Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Demontaż tylnej belki zawieszenia.
Autor Wiadomość
Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 14-03-2009, 00:34   Demontaż tylnej belki zawieszenia.

Witam
Panowie, opiszę pokrótce kłopot.
Sprzedałem Tipo, nabyłem Lancie Deltę. Cholera, nie mogę się z tej włoszczyzny wyleczyć :)
Stukają mi wahacze z tyłu. Myślałem nad samodzielną wymianą ale śruby są trochę skorodowane i przeczuwam kłopoty. Do tego jest trochę rdzy na podłużnicach, w miejscach mocowania całego zawieszenia. Niegroźnej ale trzeba się tym zająć. Do tego jeden z przewodów hamulcowych idących pod podwoziem, w okolicach tylnej belki jest groźnie skorodowany. Sumując to wszystko doszedłem do wniosku że może najlepiej będzie...zdjąc całe tylne zawieszenie. Na spokojnie i w normalnej pozycji wymienię i łożyska i przewód a skorodowane elementy oczyszczę i zabezpieczę.
Czy jest to trudna operacja? Wiem że muszę zdemontować wydech, linki ręcznego, rozkręcić przewody hamulcowe, odłączyć korektor. Czy belka jest przykręcona tylko 4-ma śrubami przez te gumowe poduszki do karoserii? Czy te śruby mają wspawane w podłużnice nakrętki czy nakrętki są "luzem" dostępne gdzieś z bagażnika?
Wszelkie uwagi będą mile widziane nim rozpocznę demolkę :)

Oczywiście Delta ma takie same zawieszenie jak Tipo/Tempra :)

CZARNY 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 15-03-2009, 13:45   Demontaż tylnej belki zawieszenia

na twoim miejscu auto dal bym na warsztat poniewaz te sroby lubieja sie zerwac tak jak i w podlodze to zalezy jak jest skorodowane w tipkach tak sie dzieje(jestem blachaz lakiernik to wiem co mowie)jezeli masz spawarke i zapas podobnych srob to nie ma obawy:) co do wezyka hamulca lepiej sie zabezpiecz w drogi

Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 16-03-2009, 21:44   

Czy te śruby są wkręcane w nakrętki wspawane w podłużnice? Czy jest dostęp do tych nakrętek od strony bagażnika (po wyjęciu np zaślepek)?

CZARNY 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-03-2009, 17:58   Demontaż tylnej belki zawieszenia.

nie stety sa na stale i nie ma dojscia(jedynie fleks)wez je dobrze oczysc i popryskaj WD40 przeczekaj troche i powtuz te czynnosc jeszcze raz prysnij

Odpowiedz do tematu