Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wahacze
Autor Wiadomość
jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-03-2006, 20:40   

U mnie mają w najbliższym sklepie Fiata w Kodzku.
Po 148zł.
     Moneta

toro30 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-03-2006, 20:52   

Dzięki Jabko !!!! Ale to troszke daleko ode mnie :) :):)
A co powiecie o tych : http://allegro.pl/item919...febi_od_ss.html
Ponoć FEBI też robi dobre wachacze ?????

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-03-2006, 20:53   

Wymieniałem swoje w sierpniu. W styczniu przednie silentblocki pozbawione były już gumy-
poprostu się rozkleiły. :red_kartka: dla Fiata za zawieszenie.
pozdrawiam

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-03-2006, 21:43   

Tak jak piszecie to faktycznie szybko lecą.Jak tak pomyślę to moje wytrzymały ponad 40tyś.-okresowo trochę mało bo 2 lata.Wyglądają jeszcze super ale jadąc po dziurach już klepią.Tak myślę że na przyszły rok będę wymieniał.Teraz to szkoda bo zanim dziury połatają to dużo wody w Odrze upłynie.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-03-2006, 21:45   

W lutym zeszłego roku wymieniłem oba wahacze na tureckie TOFASy. Przejechałem od tego czasu coś koło 15 tys. km i jak narazie - odpukać :) - jest ok.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

drosik 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-03-2006, 10:27   

Ja musze kupić takowe wahacze (rocznik 89, sworznie o rozmiarze 15 mm): http://allegro.pl/item921...ravo_brava.html

w/g opisu sprzedawcy są to dobre whacze włoskiego producenta REMA, cena to 92 zł za sztuke.
Mój ojciec ma fiata marea i kupowałem dla niego z allegro whacze za 125 zł i ma juz przejechane ponad 20 kkm i nic nie puka, więc ja też nie będe inwestowal w wahacze z ASO.

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-03-2006, 20:01   

Ja na swoich zamiennikach za 130 zł/szt jeżdzę od 4 lat (45 tys. km). Parę dni temu miałem przegląd i nadal wszystko z nimi OK.

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-03-2006, 20:27   

wahacze za mniej niż 100 zł są na 8 miesięcy uzytkowania nie ma co się oszukiwać, za drobne nie dostaniemy czegoś solidnego a tylko podróby pseudo fabryczne a tak naprawde to strugane niemalże na kamieniu. Osobiście kupiłem wahacze fimry VEMA i pukają już po 7 miesiącach - badziew.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-03-2006, 22:07   

no tu ja się nie do końca zgodzę... miewałem wahacze i za 90zł i za wiele więcej i zdarzały się i takie i takie... jedne dłużej wytrzymują inne mniej...
z ASO orginalnych bym nie brał... jeśli chodzi też o najtańsze jakie się uda znaleźć - większość rzeczywiśie będzie padać po roku ale zdarzają się wyjątki co pojeżdżą z 3 latka... najlepiej poszukać czegoś pośrodku :) niekoniecznie za majątek by nie płakać jak nasze drogi rozwalą wahacze za 2 latka (w większości aut :) ) ale też nie najtańszy szajs...

co do wahaczy za ok 100zł/szt - niektóre wytrzymywały u mnie (jeżdżąc w podobnych warunkach) rok (!!! - zanosiło się reklamacją) inne 3 latka i spox stan... różnie to bywa...
choć wiadomo, najlepiej znaleźć promocję i taniutko dostać 'markowsze'...

BTW: kupując wahacze T/T najlepiej naocznie, z suwmiarką :) nawet sprawdzić jakie się ma w rzeczywistości sworznie, bo spotkałem się już z błędami w katalogach (w sklepach sprawdzali w kilku katalogach jak szukałem po ile i jakie mają wahacze kiedyś i wszędzie były niejasności) i oczywiście kupiłem sobie złe :doubt: musiałem na drugi dzień wymienić wahacze na identycznie ale z innymi sworzniami.
W sklepach sami nie są pewni. O ile pamiętam - wątpliwość to czy sworzeń 15 czy 17, nawet te same oficjalnie z papierw roczniki zdarzało się miały różne sworznie... w sklepach u mnie się tak przekonali też...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-03-2006, 23:50   

ja żeby się nie chwalić: wahacze... <nie wiem jakie> jeden wytrzymał 5 lat i ~80kkm, drugi bedę wymieniał teraz na wiosnę (6lat) <i zobaczę jego nazwę> - kosztowały mnie po 150zł/szt... teraz chcę zanabyć febi ;D

drosik 

Wysłany: 15-03-2006, 09:22   

A może znacie jakiś sklep wysyłkowy albo coś podobnego gdzie będę mógł kupić wahacze firmy Febi z sworzniami 15 mm, bo na allegro nie moge znaleźć :sciana:

aristo 

Wysłany: 15-03-2006, 12:36   

drosik napisał/a:
A może znacie jakiś sklep wysyłkowy albo coś podobnego gdzie będę mógł kupić wahacze firmy Febi z sworzniami 15 mm, bo na allegro nie moge znaleźć :sciana:

http://allegro.pl/search.php?string=Febi
szukaj allegro
febi wachacze

drosik 

Wysłany: 15-03-2006, 12:53   

aristo napisał/a:
febi wachacze

tak zgadza się, ale:
Cytat:
Nowy wahacz kompletny (ze sworzniem śr. 17mm i 2 gumami) prawy lub lewy niemieckiej firmy

a ja potrzebuje 15 mm

mimo to dzięki za pomoc :) :partyman:

Postanowiłem popisac do sprzedawców na allegro i udało mi się znaleźć gościa, który ma wahacze firmy TRW i to w cenie 140 zł za sztuke,
Troszke się obawiam, gdyż TRW w sklepie kosztują ok 300 zł, ale mimo to chyba zamówie.

Jarek 5TT 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 15-03-2006, 23:13   

bob96 napisał/a:
podpisalem cyrograf do kańca naszych dni
obawiam się że nie tylko bob96 podpisał cyrograf ja też zdecydowałem się na ten "pakt" ( no to juz chyba ostatni wczśniej 4xTT) i nie żałuję także jak śniegi stopnieją biorę się za wachaczyki :badgrin:
     Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-03-2006, 19:41   

TiP016V;) napisał/a:
ja żeby się nie chwalić: wahacze... <nie wiem jakie> jeden wytrzymał 5 lat i ~80kkm, drugi bedę wymieniał teraz na wiosnę (6lat) <i zobaczę jego nazwę> - kosztowały mnie po 150zł/szt... teraz chcę zanabyć febi ;D

Ja też założyłem Febi i dopiero zrobiłem na nich niecały 1000 km
     assistance   Moneta

aristo 

Wysłany: 16-03-2006, 19:52   

Właśnie u siebie jestem w trakcie wymiany wachaczy, waliło już niemilosiernie. Choć dziwne po wyjęciu wachacza wcale nie był aż taki luźny. Fakt faktem jak już włożyłem nowy to różnica jest niesamowita :D
Zastanawia mnie, że te stare to oryginalne fiat/lancia i z jednej strony trudno mi uwierzyć, że od nowości wytrzymały 12 lat, a z drugiej strony jeszcze trudniej mi uwierzyć że ktoś w polsce zakładał właśnie oryginalne.
Zakupiłem takie po stówce za sztuke, te natomiast oddam do regeneracji bo sworznie sa w stanie idelanym.

Odpowiedz do tematu