|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rany Boskie jak tłucze!!!! |
Autor |
Wiadomość |
minko
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-01-2007, 20:09 Rany Boskie jak tłucze!!!!
|
|
|
Prosił bym bardzo o pomoc w sprawie tylniego zawieszenia w mojej Temperówce Sedan . W tylnim zawieszeniu wymieniłem już : sprężyny , amorki i łożyska w kołach , a dalej w czasie jazdy po niewielkich dziurach kostce itp. to mi chce budę rozwalić , ale przy im większym obciążeniu tym jest gorzej , a gdy z tyłu siedzą osoby to jest efekt taki jak bym jechał na sztywnym zawieszeniu i chce budę rozwalić i tył siedzi.
Bardzo proszę o pomoc , bo mnie coś trafi !!!!!!!! |
_________________ minko |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-01-2007, 20:39
|
|
|
Czyli pozostały wahacze do kontroli. Na ten temat było duzo pisane na forum, skożystaj z funkcji szukaj napewno znajdziesz odpowiedż |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-01-2007, 22:51
|
|
|
ja bym obstawial wahacze mialem podobnie z przodu na nie wielkich dziurach a na wiekszych to dopiero byla jazda |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
minko
witamy nowego
|
Wysłany: 05-01-2007, 16:02
|
|
|
Wahacze sprawdzę na pewno , tylko czy na tzw. szarpakach jest to do wykrycia , czy są może inne skuteczne sposoby ???
I nie wiem czy to ważne , ale dzisiaj sprawdzałem w momencie kiedy z tyłu siedzą 3 osoby to odboje opierają się o tylnią belkę ( mam w bagażniku butlę do gazu ) , a jak wspominałem wymieniałem sprężyny na nowe , nie wiem jakiej firmy . |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 05-01-2007, 20:23
|
|
|
hmmm...aż tak chyba nie powinno siadać... nie siedzi Ci na pewno na samych sprężynach? (amorki zdechły,a prócz tłumienia też coś przecież dają); same sprężyny nie są robione w 'stodole' na jakieś wizualnie znośne to wymieniłeś? a jak podnieść całe auto na podnośniku, to jak to wygląda? zwisają może jakoś dziwnie koła, albo za nisko opadają bo np mocowanie sprężyny czy amorka pękło/odspawało się czy coś ze sprężynami jest i są za miękkie? także na postoju, jak zaprzesz się o klapę, podociskasz (pobujasz) do ziemi - dużo siada? |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 06-01-2007, 09:27
|
|
|
A nie dostal gdzies limuzyna strzala w tylne zawieszenie i nie jest poprzestawiane?
Moze stad takie jaja? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-01-2007, 09:33
|
|
|
Na szarpaki i posprawdzac. Mogą być wysrane tuleje metalowo-gumowe ztyłu. |
|
|
|
|
minko
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2007, 18:13
|
|
|
Sprężyny były kupowane w serwisie FIATA we Wrocławiu , ale nie wiem czy one były orginalne bo cena ich była ok. 110 zł. za sztukę i z tego co wiem oni biorą dużo części ze sklepu motoryzacyjnego , w każdym razie po 1,5 roku jest gorszy efekt niż przed wymianą , a kiedy faktycznie podniosę auto na lewarku koła tak dziwnie zwisają , a nic tam nie zauważyłem żeby się coś urwało .
Amorki były zmieniane też 1,5 roku temu na olejowe , ale nowe miały tylko 76 % to moim zdaniem cieńko , czy może mieć jakiś wpływ że nie są orginalne DWUSTRONNEGO DZIAŁANIA ???
Wymieniałem jeszcze zestaw naprawczy tylniego wachacza .
Jeśli chodzi o tuleje metalowo-gumową to masz na myśli może łącznik metalowo-gumowy ???
Czy może są tam jakieś gumy między tylnią belką króre się mogły zużyć że każdą dziurę , próg tak bardzo czuć na budzie , a nie słychać ( tak mi się wydaje ) żadnych suków trzasków z tyłu żeby były tam jakieś luzy. |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-01-2007, 21:00
|
|
|
Witam.
Sprężyny Ci nie pękły? jakbyś zgubił ze dwa zwoje to objawy będa dokładnie takie. Amortyzatorów się nie czepiajmy bo one odpowiadają tylko za tłumienie, najwyzej by się auto bujało. Więc jeżeli spręzyny nie wpadły do środka lub sie nie połamały to trafiłeś na jakieś felerne, może kiepsko hartowane?
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
minko
witamy nowego
|
Wysłany: 07-01-2007, 19:57
|
|
|
Witam. Być może że są chyba , a raczej napewno felerne .W tym tygodniu podjadę na szarpaki sprawdzić zawieszenie . A gdy bym założył od Kombi używane to będzie jakiś problem????
minko Tempra 1,6 l. SX i.e. cat. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 07-01-2007, 22:57
|
|
|
tempra kombi vs sedan ma chyba identyczne w zasadzie sprężyny, choć najlepiej pogoogluj i popatrz w katalogi... może nawet od kombi jeśli są inne to byłyby trwalsze (na większe obciążenia tyłu),choć nie wiem jak z twardością tyłu wtedy... mocowania wszelakie podobne powinny być... ktoś chyba np amorki od cęższych wersji temperek do lżejszych np z przodu zakładał i lepiej wytrzymywały,choć było wszystko sztwniejsze,coś za coś... ale z drugiej strony od kombi, jeśli masz sedana... kombinujesz, a czy tu nie chodzi Ci o jakąś super okazję ze stodoły? jeśli wyjdzie, że masz sprężyny do D to na drugi raz może lepiej dopłacić i poszukać porządniejszych i takich jakie mają być? |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-01-2007, 22:57
|
|
|
minko napisał/a: | A gdy bym założył od Kombi używane to będzie jakiś problem???? |
Wprost przeciwnie. Od kombi są sztywniejsze(mocniejsze) i ja założysz do sedana tył auta będzie bardziej sztywny! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
|
Wysłany: 08-01-2007, 13:37
|
|
|
minko napisał/a: | Jeśli chodzi o tuleje metalowo-gumową to masz na myśli może łącznik metalowo-gumowy ???
Czy może są tam jakieś gumy między tylnią belką króre się mogły zużyć że każdą dziurę , próg tak bardzo czuć na budzie , a nie słychać ( tak mi się wydaje ) żadnych suków trzasków z tyłu żeby były tam jakieś luzy. |
mogą być poduszki tylnej belki... też mi to umiera, ale od sportowego zawieszenia i pięknych torowisk we Wrocławiu. |
|
|
|
|
minko
witamy nowego
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:57
|
|
|
... kombinujesz, a czy tu nie chodzi Ci o jakąś super okazję ze stodoły? jeśli wyjdzie, że masz sprężyny do D to na drugi raz może lepiej dopłacić i poszukać porządniejszych i takich jakie mają być?
Witam Cię UNKNOWN zapewniam że tu nie chodzi o żadną okazję ze stodoły , bo ostatnie kupowałem w serwisie . Chodziło mi o podniesienie tyłu bo mi siedzi , a używane bo by trochę już siedziały i nie były by takie sztywne jak do Kombi nowe.
** Dodano: 09-01-2007, 16:03 **
Witam TiP016V;)
Czy u Ciebie były podobne objawy jak pisałem w postach wyżej ????
Tam dokładnie opisałem z czym mam problem .
Pozdrawiam
minko Tempra Sedan 1,6 l SX i.e. cat. |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-03-2007, 17:58
|
|
|
sprawdż stan poduszek 2 sz na 1 stronę sprawdż tesz mocowanie wachaczy taka długa śruba
eżeli po podniesieniu auta koło będzie miało luz z wachaczem to ona jest twoim kłopotem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|