|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Objawy zużycia / uszkodzenia tylnego zawieszenia... |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-02-2008, 00:24 Objawy zużycia / uszkodzenia tylnego zawieszenia...
|
|
|
Jak w temacie - jakie są objawy uszkodzenia tylnego zawieszenia? Wydaje mi się, że tak jakby osiadł mój Tipolot na tyle... I jeszcze pytanie - jaka powinna być odległość pomiędzy kołem, a nadkolem w miejscu chlapacza, bo wydaje mi się, że jest chyba zbyt mała... Czy da się to jakoś ustawić?
Muszę ogółem przejechać się do mechanika na wymianę wahacza, końcówki drążka, manżety i zrobić zbieżność, to przy okazji powiem żeby zerknęli na tył... |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-02-2008, 01:51
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | jaka powinna być odległość pomiędzy kołem, a nadkolem w miejscu chlapacza, | nie ma stałej zasady. Czasem nawet przy nowych zawieszkach jest nisko. Objawy to może być np. piszczenie i stuki z tyłu, koła stojące pod kątem, jak pobujasz autem i będzie bardzo miękkie to sprawdź amorki, bo mogą się kończyć. Jeżeli jest bardzo miękki i pływa na dziurach, albo zgrzyta to sprężyny mogą już być zmęczone, ale podstawa to raczej amortyzatory. W Tipo jest jeszcze o tyle dobrze, że nie ma McPresonów z tyłu i sprężyny można stosunkowo łatwo wymontować. Polecam ostatecznie w razie gdybyś myślał, że jesteś nadpobudliwy to sprawdź na maszynach % amorków. Jak kupiłem Tipo to miałem na seryjnej zawieszce z tyłu ok. 4,5 cm nad kołem (od końca nadkola do opony, a nie od wewnątrz nadkola) - auto przywiozłem z Niemiec prawie 2 lata temu i amorków nie zmieniałem, chociaż pierwsze co zmienię (o ile się nie posypie coś nowego) to będą właśnie one, ale za jednym zamachem dołożę nowe springi. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|