Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Blokada kiery w zakręcie
Autor Wiadomość
ArniK 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 06-05-2008, 23:39   Blokada kiery w zakręcie

Witam
Mam najwyraźniej nietypowy problem,, bo nie mogę znaleźć podobnego tematu. Otóż mam taki problem, że skręcając w prawo z w miarę dużą prędkością kiera blokuje się na pewnej pozycji i przy wychodzeniu na prostą wyraźnie czuć jakby przeskakiwała z blokady. W lewo to się nie dzieje, a przyznam że jest to niebezpieczne, bo blokada powoduje ustawienie kół w pewnej pozycji, z której na prostej trudno się wychodzi, bo buja samochodem. Czy ktoś ma pomysł co się mogło stać?
Pozdrawiam

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-05-2008, 00:35   

Ciekawe... jeśli nie masz poduszki powietrznej to ściągnij sobie kierownicę, po wewnętrznej stronie mocowania kierownicy są rozmieszczone po obwodzie prostokątne wyżłobienia w które wchodzi bolec z blokady. Bolec/zapadka znajduje się w kolumnie kierownicy, w dolnej części. Jeśli mówisz że to może byś blokada, to przy ściągniętej kierownicy wsadź kluczyk do stacyjki i przekręć zarobaczysz czy zapadka chowa sie do końca. Mogła się wyrobić i trochę wystaje, co przeszkadza ci w skręcie. Przyczyn "przytrzymywania kierownicy" może być kilka. Napisz czy masz wspomaganie.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-05-2008, 08:20   

Może też być maglownica i będzie się ona kwalifikowała do wymiany.
Wpierw obadaj z tym zamkiem blokady. Jak masz kierownicę z AB też spokojnie to wszystko możesz rozebrać.

ArniK 

Wysłany: 07-05-2008, 10:37   

Nie do końca jestem pewien, czy mam blokadę kierownicy, ponieważ próbowałem na znane mi sposoby ją uruchomić i niestety nigdy nie zablokowałem kiery (być może to wina osoby, od której kupiłem moją temperówkę, bo go składała do kupy z części). Wspomaganie mam, a AB nie mam. Zastanawiam się, czy to nie wina łożyska lewego koła albo półosi?

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-05-2008, 12:29   

Półoś wchodzi w przegub. Jeżeli by przegub siadł to by "chrupało" wszystko.
Samo łożysko koła idzie szybko wyczuć. Należy podnieść koło do góry i zobaczyć czy się rusza na boki i w górę/dół.

Jeżeli tak, to siadło łożysko.

Co do problemów z kręceniem to jednak sądze, że to będzie maglownica, bo przy zużytym łożysku czy przegubie raczej nie ma efektu "cięższego kręcenia kierownicą".

A blokadę ma każde auto, więc coś masz nie tak, jak nie chce się zblokować. Musisz zdjąc kierownicę i stacyjkę i zobaczyć co jest nie tak.

kogutkowy78 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-05-2008, 12:49   

Powiem tak. Miałem identyczną sytuację w Peugeocie 309. Najpierw zacinała się kierownica przy skręcie w prawo, a po paru dniach przy próbie zjechania z ronda zrobiło :chrup: i auto pojechało prosto pomimo tego, że kręciłem kierownicą jak sternik kołem sterowym!! MAGLOWNICA POSZŁA W DROBNY MAK!!!

TIPO 1.4i.e. Silnik 160A1.046

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-05-2008, 17:56   

Ale ja myślę, że to jednak coś nie tak z blokadą.
Nie znam auta (oprócz zabytków ;) ), które nie ma blokady kiery.
Nawet maluchy z 1983r miały :badgrin:

assistance   Moneta

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-05-2008, 21:26   

Witam

ArniK napisał/a:
Nie do końca jestem pewien, czy mam blokadę kierownicy, ponieważ próbowałem na znane mi sposoby ją uruchomić i niestety nigdy nie zablokowałem kiery (być może to wina osoby, od której kupiłem moją temperówkę, bo go składała do kupy z części). Wspomaganie mam, a AB nie mam. Zastanawiam się, czy to nie wina łożyska lewego koła albo półosi?

Rozbierz obudowe kolumny kierowniczej i dobierz się jak najszybciej do tej stacyjki, najlepiej od razu ją zmień, bo jak Ci się zablokuje w zakręcie to mogiła. I nie chodzi o sam wkład z kluczem , tylko o stacyjkę z blokadą, mi kiedyś się tak robiło po próbie włamania (nieudanej), ale po tym blokada żyła własnym życiem ;D

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 07-05-2008, 23:03   

ArniK, tak jak reszta pisze blokadę miałeś na 100% może poprzedni właściciel namieszał albo próbowali sie mu włamać i na silę złamali blokadę. Najpierw oglądnij ją, bo to chwila roboty. Potem ewentualnie jak piszą inni pomyśl o maglownicy.
     assistance   Moneta

ArniK 

Wysłany: 08-05-2008, 00:23   

Może źle to określiłem. Jak pisałem o "blokadzie", to miałem na myśli takie uczucie, że koła podczas skrętu w prawo do pewnego momentu skręcają prawidłowo, a potem tak jakby coś przeskakiwało w układzie kierowniczym (ale nie wydaje mi się, żeby to było przy kolumnie kierownicy, a raczej przy osi). Tak przy okazji jak ostatnio bawiłem się odpowietrzaniem hamulców, to na prawym przednim kole miałem luz. Luz był na tyle duży, że jak zdjąłem koło i poruszałem samą tarczą, to odczuwało się ze 2-3mm skoku (tak jakby mi się nakrętka poluzowała, ale to najprawdopodobniej jutro sprawdzę). Tak czy siak dzięki za sugestie, a blokadzie się przyjrzę (btw. czy ona nie powinna działać na zasadzie- wyciągam kluczyk, próbuję kręcić kierownicą i w pewnym momencie jest "klik" i kiera jest zablokowana? Ja mogę wyciągnąć kluczyk, machac na lewo i prawo i się nie zblokuje). Pozdrawiam Wszystkich

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 08-05-2008, 10:02   

ArniK, po pierwsze masz zwaloną blokadę a po drugie skoro piszesz że dochodzi od jakiegoś momentu i potem przeskakuje to maglownica, duże luzy mogą też wynikać z nieźle wytłuczonego przedniego zawieszenia np. luzy na wahaczach albo drążkach kierowniczych (to już nie zawieszenie rzecz jasna) :lalala:
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu