|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Łożysko pompy czy olej ? |
Autor |
Wiadomość |
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-05-2010, 07:31 Łożysko pompy czy olej ?
|
|
|
Cześć, od miesiąca czasu moja pompa wspomagania daje dziwne znaki otóż sprawa zaczyna się jak odpalam auto rankiem. Póki auto się nie rozgrzeje pompa strasznie huczy, po rozgrzaniu auta pompa ucicha ale wydobywa sie z niej dźwięk jakby klepały zawory w silniku czyli zaczyna cykać. Dodam że te cykanie jest dość często ale nie zawsze. Czy winą może być stary olej ? bo wiem że jest stary, czy może łożysko ?? potrzebuję tylko rady bo może będę musiał rozglądać się za drugą pompą.
Z góry dzięki za informację |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-05-2010, 23:42
|
|
|
Lasgo na dzień dobry wymień olej we wspomaganiu choć nie jestem pewny czy to coś pomoże jakby coś odezwij się na PW mam pompę tylko nie wiem czy będzie pasować do Twojego.Pozdr |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-05-2010, 06:46
|
|
|
Słyszałeś kolego jak u mnie świszcze?? Już prawie 12tys na takim przejechałem, a nowa pompa leży na półce...
Prawdopodobnie olej do wymiany, ale nie da to pewności. W każdym razie, olej i tak masz do wymiany, jeśli nie pomoże, to spuścisz sobie nowy olej do banieczki i zalejesz nim nową pompę |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 26-05-2010, 09:29
|
|
|
robertRK, Guzik, własnie wymieniłem olej na nowy. Zalałem Mobila aTF220 i powiem szczerze że jest lepiej ale od czasu do czasu pompa się odezwie. Pojeżdzę na niej aż do końca padnie bo etraz kasy brak na jakiekolwiek naprawy |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 26-05-2010, 20:29
|
|
|
Lasgo07, mam pompę wspomagania od Tempry 1.6(nie wiem czy spasuje do tipo...), oczywiście sprawna, leży już od 4 miesięcy nieużywana, ale wcześniej śmigała aż miło
Jeśli chcesz, to możemy się dogadać co do ceny, ja Ci wyślę, sprawdzisz sobie, a jeśli będzie śmigać dobrze, to przelejesz mi pieniądze
BTW Lasgo07 napisał/a: | Pojeżdzę na niej aż do końca padnie bo etraz kasy brak na jakiekolwiek naprawy |
No to długie lata jazdy Cię czekają, bo moja już od 12 tys dogorywa i jakoś nie może paść do końca... a szkoda, bo to by mnie zmobilizowało do wymiany |
|
|
|
|
|
Lasgo07
|
Wysłany: 29-05-2010, 07:33
|
|
|
Guzik, wiesz co odezwę się do ciebie kiedy finanse mi się polepszą bo teraz to lipa |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 29-05-2010, 08:58
|
|
|
Ok, to tylko moja propozycja
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-05-2010, 09:32
|
|
|
Lasgo ,Cieszę się ze wymiana oleju poprawiła prace pompy no i Twój komfort psychiczny chyba też Pozdr |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Andy59
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-06-2010, 16:01
|
|
|
Wymiana oleju zawsze pomoże bo zurzyty olej mamniejszą lepkość. Ale to pompa zębata bardzo prosta w konstrukji i stosowana bezmała wszędzie , dlatego wszelki grechot swist i ine są objawami zużycia łożysk, ale to nie piszcy łożysko tylko zęby pompy trą sie po krpusie . Pompa będzie działała jeszcze długo objawami zużycia będzie mniejsze sprężanie na gorącym silniku czyli mniejsze cisnienie oleju dzieki dużym luzom na pompie wspomagania i defakto słabe albo brak wspopmagania. czyli demontaż i wymiana łożysk oraz sprawdzenie stanu bierzni.
Zadem ze mnie mechanik samochodowy ale jestem po hydraulice siłowej.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|