|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
łącznik stabilizatora dlaczego pęka? tak często? na dodatek |
Autor |
Wiadomość |
Mario 128
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 11:24 łącznik stabilizatora dlaczego pęka? tak często? na dodatek
|
|
|
Witam
Mam już serdecznie dośc pękających notorycznie łaczników stabilizora w temprze dwa litry.Może ktoś zna przyczynę /bo ja podejrzewam że motor jest za ciężki w konfrontacji z szajsowatym wykończeniem łacznika i na naszych wspaniałych drogach poprostu pęka/Może jakoś można na to zaradzić średnio co pół roku muszę wymieniać pęknięte łaczniki
P zdr |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 13:14
|
|
|
Witam !
Jestem zdziwiony treścią tego postu.
Jeżdżę Tipo 2.0 16V czyli przód jest dokładnie obciążony a łącznik stabilizatora nigdy mi nie pękał. Wyminieniłem raz te gumowe elememty, którymi połączony jest łącznik z wahaczem. Gdy wyrobiły sią tuleje gumow-metalowe wymieniłem całe łączniki.
Może problem wynika ze złej jakości użytego łącznika - tylko sugeruję. Pamiętam jak podczas zakupu pewien " sprzedawca " próbował wcisnąć mi jakieś G ..!
Gdy stwierdziłem, że to jakaś garażowa robota to sie straszebnie obruszył - misiu jeden.
Poszukałem i kupiłem bardzo solidne, wyglądają jakby były z kutego metalu. Jeżdżę na nich z górką od roku i są OK.
A drogi mamy brak słów !
Idąc dalej łącznik zespala się z innymi elementami za pomocą elementów gumowo-metalowych, więc nie jest to typowe sztywne połączenie. Daje to możliwość tłumienia przenoszonych drgań z podłoża. W takim przypadku nagminne pękanie jest chyba dziwne, chyba że się mylę. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 19:10
|
|
|
Teżwydaje mi się że pekające łączniki były robione z jakiegoś słabego materiału i spawane przez cukiernika (nie obrażając cukierników) Kup raz oryginalne po 45 zł i masz spokój. |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 19:13
|
|
|
Moze to nie wina stabilizatora może auto było bite i jest żle naprawione i stąd te kłopoty. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 21:32
|
|
|
Przyznzm ,że ciekawy przypadek.
Możliwy przy zużytych do cna amortyzatorach,lub zachaczenie o coś krawężnik itp.
Ta śróba troszkę wystaje. |
|
|
|
|
Mario 128
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 17-03-2005, 02:03
|
|
|
Witam
Ja też podejrzewam że przyczyną jest fajans w postaci samego łącznika.Amory mam nowe alko wzmocnione, wahacze nowe, ba nawet sam drążek stabilizatora ma wymienione nowe gumy,auto nie było walniete a łacznik zreszta jak zawsze średnio raz do roku pekł mi znowu i słysze że drugi chyba też bo wali mi okrutnie na dziurach teraz z dwóch stron.Łącznik który mi ostatnio montowali to niby miał być oryginał fiatowski ,sam widziałem jak mechanik wyciągał z oryginalnego woreczka/choć teraz podejrzewam że oryginalny był chyba tylko woreczek / a moze problemem jest poducha pod silnik /ta dolna/ bo ostatnio jak ogladałem ją to pozostawia wiele do życzenia.
P zdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|