|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amortyzatory jakie? |
Autor |
Wiadomość |
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2011, 17:52
|
|
|
zaraz to zrobię ('doktorat' zrobiłem w sumie kilka dni temu i jakoś nie miałem czasu) |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
Detectivus
Wiek: 39 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 98 Skąd: Warszawa - Mokotów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-04-2011, 14:14
|
|
|
To może i ja się podepnę pod temat bo moje przednie amory wołają już o trumnę, a nie dalszą jazdę.
I tu mam mianowicie kłopot - o ile ze sprężynami problemu nie będzie (ok. 120zł za sztukę), o tyle z amorkami mam kłopot straszny.
Mianowicie wg. katalogu IC do mojego Tipo 1.9TD są inne amory niż do reszty (nawet w Temprze 1.9TD są inne) - na allegro opinie są podzielone - wg. nich jedne pasują do wszystkich TT, inne też ale bez Tipo TD (np. Monroe 16112 pasuję do Tempry 1.9D i TD, Tipo 1.9D, ale TD już nie).
Jak to jest? Czy amor z Tempry TD podejdzie do Tipo TD mimo różnic w katalogach?
Z Delphi i Kayaba'mi jest podobnie.
Prosim pomocy Koledzy!
Pilnie |
_________________ Było:
Fiat 125p 2.0 Pb - wersja Milicyjna
Fiat Uno 1.1 Fire
Skoda Favorit 1.3
Ford Probe 2.2 GT Turbo
Citroen C15D 1.8
BMW 3 E30 1.6
Jest
Fiat Tipo 1.9 TD 1993 - NA SPRZEDAŻ
Citroen ZX 1.8 Avantage - moje kochane KOMBI |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 15-04-2011, 07:52
|
|
|
Amory w Tempra/Tipo do wersji 1.1/1.4/1.6/1.7/1.9D są takie same, a do wersji 1.8/2.0/1.9TD są inne
Te od Tempry pasują do Tipo, bo to to samo. Na aukcjach jest wiele błędów. Sprzedający często chcą nam wepchnąć byle co albo wyciągnąć od nas kasę, mówiąc, że do Twojego auta są jakieś super hiper ine i nie pasują takie jak na aukcji.
Kupuj od 1.8/2.0/1.9TD(ważne żeby TD, a nie Diesel bez turbiny). |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Detectivus
Wiek: 39 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 98 Skąd: Warszawa - Mokotów
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-04-2011, 09:18
|
|
|
Detectivus napisał/a: | A toć jaka to różnica? |
Pytaj inżynierów fiata. Skoro - jak już wyżej wspomniałem - do Tipo oraz Tempry(bo to bez różnicy ) z silnikami 1.8/2.0 oraz 1.9 TD przewidzieli JEDEN rodzaj amortyzatorów, to pewnie nie przypadkiem.
Owszem, nie różnią się kształtem i można zamontować nawet od tipo 1.1, ale te od słabszych wersji mają pewnie inną charakterystykę tłumienia.
Taniej niż około 500 zł za 2 sztuki raczej nie znajdziesz. Ja za swoje kayaby dałem 510 zł i to na prawdę była jedna z najniższych cen, bo w niektórych sklepach chcieli ponad 600 zł, a nawet 700
W tym temacie to wszystko i raczej zbędne sa dalsze pytania.
Cytat: | Na aukcjach jest wiele błędów. Sprzedający często chcą nam wepchnąć byle co albo wyciągnąć od nas kasę, mówiąc, że do Twojego auta są jakieś super hiper ine i nie pasują takie jak na aukcji. |
Na aukcjach często widzi się wszystkie wersje silnikowe, a to błąd, bo amor do 1.1 chcą Ci sprzedać do 2.0. Gdyby było chociaż odwrotnie(od 2.0 do 1.4), to jeszcze ujdzie pewnie, będzie nieco twardziej, ale prędzej w tą stronę niż w drugą. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|