|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wspomaganie WYJE |
Autor |
Wiadomość |
zwirek88
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-11-2010, 16:15 Wspomaganie WYJE
|
|
|
Witam. Na wakacje kupiłem Tipo 1.6 z LPG
niestety wspomaganie prosi o pomoc;/
Wystarczy wymiana samego oleju w układzie?
Jesli tak to jaki olej i ile?
Wszystkim wielkie dzieki za info |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-11-2010, 17:18
|
|
|
zwirek88, sprawdzałeś podobne tematy? Wyje cały czas czy tylko przy skręconych kołach? Bo ten typ tak ma, że na maksymalnie skręconych kołach sobie wyje Jeśli jednak chcesz wymienić olej, to na każdej stacji paliw znajdziesz czerwony do przekładni automatycznych. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 16-11-2010, 18:05
|
|
|
temat poruszany milion razy , tu znajdziesz wszystkie informacje
http://forum.tempra.org/t...wymiana+p%B3ynu
jesli chodzi o płyn to możesz tak piszę ciechu, kupić na stacji dowolnego dextrona atf II ( na stacjach orlenu pod nazwą "hipol atf II" lub zalać coś lepsiejszego czyli np elfmatic'a |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 17-11-2010, 13:44
|
|
|
zwirek88, za radami kolegów poszukaj na forum - naprawdę o wspomaganiu jest dużo tematów. Sam miałem problem, bo wyło, to szukałem.
Jak wyje przy skręconych maksymalnie kołach (lewo bądź prawo) i słyszysz jakby bulgot, to układ się odpowietrza. Ten zabieg się stosuje po wymianie płynu.
Jeśli pompa wyje cały czas to masz ją do wymiany. Najlepiej na nową, masz większe szanse, że dłużej nic z nią nie będzie. Ja kupiłem nową za około 220-230zł.
Jeśli nie masz pewności, to ściągnij pasek z koła pasowego pompy wspomagania - jeśli nie będzie wyć to czeka Cię przyjemność zabawy z pompą.
Roboty nie jest dużo, to łatwa sprawa.
** Dodano: 17-11-2010, 13:47 **
zwirek88 napisał/a: | Wystarczy wymiana samego oleju w układzie?
Jesli tak to jaki olej i ile? |
Pewnie masz już czarny w zbiorniczku?
Jak radzą koledzy, ATF II. Ja zalałem Hipola z Orlenu. O ile pamiętam, to wchodzi do układu 0,8-1l. Ale licz jeszcze jedną butelkę oleju na przepłukanie układu. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|