187
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-08-2006, 14:30
|
|
|
Hmm, no dzięki za porady . Generalnie dziwne objawy ustąpiły wraz z ustaniem ulew. Samochodzik chyba się wysuszył i wrócicł do normy. Sorry, ze tak upieram się przy mojej "meteorologicznej tezie" .
Pozdrawiam |
_________________ Fiat Tipo 1.4 S gaźnik, '93 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-08-2006, 20:04
|
|
|
to nie są takie całkem dziwne tezy; jak wczoraj z Zakopca wracałem i były momentami mega ulewy, nikt nie jechał prawie, ludzie stali i czekali, tylko ja amfibią sunąłem powoli bo woda podchodziła nad progi to raz czy dwa tak mi autko zalało, że aż się wystraszyłem (tzn w taką dziurę-kałużę wpadłem); po drugim zalaniu tylko na czwórce autko jechało minimalnie dziwniej z piszczącym cichutko dźwękiem; się rozgrzało, wyschło i ustało;
BTW: drogi niektóre są tam tak do D, że w tych koleinach jak się woda przelewa rzuca autem na wszystkie strony, a niektóre dziury niewidoczne pod wodą są tak głębokie, że można tak zalać auto, że się zostane na tym deszczu... paranoja... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|