|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
"ściąga" mi auto na prawo |
Autor |
Wiadomość |
engine16
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-10-2009, 08:27 "ściąga" mi auto na prawo
|
|
|
witam,mam taki temat,ostatnio wymienilem kola na zimowe.w wulkanizacji.i po tej wymianie tempre zaczelo mi sciagac na prawo(na letnich tego nie bylo)a wiec pojechalem z powrotem do nich zeby zobaczyli co tam sie dzieje,koles twierdzil ze czesto tak bywa gdy opony sa odwrotnie zalozone(sam mi je zakladal,bo przywiozlem oddzielnie felgi i opony)tzn np opona na prawy przod jest zalozona odwrotnie niz byla na poprzednim aucie(no nie wiem jak to napisac)a wiec mi to przelozyl i bez zmian.czy powodem ściągania moze byc np zla zbiezność lub geometria?albo no nie wiem moze cos z zawieszeniem?co robic? |
_________________ "DOBRE KOŁO I GLEBA,WIĘCEJ NIC NIE TRZEBA"
sprzedam swoja beemke 1.8 + LPG sedan '92
MOJA BEEMKA |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-10-2009, 09:04
|
|
|
engine16, a czy podczas ściągania kierownica też skręca sama w tym kierunku?
Zamień sobie przednie koła z tylnymi i zobacz czy coś się zmieni. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-10-2009, 09:08
|
|
|
engine16, zrób jak pisze ciechu, albo jedź na zbieżność. Tak na serio to się powinno ją ustawiać po każdej zmianie kół, ale mało kto tak robi |
|
|
engine16
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:13
|
|
|
ciechu, skręca,musze ja lekko przytrzymywac zeby nie skrecal,a wczesniej nie musialem,jechal dobry kilometr bez rak na kierownicy dopuki zacząl skrecac pod wplywem nierownosci
nic nie da przelozenie tylu na przod no co Ty?po drugie juz nie bede do nich jezdzil i robil z siebie idioty,to i tak ze mi wymienili kola za 30zl bo wszedzie krzycza 40zl i to jeszcze pozakladali poprzekladali wywarzyli,dali worki na letnie i wogole,opony sa inne na tyle i inne na przodzie.to co ich zdaniem moglo stwarzac problem zrobili |
MOJA BEEMKA |
|
|
|
|
jagy
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:18
|
|
|
To przemień opony z przodu.Z lewej na prawom.Jeżeli sądzisz,że to nic nie daje(bo np. nie wiesz że opony mogą być różnie zużyte)to jedź na zbieżność. |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:38
|
|
|
jagy, nie może zamienić kół z przodu, bo ma opony kierunkowe! A same opony zamieniać nie ma chyba sensu, bo wg mnie na to powinien wpaść sam wulkanizator, gdyby istniało takie podejrzenie.
Moim zdaniem masz wadę opony. Miałem tak w zimówkach i po prostu zamieniłem przednie z tylnymi i było OK.
A ustawiać zbieżność każdorazowo po zmianie opon (lato/zima) trochę przetrzepie portfel. Kasują za to od 50-100zł, ale jeśli opona jest wadliwa to i tak nic to nie pomoże, a kasę za zbieżność i tak będziesz musiał zapłacić. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
engine16
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:50
|
|
|
jagy napisał/a: | To przemień opony z przodu.Z lewej na prawom.Jeżeli sądzisz,że to nic nie daje(bo np. nie wiesz że opony mogą być różnie zużyte)to jedź na zbieżność. | no to tak zrobil tylko ze nie PP na LP tylko PP na PP tylko ze odwrotnie,no jak to napisac? wg zuzycia
ciechu.wada opony???ja wiem? tez tak mu mówilem,sprawdzil i wsio bylo git nawet sam mowil "jak ta opona ładnie sie kręci"opony to uzywki ale w dobrym stanie good yeara i to jeszcze od nich,to chyba badziewia jakiegos by nie dawali,fakt ze dali mi te opony na farta jak bralem letnie no ale bez przesady nie robili by sobie lipy chyba dajac wadliwe opony |
MOJA BEEMKA |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 21-10-2009, 12:13
|
|
|
engine16, nie twierdzę, że wlepili Ci chłam. Pewne wady czuć dopiero po zamontowaniu w czasie jazdy. Nie wszystko da się wychwycić okiem, czy też komputerowo. Też miałem całkiem dobre opony. Równy bieżnik, młody rocznik, wyważone, felgi proste, a mimo to sciągało. Mi pomogła zmiana przodu na tył. Może i tobie pomoże
engine16 napisał/a: | nawet sam mowil "jak ta opona ładnie sie kręci" | może właśnie chciał żebyś tak myślał |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 21-10-2009, 12:18
|
|
|
engine16 napisał/a: | nic nie da przelozenie tylu na przod no co Ty?po drugie juz nie bede do nich jezdzil i robil z siebie idioty |
Skąd wiesz, ze nic nieda I po co ci jezdzic do wulkanizatorów, ze by koła zmienic, przeciesz to sam mozesz zrobic Mowa o zmianie kół z przodu na tył) |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
engine16
|
Wysłany: 21-10-2009, 12:47
|
|
|
ale znowu z tylu mam 1 cm szersze niz z przodu i z przodu sa troche lepsiejsze niz z tylu tzn bierznik jest leprzy.ej a moze mam za waskie z przodu? 165mm?ale na zime zaklada sie waskie przeciez,ale to przeciez w wulaknizacji by na to wpadli w sumie,nie wiem juz,moze rzeczywiscie zamienie przod na tyl i zobacze,jak to nic nie da to zrobie zbieznasc, a jak i zbieznosc nic nie da to moze byc wadliwa opona a jak to nic nie da ,kupic opony ajak to nic nie da jechac do mechanika z zawieszeniem i zawsze kase trza placic i przyczyny mozna mnozyc w nieskonczonasc a kasy jak na lekarstwo i to taka robota
** Dodano: 22-10-2009, 13:20 **
siemano,wlasnie wrocilem od machaników,sprawdzili cale zawieszenie i....nic nie znalezli,tempra nie ma grama luzu wszystko jest ok,stwierdzili wadliwa opone dlatego ze przy predkosci 10-30km/h nie sciaga a juz szybciej tak,podobno opona podczas szybszej jazdy nieprawidlowo sie rozklada ze tak sie wyraze i to jest powod sciagania a wiec opony do wymiany,i jak stare porzekadlo glosi ze "z gowna bata nie ukrecisz" tu sie sprawdza bo opony jak juz pisalem dostalem za friko |
MOJA BEEMKA |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|