|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Demontaż tylnej belki zawieszenia. |
Autor |
Wiadomość |
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 14-03-2009, 00:34 Demontaż tylnej belki zawieszenia.
|
|
|
Witam
Panowie, opiszę pokrótce kłopot.
Sprzedałem Tipo, nabyłem Lancie Deltę. Cholera, nie mogę się z tej włoszczyzny wyleczyć
Stukają mi wahacze z tyłu. Myślałem nad samodzielną wymianą ale śruby są trochę skorodowane i przeczuwam kłopoty. Do tego jest trochę rdzy na podłużnicach, w miejscach mocowania całego zawieszenia. Niegroźnej ale trzeba się tym zająć. Do tego jeden z przewodów hamulcowych idących pod podwoziem, w okolicach tylnej belki jest groźnie skorodowany. Sumując to wszystko doszedłem do wniosku że może najlepiej będzie...zdjąc całe tylne zawieszenie. Na spokojnie i w normalnej pozycji wymienię i łożyska i przewód a skorodowane elementy oczyszczę i zabezpieczę.
Czy jest to trudna operacja? Wiem że muszę zdemontować wydech, linki ręcznego, rozkręcić przewody hamulcowe, odłączyć korektor. Czy belka jest przykręcona tylko 4-ma śrubami przez te gumowe poduszki do karoserii? Czy te śruby mają wspawane w podłużnice nakrętki czy nakrętki są "luzem" dostępne gdzieś z bagażnika?
Wszelkie uwagi będą mile widziane nim rozpocznę demolkę
Oczywiście Delta ma takie same zawieszenie jak Tipo/Tempra |
|
|
|
|
CZARNY
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-03-2009, 13:45 Demontaż tylnej belki zawieszenia
|
|
|
na twoim miejscu auto dal bym na warsztat poniewaz te sroby lubieja sie zerwac tak jak i w podlodze to zalezy jak jest skorodowane w tipkach tak sie dzieje(jestem blachaz lakiernik to wiem co mowie)jezeli masz spawarke i zapas podobnych srob to nie ma obawy:) co do wezyka hamulca lepiej sie zabezpiecz w drogi |
|
|
|
|
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 16-03-2009, 21:44
|
|
|
Czy te śruby są wkręcane w nakrętki wspawane w podłużnice? Czy jest dostęp do tych nakrętek od strony bagażnika (po wyjęciu np zaślepek)? |
|
|
|
|
CZARNY
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-03-2009, 17:58 Demontaż tylnej belki zawieszenia.
|
|
|
nie stety sa na stale i nie ma dojscia(jedynie fleks)wez je dobrze oczysc i popryskaj WD40 przeczekaj troche i powtuz te czynnosc jeszcze raz prysnij |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|